Ostali sportovi

Izabela Štimac najbolji libero Lige nacija: 'Nisam to očekivala, ali nije mi preveliko iznenađenje'

Sportnet, Branimir Korać • petak, 07.07.2023.
Izabela Štimac najbolji libero Lige nacija: 'Nisam to očekivala, ali nije mi preveliko iznenađenje'

Znam, hoću, mogu, tako nekako su se nekada zvali radni grafomotorički listovi za djecu predškolskog uzrasta. Ne znamo je li se Izabela Štimac ikada susrela s time, no definitivno se može naći u toj priči od tri riječi. Jer, kod Izabele, hrvatske odbojkaške reprezentativke koja će tek krajem godine napuniti 23 godine, to su očito ključne riječi...

Djevojka 171 cm visoka i nije predodređena za odbojku – ako nije libero. A Izabela Štimac je upravo to, libero, dakle uz organizatora igre zapravo onaj drugi, pogonski motor ekipe. Kako uostalom danas već svaki auto ima dodatni, hibridni pogon, tako je i Izabela, ili skraćeno Bela, kako je svi zovu, na taj pogon uzletila u odbojkašku orbitu.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Djevojka koja je u tri godine od hrvatske Superlige došla do VNL Lige nacija i postala članicom najbolje sedmorke preliminarnog dijela natjecanja, a to se ne događa svakome i definitivno ne svaki dan. Još je mudri trener Leonard Barić, tada trener Mladosti, koji ju je prije tri godine uvrstio u prvi sastav govorio: "ovo je libero svjetskog potencijala". Vidio je ovaj stručnjak ono nešto u njoj, malo prije no što su to kasnije zaključili svi.

Prije tri godine Izabela Štimac ušla je na vrata ozbiljne odbojke, igrajući u zagrebačkoj Mladosti Superligu te nastupajući u CEV i MEVZA kupu. Prošle godine ušla je na popis hrvatske reprezentacije i postala nezamjenjiva, a ove sezone u VNL Ligi nacija, među 16 najboljih reprezentacija svijeta, nakon 12 utakmica postala najbolji libero i uvrstila se u najbolju sedmorku! Nevjerojatna brzina podizanja karijere na najviši odbojkaški nivo djevojke koja još nema 23 godine i tek tri godine igra profesionalnu odbojku! Ogromno je to priznanje njoj, naravno, ali i svim onim trenerima koji su je do sada vodili i prepoznali njezin rad, od mlađe dobnih kategorija do sadašnje reprezentacije.

Izabela je, naravno, sretna i zadovoljna zbog toga što je uvrštena u najbolju sedmorku preliminarnog dijela VNL-a, ali ne i pretjerano iznenađena, što samo govori o visokoj dozi njezine samosvijesti. "Sretna sam i zadovoljna, naravno, nisam to očekivala, iako, s druge strane, za mene to ipak nije preveliko iznenađenje! Jer, zadovoljna sam kako sam odradila većinu utakmica, znam da je bilo dobro, pa onda i ovo priznanje nije toliko neočekivano", govori Izabela, trenutno na godišnjem odmoru te dodaje: "Dobili smo dva tjedna slobodno, a onda slijedi okupljanje u Zadru 17. srpnja, kada kreću pripreme za Challenger kup. Mislim da će nam i ta lokacija dati dodatne snage za pripreme, jer želimo kroz Challenger osigurati nastup u VNL i dogodine. Mislim da to možemo."

Naše odbojkašice konačno će biti kompletne krajem srpnja. "Da, mislim da hoćemo. Zapravo mislim da su u HOS-u napravili dobro što smo u VNL-u nastupale u najmlađem sastavu, jer su tako mlađe djevojke koje su praktički tek na početku karijere dobile priliku vidjeti odbojku na najvišem nivou. Vidjele smo što znači svjetska odbojka i svjetske igračice, nemjerljivo je to iskustvo i velika škola za sve nas."

Bez obzira na mladost, Izabela je pomela konkurenciju na svojoj poziciji libera. "Gledala sam i druge igračice, upijala što rade. Iz igre svake od njih izvukla sam nešto dobro što sam pokušala primijeniti u svojoj igri. Očito mi je uspjelo. Sjajno je bilo gledati azijske ekipe kako igraju u obrani ili na prijemu servisa, kako su tehnički napredne. Super mi je što sam imala prilike vidjeti i usporediti različite stilove igre", kaže Izabela, koje je tek lani ušla u sastav naše nacionalne vrste.

Prošle sezone osvojila je dvostruku krunu s Mladosti, Superligu i Kup Hrvatske Snježane Ušić, a od jeseni seli u Francusku. "Potpisala sam za Le Cannet, ekipu koja je osvojila naslov prvakinja Francuske i automatski je u skupini Lige prvakinja za iduću sezonu. Mislim da nisam mogla bolje odabrati."

Kako je krenula, ubrzano, tko zna gdje će joj biti kraj. U Francuskoj krajem mjeseca Hrvatska igra Challenger kup, za ostanak u VNL Ligi nacija.

"Igrale smo lani Challenger kup u Zadru i osvojile ga, pa vjerujem da će nam to iskustvo biti od dragocjene pomoći. Znamo kako ide natjecanje, znamo ritam i vjerujem da smo među favoritima, pogotovo u prvom susretu s Ukrajinom. Što se Francuske tiče, one su i lani na Challengeru igrale odlično, imaju vrlo dobru ekipu pa su nam možda i najveći konkurenti za prvo mjesto. No, ja sam uvjerena da mi to možemo osvojiti, pogotovo kada budemo konačno u kompletnom sastavu", kaže Izabela s godišnjeg odmora na kojem trenutno "odmara glavu i pomalo tijelo, ali – ponajviše glavu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!