Ostali sportovi

Mlade odbojkašice nakon 20 godina donijele Hrvatskoj odličje s velikog natjecanja

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 24.07.2023.
Mlade odbojkašice nakon 20 godina donijele Hrvatskoj odličje s velikog natjecanja

Hrvatska kadetska ženska reprezentacija vratila se u Hrvatsku s Europskog prvenstva s osvojenom medaljom nakon 20 godina...

S onom brončanom oko vrata primljene su u Ministarstvu turizma i sporta u kojem im je u ime ministrice i svoje osobno, državni tajnik Josip Pavić čestitao i izrazio oduševljenje postignutim rezultatom.

"Sjajan uspjeh naših odbojkašica. Učinile su nas sve sretnima i ponosnima. Ovo je dokaz vrhunskog rada u Hrvatskom odbojkaškom savezu. Mi u Ministarstvu ih sa zadovoljstvom podupiremo u projektima. Uvjeren sam da je ovo tek njihov početak i uvjeren sam da će dobar rezultat ostvariti već sljedeće godine. Ovo je dokaz da se ženski sport u Hrvatskoj itekako vraća na velika vrata", izjavio je Josip Pavić.

Hrvatska reprezentacija na najbolji je mogući način završila Europsko prvenstvo U-17 u Srbiji i Mađarskoj. U borbi za broncu pobijedile su Grčku s 3:1 (25:21, 22:25, 25:21, 25:10) nakon 106 minuta igre.

Na prijemu u Hrvatskom olimpijskom odboru, njegov glavni tajnik Siniša Krajač je izjavio: "Čestitke svim uključenima u ovaj izniman uspjeh. Vratit ću se u blisku prošlost u kojoj smo pokojni Ante Baković, moji suradnici i ja razgovarali o podizanju odbojke na jedan viši nivo. Taj projekt je zaživio. Dogovorili smo u koje ćemo programe koga staviti, i ovo je dokaz jedne sinergije HOO-a i Saveza. Nakon 20 godina cure su pokazale da se i u odbojci može ostvariti izvrstan rezultat. Nema sumnje pratit ćemo ih i dalje istim tempom!"

Za Hrvatsku su igrale; Carla Stošić, Anika Kontošić, Iva Ucović, Gabrijela Roso, Leni Ivković, Ana Prkačin, Maša Mlinar, Lorena Smojver, Franka Golemac, Klara Vasilj, Asja Zolota, Iva Lucija Caušević, Antonija Gulin te kapetanica Lana Francetić. Stručni stožer pak čine: izbornik Miodrag Stojaković te Ivica Radočaj, Darko Nojić, Dina Pavić, Dorotea Jerbić i Vesna Jelić.

"Čestitam cijelom stručnom stožeru i ekipi. Ovo prvenstvo je pokazatelj da smo kao Savez na dobrom putu. Podrška HOO-a je bezrezervna posljednjih godina. I kada nismo imali rezultat vjerovali su u nas i ulagali u nas. Europsko je bilo iznimno teško, nismo bili favoriti. No zajedništvo svih i klik koji se dogodio bio je motor i okidač ove medalje. Završiti ovakav turnir s omjerom pobjeda i poraza 8:1 je sam po sebi velika stvar!"

Osam pobjeda na Europskom prvenstvu sjajan je rezultat koji ovu generaciju odbojkašica stavlja u sam europski vrh. Hrvatska nakon 20 godina u ovim uzrastima ponovno ima medalju i već sljedeće godine na Europskom prvenstvu očekuju izvrstan rezultat.

"Ponosni smo na sve što smo napravili od prvog dana od kad smo okupili ovu reprezentaciju. Već tada smo shvatili da imamo veliki potencijal. Dugo vremena nismo prošli prvi krug na Europskim prvenstvima. Imali smo sada niz od 26 dobivenih utakmica, što prijateljskih što službenih, bez poraza. Uvjeravali smo igračice da mogu, da imaju kvalitete, no da će one o tome odlučiti na terenu. Sve su nam vratile", izjavio je izbornik Miodrag Stojaković, dok je kapetanica Lana Francetić zaključila: "Vratile smo se brončane. Neopisiva sreća je bila pobijediti Grčku i vratiti se doma s medaljom. Izuzetno smo sretni s rezultatom i motivirani smo za iduću godinu!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!