Ostali sportovi

HAS optužuje AK Maraton 2000: 'Petljalo se s budžetom i nije ga osigurana niti polovica'

HINA, Mihaela Bradovski • petak, 15.09.2023.
HAS optužuje AK Maraton 2000: 'Petljalo se s budžetom i nije ga osigurana niti polovica'

Danas je hrvatska atletika dobila jak šamar nakon pto je World Athletics odlučio oduzeti Hrvatskoj domaćinstvo Svjetskog prvenstva u krosu. Oglasio se i Hrvatski atletski savez po tom pitanju...

Nakon što je ranije u petak Međunarodni atletski savez (World Athletics) objavio kako je Hrvatskoj oduzeto domaćinstvo Svjetskog prvenstva u krosu, koje se trebalo održati u veljači sljedeće godine u Medulinu i Puli, priopćenjem se oglasio i Hrvatski atletski savez (HAS), a koji za propuste u organizaciji koji su u konačnici i doveli do oduzimanja domaćinstva optužuje AK Maraton 2000.

World Athletics je u svojoj objavi o oduzimanju domaćinstva naveo kako pripreme za održavanje natjecanja nisu dovoljno odmakle da bi se prvenstvo moglo održati u Medulinu i Puli 10. veljače iduće godine, kako je planirano.

Iz HAS-a navode kako je Hrvatska domaćinstvo SP-a dobila na temelju prijave koju su kao partneri uputili HAS i Atletski klub Maraton 2000, čiju je inicijativu HAS prihvatio kao apsolutno poželjnu manifestaciju za hrvatsku atletiku.

"Nažalost, tijekom pripreme i planiranja tog velikog događaja pokazalo se da partner u projektu AK Maraton 2000 ne poštuje pravila i procedure Svjetske atletike i organizacije licenciranog prvenstva. HAS može samo pretpostavljati o motivima takvog postupanja, no propusti su bili brojni. Primjerice, petljanja s budžetom koji je u obvezujućoj kandidaturi postavljen na 2,5 milijuna dolara, a potom je protivno pravilima višekratno mijenjan. Ili primjerice, neosigurana financijska sredstva čak niti u polovici iznosa tog budžeta. Svjetska atletika je, unatoč nastojanjima HAS-a da se natjecanje održi u Hrvatskoj, uočila ove propuste i upravo te razloge navela u svojoj odluci o povlačenju kandidature i natjecanja u Hrvatskoj. HAS je i po primitku ove odluke Svjetske atletike nastavio poduzimati aktivnosti da se natjecanje ipak održi u Hrvatskoj. No, prema pravilima (članak 7.1. Event Bidding Rules), Svjetska atletika je potpuno autonomna izabrati grad i nacionalni savez kojemu će dodijeliti natjecanje i HAS na tu odluku ne može utjecati niti o njoj imati saznanja prije nego bude donesena", objavio je HAS dodajući kako je tijekom čitavog procesa kandidature i organizacije svjetskog prvenstva u krosu bio vođen isključivo najboljim interesom hrvatske atletike kao temeljnim kriterijem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!