Rukomet

Hrvatska se oprašta od Europskog prvenstva susretom protiv domaćina

Mihaela Bradovski • srijeda, 24.01.2024.
Hrvatska se oprašta od Europskog prvenstva susretom protiv domaćina
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatski rukometaši danas igraju svoju posljednju utakmicu na ovom Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Protivnik je domaćin Njemačka...

Čudna situacija je pred hrvatskim rukometašima. U posljednjem susretu na Europskom prvenstvu igraju protiv Njemačke, nadali su se kako će to biti utakmica u kojoj će hvatati polufinale. Međutim od polufinala su udaljeni miljama i sada se nadaju kako mogu uhvatiti mjesto u olimpijskim kvalifikacijama.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ono što je paradoksalno, lako se može dogoditi da Hrvatskoj za prolaz u olimpijske kvalifikacije bude potreban - poraz. Hrvatskoj je u interesu da Njemačka prođe u polufinale, ona je trenutno druga na ljestvici s bodom više od Mađarske i Austrije.

Što ako Mađarska pobijedi Francusku ili Austrija bude bolja od Islanda? Njemačka u tom slučaju gubi drugu poziciju i mora svladati Hrvatsku ili, ovisno o gol razlici ako se zatvori krug, upisati barem remi. Kako igrati pošteno i tražiti pobjedu ako znaš da te to možda izbacuje iz kruga onih koji će igrati dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre?

Sami su si skuhali tu kašu pa neka se sada izvlače. Naravno da treba odigrati sportski i ići na pobjedu, ostaje još jedna opcija, ako Njemačka ne uđe u polufinale, Hrvatsku u olimpijske kvalifikacije vodi i titula Egipta na Afričkom prvenstvu koje je trenutno u tijeku. Pa tako treba pokušati dobiti Nijemce i onda navijati za Egipat. Ako se dogodi da ostane bez olimpijskih kvalifikacija, Hrvatskoj će biti kriva samo Hrvatska., Bilo je sasvim dovoljno prilika koje nisu iskorištene.

Dobiti Njemačku je ipak lakše reći i napisati nego napraviti. Treba biti svjestan da je Njemačka domaćin, ali i dovoljno snažna reprezentacija da protiv nje nikada nije sigurno da ćete slaviti. Kao domaćin u startu ima laganu sudačku naklonost, sjetimo se pogotka protiv Islanda kojim je prelomila dvoboj, pogodak koji niti najveći rukometni laici ne bi priznali.

No Hrvatska ima svojih problema, posljednji rezultati u kojima je Hrvatska padala iako je u svakom od tih susreta produžavala nadu za polufinale, svakako su uzdrmali reprezentaciju. Svaki od tih poraza bio je vrlo težak udarac, toliko težak da se ona rapsodija protiv Španjolske s početka Eura danas čini kao daleka prošlost.

Što su rekli

Alfred Gislason, izbornik Njemačke: "Bit će to vrlo opasna utakmica od velikog značaja za nas. Hrvatska ne može do polufinala, ali jednako kao i mi ima relativno mladu reprezentaciju s tri ili četiri starija igrača, a svi su svjetske klase. Koliko ih poznajem, napravit će sve za pobjedu."

Goran Perkovac, izbornik Hrvatske: "Mi jednostavno nemamo fizičku kondiciju da se nosimo s vrhunskim ekipama. Kako turnir odmiče, mi sve teže držimo tempo s takvim ekipama. Većina naših igrača igra u hrvatskoj ligi koja je toliko jaka da bismo Valter i ja još i sada mogli igrati tamo. Kako bi igrao tu ligu, ne moraš biti na nikakvom fizičkom nivou. A na turniru igraš svaka dva dana i to s protivnicima koji su praktički isti kao ti ili bolji od tebe. Imamo reprezentaciju koja ima potencijal, ali trenutačno ovisimo o mladim igračima koji nisu nositelji igre u svojim ekipama. Za većinu igrača ovo je prvo veliko natjecanje i oni moraju proći proces sazrijevanja. Jednoj Švedskoj je trebalo osam godina da se vrati na sadašnju razinu, što znači da ovo nije lak posao."

Mjesto, vrijeme, suci

Köln, Lanxess Arena, 20:30

Suci: Andreu Marin, Ignacio Garcia (Španjolska)

Prošli dvoboj

Prošli dvoboj između Hrvatske i Njemačke dogodio se na Europskom prvenstvu 2020. godine kada je Hrvatska slavila s 25:24. Igor Karačić vukao je Hrvatsku sa sedam golova.

Prognoza

Njemačka ima ogroman motiv, bolja je, domaćin je i pobjeda je vodi u polufinale. Sve je jasno tko je tu favorit.

Europsko prvenstvo 2024., skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Austrija24:26Island
Francuska35:32Mađarska
Njemačka24:30Hrvatska
1Francuska (+2)4174:154+2010
2Njemačka 4137:13705
3Mađarska (+2)4151:15104
4Austrija (+1)4132:138-64
5Island 4142:152-104
6Hrvatska (+1)4146:150-43

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!