Nogomet

PSG traži svoju 12. titulu pobjednika Superkupa, Toulouse tek prvu

Mihaela Bradovski • srijeda, 03.01.2024.
PSG traži svoju 12. titulu pobjednika Superkupa, Toulouse tek prvu
Foto: EPA

Prije nastavka francuskog prvenstva na rasporedu je Superkup. U njemu se sastaju prošlosezonski prvak PSG i prošlosezonski osvajač Kupa Toulouse...

Najtrofejnija momčad Superkupa, PSG, traži svoju 12. titulu pobjednika. U novije doba Parižani u potpunosti dominiraju, u posljednjih deset izdanja, PSG je čak devet puta uzeo trofej pobjednika.

Igraj na PSG - Toulouse na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I u tom jedinom izdanju u tom razdoblju PSG je bio u finalu, 2021. godine u Tel Avivu je igrao protiv Lillea i upisao poraz 1:0. Strijelac jedinog pogotka bio je Xeka, danas veznjak Rennesa, u 45. minuti, a doprinos u ovoj pobjedi dao je i Domagoj Bradarić koji je igrao od 85. minute.

Osim ovih devet osvojenih trofeja, PSG ima još dva. Prvi je osvojio 1995. godine kada je u finalu boljim izvođenjem jedanaesteraca uzeo trofej Nantesu, a posljednji u raspucavanju koji nije zabio bio je veliki Claude Makelele

Drugo finale odigrao je tri godine kasnije kada je u Toursu igrao protiv Lensa. Tu je slavio s tijesnih 1:0, a strijelac je bio Yann Lachuer početkom drugog poluvremena.

Toulouse s druge strane ima samo jedno pojavljivanje u Superkupu i to davne 1957. godine u tek četvrtom izdanju ovog natjecanja. Tada je bio i domaćin, ali Saint-Etienne je bio bolji s 2:1.

U ovogodišnjem izdanju PSG je veliki favorit, igra se osim toga i na njegovom Parku prinčeva. Prvotna ideja bila je da se meč održi u Bangkoku, to je propalo, zatim su se spominjali Saudijska Arabija i Katar, ali niti tu nije bilo "sreće".

Što su rekli

Luis Enrique, trener PSG-a: "Imamo priliku osvojiti titulu, a veliki klubovi poput PSG-a žive za takve trenutke. Toulouse je klub koji može puno toga napraviti s loptom. Ako mu ostavite dovoljno vremena, brzo će popuniti prostor. Jako su dobri i bez lopte, prošle sezone su igrali odlično i zasluženo su osvojili Kup."

Mjesto, vrijeme, sudac

Pariz, Park prinčeva, 20:45

Sudac: Hakim Ben El Hadj

Nedostaju

PSG: Ousmane Dembele, Presnel Kimpembe, Nuno Mendes, Keylor Navas, Sergio Rico, Fabien Ruiz, Arnau Tenas (ozljede)

Toulouse: Zakaria Aboukhlal, Oliver Zanden (ozljede)

Prošli dvoboj

PSG i Toulouse su se sastali u drugom kolu prvenstva, a susret je okončan 1:1. Kylian Mbappe doveo je Parižane u vodstvo, a izjednačio je Aboukhlal. Oba pogotka pala su iz kaznenih udaraca.

Prognoza

Parižani su favoriti i sve osim njihove pobjede u 90 minuta, bilo bi iznenađenje.

FOTO: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuski Superkup

finale

PSG2:0Toulouse

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!