Rukomet

Nizozemci i Portugalci bez previše stresova do pobjede na startu Europskog prvenstva

Mihaela Bradovski • četvrtak, 11.01.2024.
Nizozemci i Portugalci bez previše stresova do pobjede na startu Europskog prvenstva
Foto: EPA

Nizozemska i Portugal na početku Europskog prvenstva za protivnike su imali debitante Gruziju i Grčku te su odradili posao prema očekivanjima...

Skupine E i F otvorile su Nizozemska i Gruzija, odnosno Portugal i Grčka. U oba susreta slavio je favorit, a susret je više-manje riješen već u prvom dijelu.

Igraj na utakmice Europskog prvenstva u rukometu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nizozemski rukometaši u susret su ušli na najbolji mogući način, 4:0 serijom u prvih šest minuta igre. Redom su pogađali Schagen, Baijens, Benghanem i još jednom Baijens. Sedam pogodaka prednosti iz prvog dijela do kraja su pretvorili u 34:29 slavlje.

Polako su Nizozemci grabili prema dvoznamenkastoj razlici, a nju su nakratko držali u periodu od 41. do 46. minute. U zadnjih 15-ak minuta usporili su ritam no pobjeda niti u jednom trenutku nije došla pod znak upitnika.

Bez Kaya Smitsa, glavnu ulogu u napadu u ovom susretu preuzeli su Rutger ten Velde i Dani Baijens, strijelci šest pogodaka iz sedam pokušaja. Na drugoj strani devet se puta u listu strijelaca upisao Giorgi Tskhovrebadze, ali uz pet promašaja. Raspoložen je bio i Erekle Arsenašvili s učinkom sedam od sedam.

Slična situacija tijekom prvog poluvremena odigrala se i na susretu između Portugalaca i Grka, uz +4 na odmoru, no grčki su se rukometaši u prvoj polovici drugog dijela uspjeli nakratko vratiti u život. U 41. minuti za 19:19 pogodio je Papadionysiou.

Restartalo je to portugalsku vrtu koja se nakon toga vratila izdanju iz prvih 30 minuta te je na kraju slavila s više nego komotnih 31:24.

Fancisco Costa postigao je šest pogodaka, dok su na drugoj strani po jedan manje zabili Mallios, Sevvas i Kederis. No za razliku od grčkih rukometaša, oni u portugalskom dresu imali su i druge raspoložene šuter, poput Cavalcantija i Fabija Silve s učinkom 4/4.

Europsko rukometno prvenstvo, skupina E, 1. kolo:
Nizozemska - Gruzija 34:29 (19:12)

Europsko rukometno prvenstvo, skupina F, 1. kolo:
Portugal - Grčka 31:24 (18:14)

FOTO: EPA/Anna Szilagyi

Europsko prvenstvo 2024., skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska34:29Gruzija
Švedska29:20Bosna i Hercegovina
1Švedska 3100:74+266
2Nizozemska 398:78+204
3Gruzija 377:95-182
4Bosna i Hercegovina 359:87-280

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!