Ostali sportovi

Odbojkaši Mladosti sjajnim nastupom u Osijeku smanjili zaostatak u finalnoj seriji i ostali u igri

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 01.05.2023.
Odbojkaši Mladosti sjajnim nastupom u Osijeku smanjili zaostatak u finalnoj seriji i ostali u igri

Vrhunska odbojka za prvaka Hrvatske nastavlja se. Iako su mnogi pomislili da će finalna serija doigravanja biti okončana u tri susreta, obzirom da su prva dva otišla na stranu Murse Osijek, i to s 3:0, odbojkaši Mladosti, aktualni prvaci Hrvatske, nisu se složili s time.

Mladostaši su očito najjači, najmotiviraniji, kada ih se otpisuje. Uzvratili su istom mjerom Osječanima, pobijedivši ih na njihovom parketu s 3:0 (19, 9, 18), vrlo, vrlo uvjerljivo. Po poenima to je bila i najuvjerljivija pobjeda od sva tri susreta, Zagrepčani su to ekspresno riješili, za samo 73 minute. Primjera radi, prvi susret u Osijeku okončan je za 89 minuta, drugi u Zagrebu za 94!

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nevjerojatna je bila dominacija Mladosti od prvog poena, što donekle i statistika pokazuje. Mladostaši su sjajno servirali, napravili čak 13 poena as servisom, za razliku od Murse koja tu nije uspjela sakupiti niti poena. Gosti su imali i sedam poena blokom, domaći tek dva, a dominacija pobjednika vidjela se i u poenima u napadu: Mladost 39, Mursa 20. Jedina zapravo statistička rubrika koja je išla Osječanima u prilog su pogreške - Mladost 24, Mursa 16, no to je i logično jer su Zagrepčani morali igrati s povišenim rizikom, gdje su i pogreške češće. No, samopouzdanje kojim su isijavali bilo je gotovo fantastično. Osječani, koji su očekivali podići toliko željeni pehar prvaka Hrvatske u svojoj dvorani, nisu se niti snašli, a susret je već bio gotov.

Odlično je trener Mladosti Ratko Peris pripremio taktiku za ovaj susret, i pronašao prave borce. Konačno je odigrao na svojoj punoj razini Stanko Stanković na poziciji primača-pucača, odteretivši tako kapetana Zeljkovića, koji je bio usamljen na toj poziciji u prva dva susreta, i koji se sada sa 18 poena (11 u prvom setu) prometnuo u jednog od junaka susreta. Clemens Ecker mogao se tako vratiti na svoju prirodnu poziciju korektora, te uprihodio 13 poena, a dojmljivu je partiju odigrao i srednji bloker Tihomir Gajić s devet poena.

Peris je sa svojim odbojkašima naumio razornim servisima udaljiti Osječane od mreže, i to mu je u potpunosti uspjelo, što se i vidi iz 13 aseva. Također, vrlo su mudro servisima gađali kapetana Bogdanovića izbacivši ga iz takta, ali i igre već polovicom drugog seta. Također, niti Ukrajinac Lizenets nije došao do izražaja, skromnih sedam poena premali je njegov učinak. Kada se tome pridodaju tek po tri poena srednjih blokera Vilorie i Santosa, onda se lijepo vidi koliko je Mladost taktički nadigrala Mursu.

U prvom setu izjednačen susret do 15:13 za Mladost, koja potom odlazi na 20:15 te konačnih 25:19. To je očito bio preveliki šok za nevjerojatno nemoćnu Mursu, koja je u drugom setu ostala na mizernih devet poena! Ništa njihov trener Teppert nije mogao, minute odmora nisu pomogle, a primjetno je i da njihova klupa nema baš igrača doraslih ovakovom susretu. Do sada su sve odrađivali odlični stranci, koji su na ovoj utakmici zakazali. Mursa u ovoj sezoni izgleda nije naučena loviti rezultat...

Tek se nešto malo više rasplamsalo u trećem setu, dok ponovno Mladost nije odskočila najprije na 12:10, kada su i neki gledatelji u publici pokušali nešto pobliže objasniti klupi Mladosti, srećom bez većeg incidenta, potom i na 15:12, 19:15 i 22:17 do konačnih 25:18.

Trener Mario Teppert nakon meča je konstatirao: "Nije išlo, dogodilo se ono čega sam se najviše bojao, da ne podlegnemo euforiji. Mladost je krenula kako sam i očekivao, agresivno od samog početka, nisu imali što izgubiti. Mi nikako nismo uspjeli uspostaviti kvalitetan prijem servisa, kako su radili razliku tako su sve više dobijali krila i odvojili se. Teško je kasnije bilo stizati tu razliku. Ali, nije ništa gotovo, još uvijek vodimo s 2-1 u finalnoj seriji."

Ratko Peris, strateg Mladosti, poslije utakmice je zadovoljan rekao: "Tražili smo solucije, borili se, Mursa je imala prednost 2-0 u utakmicama i morali smo nešto učiniti. Oni su igrali sjajno do sada, ali smo i mi silno željeli ovu pobjedu. Čestitke mojoj momčadi na igri i zalaganju, odradili su sve što smo se dogovorili. Odlična publika, lijepa atmosfera, idemo dalje, sljedeća je u Zagrebu."

Četvrta utakmica doigravanja za prvaka Hrvatske igra se u Zagrebu, u srijedu 3. svibnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!