SP 2023. žene, nokaut faza, polufinale, 15.12.2023, 17:30 h
Danska
Danska 28:29 Norveška
Norveška

Norveška tek nakon drame produžetaka bolja od Danske, Henny Ella Reistad za povijest

Mario Borko • petak, 15.12.2023.
Norveška tek nakon drame produžetaka bolja od Danske, Henny Ella Reistad za povijest
Foto: EPA

Rukometašice Norveške prve su finalistice ovogodišnjeg Svjetskog rukometnog prvenstva za žene, u polufinalnu su nakon produžetaka pobijedile reprezentaciju Danske s 29:28...

Braniteljice naslova izborile su finale pobjedom protiv domaćina Danske u Herringu s 29:28. Ovo je bila repriza prošlogodišnjeg finala Europskog prvenstva koja je unatoč drami produžetaka završila identičnim ishodom. Norveška se tako plasirala u svoje četvrto finale na posljednjih pet prvenstava dok su Dankinje izgubile svoje peto polufinalne za redom, a zadnji put su tu stepenicu preskočile davne 1997. godine.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Danska je puno bolje ušla u utakmicu i rano stvorila prednost od četiri razlike i iako su se Norvežanke približile na minus jedan, Dankinje su u prvom dijelu jednostavno bile predominante pa su na predah otišle s pet golova prednosti, rezultatom 14:9.

Serijom 3:0 Norveška je u nastavku brzo smanjila tu prednost pa se potom do same završnice igralo gol za gol uz stalnu Dansku prednost od dva do tri pogotka. U posljednje tri minute aktualne svjetske i europske prvakinje novom serijom 3:0 dolaze do prvog vodstva na utakmici 23:22, ali Kristina Joergensen dvije sekunde prije kraja iz sedmerca donosi domaćinima produžetak.

U dodatnih deset minuta igralo se gol za gol do zadnje sekunde kad je Henny Ella Reistad zaključila svoju partiju život i svojim 15. pogotkom na susretu donijela Norveškoj finale, inače Reistad je zabila više od polovice golova svoje ekipe i svih šest golova u produžetku. Koliko toliko pratila ju je sunarodnjakinja Stine Bredal Oftedal s 5 pogodaka, dok su kod Dankinja najraspoloženije bile Kristina Joergensen sa sedam i Anne Mette Hansen s pet golova.

Danska će tako pokušati obraniti brončanu medalju s prošlog prvenstva dok će si Norvežanke, osim drugog uzastopnog zlata, pokušati pružiti priliku da eventualnim osvajanjem zlata na Olimpijskim igrama u Parizu drže sve tri najveće medalje u istom vrijeme, čime bi ponovile uspjeh ostvaren na OI u Londonu 2012 godine.

Svjetsko prvenstvo – žene:
Danska – Norveška 28:29

FOTO: EPA/Henning Bagger

SP 2023. žene, nokaut faza

polufinale

Danska28:29 *Norveška
Švedska28:37Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!