Nogomet

66 godina bez pobjede u SAD-u - može li Kanada prekinuti dugačak post?

Petar Jenjić • nedjelja, 18.06.2023.
66 godina bez pobjede u SAD-u - može li Kanada prekinuti dugačak post?
Foto: EPA

Nakon finala one nama zanimljivije, europske, Lige nacija, u noći s nedjelje na ponedjeljak gledat ćemo i finale one sjevernoameričke. SAD će braniti titulu u dvoboju protiv Kanade...

U noći s nedjelje na ponedjeljak gledat ćemo i završnicu sjevernoameričke inačice Lige nacija u kojoj će snage odmjeriti Kanada i Sjedinjene Američke Države koje su osvojile prvo izdanje pobjedom protiv Meksika u finalu.

Igraj na SAD - Kanada na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prvom polufinalu moglo se jako dobro vidjeti da Kanada neko vrijeme nije igrala na međunarodnoj sceni. Dvoboj protiv Paname krenuo je jako sporo, ali kako je vrijeme odmicalo, tako su igrali sve bolje. Cyle Larin, Tajon Buchanan i Jonathan David bili su nepremostiva prepreka u pobjedi od 2:0.

Kanada je skupinu Lige nacija igrala protiv Curacaa i Hondurasa koje je "odradila" u prvim natjecateljskim utakmicama nakon Svjetskog prvenstva. Prvospomenute je svladala u gostima s 2:0, a Honduras kod kuće s visokih 4:1. U ovom natjecanju zabila je 11 pogodaka, više od ijedne druge reprezentacije osim večerašnjeg protivnika.

Većina momčadi ista je kao i iz Katara, ali s dodatnim iskustvom igranja velikog natjecanja. U kadar momčadi stigla su i dva trenerska pojačanja, a radi se o Philu Nevilleu i Richardu Shawu koji su se priključili stožeru Johna Herdmana.

Od poraza od Haitija u lipnju 2019. godine pa sve do utakmice protiv Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, dobili su sve susrete u kojima su prvi zabili gol. Na prvom izdanju ovog natjecanja prekinuli su post od 34 godine bez pobjede protiv SAD-a, ali ih na njihovom terenu nisu svladali od daleke 1957. godine.

Upravo je to jedna od statističkih kategorija koja ide u prilog Amerikancima, s obzirom na to da se završnica igra na Allegiant Stadionu u Nevadi. Polufinalni dvoboj igrao se protiv starih znanaca Meksikanaca, a Amerikanci su slavili s 3:0 na krilima Christiana Pulišića koji je zabio dva gola, a jedan dodao Ricardo Pepi.

SAD je i više nego uspješno odradio grupnu fazu s deset bodova iz četiri utakmice protiv Salvadora i Grenade uz gol razliku 14:2. Reprezentaciju će zastalno nakon Gold Cupa preuzeti Gregg Berhalter, iako su se i mnoga druga imena vrtjela oko pozicije izbornika. Momčad na ovom natjecanju vodi BJ Callaghan.

Što su rekli

John Herdman, izbornik Kanade: "Kao što govorim i igračima, trebamo donijeti budućnost u sadašnjost. Usmjereni smo na 2026. godinu i da tamo pobjeđujemo važne utakmice, ali budućnost nam je došla i sada. Moramo napraviti neke korake da nastavimo graditi povjerenje i samopouzdanje u našu mogućnost pobjeđivanja. Očekivanja su na SAD-u, ali i za Kanadu isto, ne možete se skriti od toga."

BJ Callaghan, vršitelj dužnosti izbornika: "Najbolji način kako mogu opisati okruženje koje imaju igrači i stožer jest kada je u večernjim satima Gregg rekao da se vraća. Bio je profesionalan pristup i mislim da, kada imate jasnoću, postoji osjećaj mira jer sada svi razumiju kako će ovaj proces ići dalje."

Mjesto, vrijeme, suci

Allegiant stadion, Paradise (Nevada), 02:30 po hrvatskom vremenu

Sudac: Said Martinez (Honduras)

Nedostaju

Kanada:

SAD: McKennie, Dest (crveni kartoni)

Zadnji susret

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru nogometaši Kanade na domaćem su terenu s 2:0 bili bolji, a zabijali su Cyle Larin i Sam Adekugbe.

Prognoza

Kanađani su pokazali da su sjajni u ovom natjecanju, ali kao i u svakom finalu jako je teško prognozirati pobjednika. S obzirom na to da bismo trebali, onda ćemo reći da će večeras slaviti Amerikanci.

FOTO: EPA/Friedemann Vogel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!