Nogomet

Šef sudaca: 'Penali za Dinamo su bili, Hajduk je trebao dobiti crveni, gol Istre je ispravan'

Krešimir Milić • ponedjeljak, 04.09.2023.
Šef sudaca: 'Penali za Dinamo su bili, Hajduk je trebao dobiti crveni, gol Istre je ispravan'
Foto: Damir Senčar/HINA

Bruno Marić održao je press konferenciju nakon vikenda u kojem su sudačke odluke donijele burne reakcije. Odgovarao je na pitanja novinara nakon odluka koje su izazvale interes javnosti proteklog vikenda...

Dva penala za Dinamo protiv Osijeka kojima su Zagrepčani došli do pobjede izazvali su burne reakcije na različitim stranama. Ali nisu to jedine dvojbene sudačke odluke ovog vikenda o kojima je bilo govora.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bilo ih je i na utakmici Hajduka i Istre 1961 na Poljudu u kojoj su gosti odnijeli sva tri boda. Baš taj gol bio je jedna od spornih situacija utakmice, tj. je li bilo zaleđe Ante Ercega prije gola. Sporna situacija je bila i koju minutu ranije kod duela Zvonimira Šarlije i Ercega u kojem je napadač Istre dobio kopačkom u glavu, a sporne su bile i odluke u prvom dijelu ponajviše ona očita kad sudac Igor Pajač nije dosudio igranje rukom na rubu kaznenog prostora.

Sve te odluke izazvale su prije svega reakcije kod klubova. Stjepan Tomas i Ivica Kulešević još nakon utakmice u Osijeku iznijeli su svoje mišljenje o suđenju Marija Zebeca, a i sudačkoj organizaciji. Što misle o odlukama sudaca ovog vikenda pokazali su i iz Hajduka objavom na društvenim mrežama u kojoj aludiraju na gol kojim su poraženi od Istre.

Pajač i Mario Zebec dva su glavna imena koja se spominju vikend poslije 7. kola SuperSport HNL-a, a s njima i Ivan Bebek koji je bio VAR sudac Zebecu u Opus Areni. Nisu to jedina stara poznata sudačka imena koja će se spominjati, jer javnosti se nakon svega odlučio na konferenciji za medije obratiti i šef sudaca Bruno Marić.

"Prvi put izlazimo ovako u javnost kako bismo pokazali koliko smo transparentni. Pogotovo kad neke odluke izazovu velik interes. Jučerašnja utakmica između Osijeka i Dinama je bila intrigantna, ali analizirali smo odluke sudaca i prezentirat ću ih. Mi nismo zadovoljni jer moramo pred vas stati. Molim sve medije da spuste loptu i izvještavaju na pravi način. Pokazat ćemo da smo donijeli odluke koje su temeljene na pravilima nogometne igre. Suđenje je u principu vrlo kvalitetno i naši suci obavljaju posao vrlo kvalitetno. Sami ste o tome pisali", započeo je Marić, a onda odgovorio na pitanja novinara. Prvo je bilo vezano za igranje rukom Darka Nejašmića u kaznenom prostoru.

"Odmah ću napomenuti činjenicu da je očekivano da sudac na terenu donese tu odluku. Za sve bi tako bilo bolje. Ovdje se radi o igranju rukom unutar 16 metara. Kao što se vidi iz snimke razvidno je da je VAR soba opravdano intervenirala i pozvala suca na pregled snimke i ispravno dosudio kazneni udarac. Ovo što vidite na snimci mi nismo smjeli isporučiti u TV prijenosu. To je radni materijal u VAR sobi. Posebno naglašavam i činjenica da se igra na crti kaznenog prostora je kažnjivo."

Pustio je potom i tonski zapis kako su suci komunicirali prije donošenja odluke o ruci Nejašmića. Uslijedilo je i pitanje od drugom penalu za Dinamo.

"Da je sudac donio odmah odluku bez provjere VAR-a danas ne bi pričali ovdje o tome. Sudac na terenu trebao je dosuditi odmah penal, ali VAR soba je pregledala tu situaciju. Dugo su suci gledali tu situaciju jer je moguće bilo da je u toj akciji bilo zaleđe. Jesmo li mogli brže, analizirat ćemo. Obje situacije, oba penala za Dinamo bile su ispravne odluke. Žao nam je da sudac nije to na terenu odmah donio odluku jer ne bi bilo onda ove konferencije za medije. Sudac Zebec će biti sankcioniran jer mi očekujemo da odluke donese na terenu."

Bilo je pitanje kako je Zebec dobio derbi u Osijeku za suditi s obzirom da je dugo izbivao.

"Imao je tešku operaciju srca, životnu borbu, nakon toga je ozdravio, položio sve norme i dobro sudio dosadašnje susrete."

Ideja je i da bude više VAR kamera u prijenosu.

"Na tome se radi, ali i najvećim smotrama postoje situacije koje niti jedna kamera ne ubere. Nama je kod Nejašmića potpuno jasno da je radi o kažnjivom igraju rukom."

Da bi Nejašmićevu ruku opravdao pokazao je i snimku iz utakmice Rijeka – Hajduk u kojoj je na sličan način donijeta odluka o kažnjivom igranju rukom na rubu šesnaesterca. Igrao je tad branič Rijeke rukom točno izvan crte, a bio je izvan kaznenog prostora pa je intervencijom VAR-a dosuđen jedanaesterac za Hajduk.

Potom se osvrnuo i na situacije iz utakmice Hajduka i Istre 1961.

"Komisija je analizirala, odluka je nedvojbena da se radi o ispravnom pogotkom jer igrač je bio na svojem dijelu teren, ne radi se o zaleđu. kad je u pitaju odluka i žutom kartonu za igrača Hajduka za nenamjerno i brutalno udaranje igrača Istre 1961 odluka je pogrešna jer sudac je trebao isključiti igrača Hajduka. Pravo je pitanje zašto se VAR soba nije uključila dok je sudac na terenu bio malo iza igrača pa nije najbolje vidio", rekao je Marić i naglasio da je VAR grubo pogriješio kod odluke oko starta Šarlije.

Osvrnuo se i na pritisak klubova.

"Najveća zaštita hrvatskog suđenja je neovisnost. Što se tiče pritiska na suce, snažna je emocija koja prati nogomet, ali i hrvatski narod. Hrvatski suci se moraju suočiti sa svim pritiscima. Ja kao predsjednik sigurno nisam odabrao odgovarati na pitanja cijele hrvatske javnosti. Oni koji ne mogu izdržati pritisak, nije im mjesto na terenu. Oni koji najviše galame u hrvatskom javnom prostoru, ne znam je li to rade baš opravdano i ispravnih namjera."

Foto: HINA/ Damir SENČAR

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kistrra04.09.2023. u 14:51
    Nesposobnost uprave i trenera ne možeš skrivati iza sudaca,sreće,lošeg vremena......
    kistrra