Nogomet

Veliki dvoboj trećeg kola FA kupa: Oslabljeni Liverpool gostuje kod nekonstantnog Arsenala

Filip Mihoković • nedjelja, 07.01.2024.
Veliki dvoboj trećeg kola FA kupa: Oslabljeni Liverpool gostuje kod nekonstantnog Arsenala
Foto: EPA

Iako se rijetko događa da se dva favorita za osvajanje sretnu u ranim fazama FA kupa, vodeći Liverpool izvukao je četvrtoplasirani Arsenal u 1/32 finala, a obje momčadi ići će all-in na pobjedu...

Očekuje nas uzbudljiv susret FA kupa u kojem kladionice prednost daju Arsenalu zbog domaćeg terena. No domaćinstvo nije jedini razlog favoriziranju Arsenala, Liverpool će igrati bez najboljeg igrača Mohameda Salaha koji se s reprezentacijom Egipta priprema za nastup na Afričkom kupu nacija. Velik je to udarac za 'Redse' budući da će Arsenal moći računati na svoje ključne igrače, Bukaya Saku i Declana Ricea.

Igraj na Arsenal - Liverpool na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ono što ide u korist Liverpoolu je trenutna forma obje momčadi. 'Redsi' drže vodeće mjesto na ljestvici Premier lige s osvojenih 45 bodova u 25 utakmica, a u posljednjih pet susreta nisu niti jednom poraženi. S druge strane, 'Topnici' koji su od početka sezone bili pri vrhu ljestvice, uz bok Liverpoolu i Manchester Cityju, nanizali su nekoliko loših rezultata pa su pali na četvrto mjesto. U posljednjih pet utakmica pobijedili su samo Brighton 2:0 koji je također nedavno upao u lošiju formu.

Međutim, Liverpool osim na Salaha neće moći ni računati na svoje najveće pojačanje ove sezone, Dominika Szoboszlaija koji je ozlijedio tetivu koljena protiv Newcastlea te će propustiti nekoliko sljedećih susreta. Mađarski veznjak jedan je od najzaslužnijih igrača za Liverpoolove uspjehe ove sezone, a sada će propustiti dvoboj s Arsenalovim najboljem ovosezonskim pojačanjem, Declanom Riceom.

Rice je kao kapetan West Hama prošle sezone podigao trofej Konferencijske lige, a nakon toga je preselio u sjeverni London i instantno pokazao o kakvom se igraču radi. Engleski reprezentativac dolaskom u Arsenal unio je mirnoću i sigurnost u veznu liniju, a posebno se ističe povezivanjem obrane i napada dugim dijagonalama te vrhunskom trkačkom sposobnošću.

Arsenal u susretu neće moći računati na Takehira Tomiyasua koji se natječe s Japanom na Azijskom kupu, a Thomas Partey i Jurien Timber već duže vrijeme izbivaju s terena zbog ozljeda. Međutim, 'Topnicima' će za razliku od Liverpoola, na raspolaganju biti svi ključni igrači. Salaha će na desnoj strani vjerojatno zamijeniti Harvey Elliott, kao što je to bio slučaj u prošlomjesečnom susretu protiv West Hama, a potencijalna opcija je i Diogo Jota. 'Redsi' se nadaju da će odsustvo Salahove produkcije nadomjestiti Darwin Nunez koji je u posljednje četiri utakmice upisao gol i dvije asistencije te igra najbolji nogomet od dolaska u Liverpool.

Zanimljivost u vezi ovog susreta je da će Arsenal po prvi puta u povijesti na domaćem terenu istrčati u potpuno bijelim dresovima. Riječ je o prevencijskoj kampanji borbe protiv zločina noževima i mladenačkog nasilja koje je u nedavnom vremenu sve prisutnije u Londonu, osobito u sjevernom dijelu gdje i igraju 'Topnici'. Dres je dobio simboličan naziv "No More Red", a u njemu će istrčati i ženska ekipa Arsenala 14. siječnja protiv Watforda, također u FA kupu.

Što su rekli

Mikel Arteta, trener Arsenala: "Mislim da smo u posljednje dvije godine pružili sjajne izvedbe te svima pokazali o kakvoj se momčadi radi. Sada imamo priliku pobijediti i proći u dalju fazu FA kupa i to je jedino o čemu razmišljamo. Prije dva tjedna remizirali smo s Liverpoolom na Anfieldu, bio je to sjajan meč i siguran sam da će tako biti i ovog puta."

Jurgen Klopp, trener Liverpoola: "Želimo li igrati bez Salaha? Naravno da ne. U prošlosti nismo to trebali raditi često, ali kada jesmo, uvijek smo pronašli način. Sada igramo s Arsenalom protiv kojega je moguće izgubiti i sa Salahom i bez njega. Sada imamo dvije utakmice u tri dana. Međutim, mi smo Liverpool, nećemo odmarati igrače jer nema potrebe za to. Protiv Arsenala idemo all-in."

Mjesto, vrijeme, sudac

London, Emirates Stadium, 17:30

Sudac: John Brooks

Prošli dvoboj

U posljednjem srazu ovih dviju momčadi 23. prosinca na Anfieldu, susret je završio 1:1, a strijelci su bili Gabriel u četvrtoj i Salah u 29. minuti. Liverpool je tada bio kompletan te je stvorio više prilika od Arsenala, no unatoč tome nije uspio doći do sva tri boda.

Prognoza

Arsenal je favorit iako je trenutno u lošijoj formi, no nedostatak Salaha i Szoboszlaija bit će teško premostiv na gostovanju za Liverpool koji nije uspio pobijediti 'Topnike' ni kada je bio kompletan na domaćem terenu prije dva tjedna.

FOTO: EPA/ANDY RAIN

FA kup

1/32 finala

Crystal Palace0:0Everton
Brentford1:1Wolverhampton
Fulham1:0Rotherham
Tottenham1:0Burnley
Millwall2:3Leicester City
Sunderland0:3Newcastle
Gillingham0:4Sheffield United
QPR2:3Bournemouth
Chelsea4:0Preston North End
Middlesbrough0:1Aston Villa
Luton Town0:0Bolton
Manchester City5:0Huddersfield Town
Nottingham Forest2:2Blackpool
Peterborough0:3Leeds United
Shrewsbury Town0:1Wrexham
WBA4:1Aldershot Town
West Ham 1:1Bristol City
Arsenal0:2Liverpool
Wigan0:2Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

FA kup

1/32 finala

Crystal Palace0:0Everton
Brentford1:1Wolverhampton
Fulham1:0Rotherham
Tottenham1:0Burnley
Millwall2:3Leicester City
Sunderland0:3Newcastle
Gillingham0:4Sheffield United
QPR2:3Bournemouth
Chelsea4:0Preston North End
Middlesbrough0:1Aston Villa
Luton Town0:0Bolton
Manchester City5:0Huddersfield Town
Nottingham Forest2:2Blackpool
Peterborough0:3Leeds United
Shrewsbury Town0:1Wrexham
WBA4:1Aldershot Town
West Ham 1:1Bristol City
Arsenal0:2Liverpool
Wigan0:2Manchester United

Izdvojeno