Nogomet

Latvija protiv Armenije traži prve bodove u kvalifikacijama

Petar Jenjić • četvrtak, 12.10.2023.
Latvija protiv Armenije traži prve bodove u kvalifikacijama
Foto: EPA

Reprezentacije Latvije i Armenije danas će u Rigi odigrati utakmicu sedmog kola kvalifikacija za plasman na Euro. Prvi međusobni dvoboj bio je jako dramatičan i očekuje se da će takav biti i drugi...

Uoči utakmice Hrvatske i Turske od 20:45 sati, pozorno ćemo pratiti dvoboj iz Rige u kojem će Latvija biti domaćin Armeniji. Spomenuti susret sedmog kola skupine D kvalifikacija za Europsko prventvo počinje od 18 sati.

Igraj na Latvija - Armenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Armenija je u lovu na Hrvatsku i Tursku koje imaju tri boda više od nje (Vatreni i utakmicu manje). Apsolutno svaki je bod bitan, a posebno nakon prošlog odrađenog ciklus u rujnu kada je protiv najvećih konkurenata uzela tek jedan bod. Remizirala je u gostima kod Turske 1:1, a domaćin je izjednačio u 88. minuti. Protiv Hrvatske je u Jerevanu izgubila s 1:0.

U potrazi za prvim nastupom na velikom natjecanju, Armenci moraju u preostale tri utakmice ostvariti pozitivne rezultate, ali više ne ovise potpuno sami o sebi. Momčad je jako napredovala u ovim kvalifikacijama, svladala je Wales i Latviju te odigrala remi s Turcima. Pobjeđuje koga bi trebala po kvaliteti, ali ne stvara i iznenađenja.

S druge strane, Latvija od Eura 2004. godine nema plasman na veliko natjecanje, a neće ga ostvariti niti ovoga puta. Od posljednjih 12 domaćih utakmica, izgubila je njih deset. U prošlom ciklusu Vatreni su ih nadigrali s visokih 5:0, a kod kuće su izguili od Walesa s 2:0.

Izuzetno dramatičan bio je prvi međusobni dvoboj ova dva protivnika, odigran polovicom lipnja ove godine. Armenija je povela pogotkom Naira Tiknizjana u 35. minuti, a gosti su izjednačili autogolu trenutnog stopera Osijeka, Stjope Mkrtčjana u 67. minuti. Ipak, u prvoj minuti sudačke nadokande, Armenci dolaze do pobjede pogotkom iz penala Tigrana Barseghjana.

Iako je još uvijek bez bodova, dva puta je bila jako blizu. Prvo u spomenutom porazu od današnjeg protivnika, a zatim i porazu 3:2 od Turske. Iako je tada izjednačila u 94. minuti, već u sljedećem napadu primila je pogodak koji ih i dalje ostavlja na dnu skupine.

Što su rekli

Dainis Kazakevičs, izbornik Latvije: "Armenska nogometna reprezentacija će vjerojatno biti u sličnoj postavi kao i u prvoj međusobnoj utakmici u Jerevanu. Mi imamo više problema u početnih 11, ali prva utakmica svakako nije bila dobra. Veselimo se sutrašnjem dvoboju, da budemo agresivniji i mobilniji. Sutra ćemo biti zadovoljni samo pobjedom."

Oleksandr Petrakov, izbornik Armenije: "Latvija nije loša reprezentacija. Odigrali su dobro u Walesu i nisu zaslužili izgubiti od Turske kod kuće. Isto tako, dobro su igrali i u Jerevanu, jasno je da imaju svoje ambicije i da će pokušati sutra doći do bodova. Čeka nas važan dvoboj."

Mjesto, vrijeme, suci

Skonto stadion, Riga, 18:00

Sudac: Rade Obrenovič (Slovenija)

Nedostaju

Latvija: Antonijs Černomordijs, Dmitrijs Zelenkovs (ozljede)

Armenija: (-)

Zadnji susret

U sklopu četvrtog kola kvalifkacija, Armenija je na domaćem terenu upisala pobjedu od 2:1, a do nje je stigla u zadnjim minutama susreta.

Prognoza

Stanje na ljestvici možda ne govori dovoljno o kvaliteti Latvije, ali isto tako očekujemo da će Armenci danas opravdati ulogu blagog favorita i uzeti sva tri boda.

FOTO: EPA/TOMS KALNINS

EP 2024., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Latvija2:0Armenija
Hrvatska0:1Turska
1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!