Nogomet

Velika Britanija i Irska će potvrditi kandidaturu za Europsko prvenstvo 2028. godine

HINA, Krešimir Milić • utorak, 10.10.2023.
Velika Britanija i Irska će potvrditi kandidaturu za Europsko prvenstvo 2028. godine

Nakon što se Turska odlučila pridružiti Italiji kao kandidat za sudomaćina Eura 2032. britansko-irska ponuda ostala je bez konkurencije. Utakmice na Euru 2028. bi se trebale igrati na deset stadiona…

Zajednička kandidatura Velike Britanije i Republike Irske za domaćinstvo Europskog prvenstva za nogometaše 2028. trebala bi u utorak dobiti službenu potvrdu nakon prezentacije pred Izvršnim odborom Udruge europskih nogometnih saveza (Uefa).

Igraj na nogometne utakmice SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon što se Turska odlučila pridružiti Italiji kao kandidat za sudomaćina Eura 2032. britansko-irska ponuda ostala je bez konkurencije, iako je i uz tursku kandidaturu smatrana velikim favoritom za pobjedu u toj utrci.

Utakmice na Euru 2028. trebale bi biti igrane na deset stadiona, od kojih je šest u Engleskoj, a po jedan u Sjevernoj Irskoj, Republici Irskoj, Škotskoj i Walesu. Od šest engleskih stadiona dva su u Londonu, Wembley i Tottenham Hotspur stadion, a na popisu su još St. James' Park u Newcastleu, stadion Etihad u Manchesteru, Villa Park u Birminghamu i novoizgrađeni Evertonov stadion na Bramley-Moore Docku u Liverpoolu.

Preostala četiri stadiona su Casement Park u Belfastu, Aviva u Dublinu, Hampden Park u Glasgowu i stadion Principality u Cardiffu.

Nijednoj od pet reprezentacija domaćina nije zajamčen nastup na završnom turniru. Sve će sudjelovati u kvalifikacijama, a Uefa će ostaviti dva rezervirana mjesta, ako bi se dogodilo da se neka od pet reprezentacija ne uspije plasirati na završni turnir. Iz Engleskog nogometnog saveza su već i prije te najave poručili da će njihova reprezentacija sudjelovati u kvalifikacijama, kako bi momčad ostala u natjecateljskom ritmu.

Prema procjeni vodećih ljudi britansko-irske kandidature domaćini Eura 2028. bi od tog turnira trebali imati oko tri milijuna eura izravne ekonomske koristi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!