Sportnet

Carmona odvela Španjolke na krov svijeta u finalu protiv Engleske

nedjelja, 20.08.2023.
Carmona odvela Španjolke na krov svijeta u finalu protiv Engleske
Foto: EPA

Španjolske nogometašice osvojile su Svjetsko prvenstvo u nogometu. Bolje su bile u finalu od europskih prvakinja

Španjolke su na krovu svijeta, a tamo ih je odvela kapetanica Olga Garcia Carmona. 23-godišnja nogometašica Real Madrida zabila je jedini zgoditak u finalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske za slavlje svoje momčadi od 1:0.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Engleska je u finale stigla slavljem protiv Australije koja je ugostila s Novim Zelandom ovo Svjetsko prvenstvo. Bilo im je ovo prvo finale, ali nisu uspjele dalje od srebra, za razliku od prošlog Europskog prvenstva koje su osvojile.

Prvo finale je bilo i za Španjolke kojima je ovo bilo treće Svjetsko prvenstvo, a one su u premijernom finalu stigle do zlata te su u polufinalu izbacile Švedsku. Gol je Carmona zabila u 29. minuti, a Španjolke su prednost uspjele zadržati do kraja.

Imale su do kraja Španjolke nekoliko prilika za povećanje prednosti, a najbolju s 11 metara kad je Keire Walsh u 70. minuti igrala s rukom. No s bijele točke Jennifer Hermoso nije uspjela prevariti Mary Earps koja je obranila njen udarac. Engleska je imala priliku u 75. minuti preko Lauren James, ali španjolska vratarka Catalina Coll je dobro reagirala i obranila te sačuvala prednost koja im je osigurala zlato.

U proteklih osam natjecanja najuspješnije su bile nogometašice SAD-a koje su četiri puta bile svjetske prvakinje - 1991., 1999., 2015. i 2019. godine. Njemice su pobijedile dva puta 2003. i 2007. godine, Norvežanke jednom 1995. godine, a Japanke 2011. godine.

U utakmici za broncu Švedska je u subotu u Brisbaneu pobijedila Australiju s 2:0.

Svjetsko prvenstvo nogometašica, finale
Španjolska - Engleska 1:0

Foto: EPA/DEAN LEWINS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!