Zimski sportovi

[VIDEO] Filip Zubčić: 'Uzeli smo 130 bodova u dva dana, a tek su tri veleslaloma iza nas'

Filip Mihoković • ponedjeljak, 18.12.2023.
[VIDEO] Filip Zubčić: 'Uzeli smo 130 bodova u dva dana, a tek su tri veleslaloma iza nas'
Foto: EPA

Filip Zubčić ostao je bez postolja na drugom veleslalomu Svjetskog kupa u Alta Badiji i to za 14 stotinki. Hrvatski skijaš je nakon prve vožnje bio na drugom mjestu iza Švicarca Odermatta, no u drugoj vožnji je ipak pao u poretku...

Sjajan dan u Italiji imao je Marco Odermatt koji izgleda nezaustavljivo osvojivši prvo mjesto u veleslalomu. Švicarac je ostvario najbolje vrijeme u prvoj vožnji, dok je Filip Zubčić bio drugi s 87 stotinki zaostatka. Ostvarenu prednost nije uspio zadržati u drugoj vožnji, te je završio s četvrtim najboljim vremenom iza Žana Kranjeca, Marca Schwarza, te pobjednika Odermatta.

Najbolji hrvatski skijaš napravio je grešku u prvom sektoru druge vožnje, te do kraja nije uspio nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Unatoč tome, Zubčić je ostvario fantastičan rezultat, te došao do vrijednih bodova u poretku. Trenutno je trećeplasirani među veleslalomašima, te se također nalazi na trećem mjestu poretka veleslaloma s osvojenih 180 bodova, a ispred njega su Schwarz s 210 i Odermatt s 300.

Zubčić je zadovoljan postignutim rezultatom:

"Fenomenalan vikend iza nas, nakon dugo vremena. Uspio sam spojiti tri utrke od početka sezone što je veliki plus u odnosu na posljednje dvije godine. Bio sam ljutit pri ulasku na cilj jer kad si u poziciji za postolje i na kraju to ne uspiješ, moraš malo biti ljutit na sebe. Dojmovi su se od tada već slegli, zadovoljan sam. Uzeli smo 130 bodova u dva dana, a tek su tri veleslaloma iza nas."

Zubčić je sjajno otvorio sezonu, no suočava se s Odermattom koji je u životnoj formi:

"To nam je bio cilj od početka sezone, snažno otvoriti i boriti se za sami vrh. Marco (Odermatt) je trenutno vanserijski skijaš jer ima tu konstantu, ako se želimo boriti protiv njega moramo tražiti još jednu stepenicu više. Meni je to super jer uvijek prihvaćam veći izazov. Veleslalom je iza nas, okrećemo se slalomu i onda božićnoj stanci."

Zubčić je 17. prosinca ostvario drugo mjesto u veleslalomu, a emocije zbog postignutog uspjeha utjecale su i na današnju vožnju:

"Mislim da se još nisu slegli dojmovi jer je jučer bio dan prepun emocija. Kada sam ušao u cilj s dvije sekunde prednosti bilo me je briga što će se dalje dogoditi. Bila je to runda života koju do sada nisam imao, ali sam samome sebi dokazao da mogu imati. Marco je odskijao stvarno fenomenalno, čuo sam da njegovi treneri nisu vjerovali da će uspjeti sustići moje vrijeme, ali u sportu uvijek imamo vanserijske sportaše."

"Pokušao sam jučerašnji dan staviti sa strane, no to je teško s obzirom koliko sam radio da dođem do ovdje. Dvije i pol godine borio sam se da se vratim na postolje, a prošle godine mi je uvijek malo nedostajalo do postolja. To sam jučer napokon uspio. Kada živiš cijeli život za to, normalno je da te to malo i isprazni. Živim za skijanje već 24 godine i kada postigneš takav rezultat, normalno je da se osjećaš potrošeno. Opet sam uspio biti u samom vrhu, nisam bio 19. ili 20."

Zubčića sljedeće čeka noćni slalom u Italiji, a nada se i vlastitom iskoraku u slalomu, kao i iskoraku cijele muške ekipe:

"Sad se okrećemo slalomu. U petak nas čeka Madonna di Campiglio, noćni slalom. U zadnje vrijeme slalom skijam dobro, izvrstan sam na treninzima. To ne mora značiti ništa, ali je uvijek dobar pokazatelj. Solidno smo otvorili slalomsku sezonu u Gurglu, i tamo bih htio napraviti veći iskorak. Nadam se da će cijela muška ekipa pokazati koliko smo kvalitetni."

FOTO: EPA/ANDREA SOLERO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!