Nogomet

Hajduk i Rijeka pred punim Poljudom u izravnoj borbi za vrh ljestvice

Mihaela Bradovski • nedjelja, 28.01.2024.
Hajduk i Rijeka pred punim Poljudom u izravnoj borbi za vrh ljestvice
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Pripreme su završene, prijelazni rok prolazi po Hajdukovim željama, a sada je vrijeme da Splićani i na travnjaku pokažu kako su spremni preuzeti ulogu favorita za titulu. U goste im stiže jedan od dva glavna konkurenta u toj utrci, Rijeka…

Sve češće se govori o tome kako je ovo Hajdukova sezona, da se sve posložilo i da je najbliži tituli prvaka. Svatko ima svoje stajalište, ona se razlikuju, ali činjenica je da je Hajduk završio prvi dio sezone na vodećoj poziciji na ljestvici, da ima fantastičnu atmosferu, a dobro je poznato koliko energije crpi iz navijačke podrške, te da se prijelazni rok odvija upravo prema njegovim željama.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ove zime Splićani su doveli Ivana Perišića koji će se priključiti nešto kasnije nakon oporavka od teške ozljede, zatim Lasla Kleinheislera, vratili su Nikolu Kalinića, a posljednji je stigao i uskoro će postati i službeno Hajdukovim igračem, Josip Brekalo. Četiri nova igrača, četiri sadašnja ili bivša reprezentativca, teško da je moglo bolje.

Optimizam na Poljudu je na maksimumu, svi su uvjereni kako je to ta sezona u kojoj će Hajduk prekinuti post i uzeti titulu prvaka. Sve karte su bačene na to, dovedena su pojačanja i Mislav Karoglan "samo" mora sve posložiti i krenuti u utrku s Dinamom i Rijekom. Već prvi susret nakon priprema je težak, na Poljud dolazi Rijeka koja se neće postaviti zatvoreni i igrati pragmatično, poznavajući Željka Sopića, Rijeka ovdje dolazi po sva tri boda.

Hajduk je na pripremama izgledao dobro, ali službene utakmice su nešto drugo i svi sa zanimanjem čekaju kako će sve to izgledati. Od pojačanja Kleinheisler i Kalinić konkuriraju za nastup, Perišića se očekuje krajem ožujka ili početkom travnja dok je Brekalo tek stigao u Split i još niti nije službeno predstavljen kao igrač Hajduka.

Rijeka dolazi s već odigranom jednom službenom utakmicom, iza nje je odgođeni dvoboj protiv Gorice odigran u srijedu, tu je slavila s 3:2 nakon što je gubila 2:0. No bio je to susret u kojem je bilo jako teško igrati, teren je bio zaleđen, kasnije i blatnjav te igrači i jedne i druge momčadi nisu mogli pokazati sve što mogu. Rijeka se bolje snašla i na kraju slavila.

Sopić je u tom dvoboju vrlo rano iz igre povukao Marca Pašalića i Franju Ivanovića, Rijeka je u tom trenutku bila u zaostatku i tražio je reakciju momčadi. Kasnije su upravo oni koji su ušli u igru, Jorge Obregon i Alen Grgić dali taj impuls i Rijeka je na kraju slavila.

Što su rekli

Mislav Karoglan, trener Hajduka: "Ništa ova utakmica neće riješiti, ovo je prvi korak. I dalje stojim da je sve u bod, vidjeli smo kako je Rijeka legitiman kandidat za titulu. Ovo je troboj i vjerujem da će tako ići do kraja. Selahi je jako bitan igrač, kao i ostali. Imaju iskustvo, mir, kao i s vratarom. Imaju tri reprezentativca, imaju dva dobra driblera u Pjaci i Pašaliću, potentne napadače. Malo prolaze ispod radara, ja sam to vidio već protiv Lillea, a danas su još kompletniji. Imaju glavu i rep, igraju prvi i drugi i nema se što dodati."

Željko Sopić, trener Rijeke: "Mislim da se o utakmici ne treba puno pričati, sam pogled na ljestvicu otkriva da igraju prvi protiv drugoga pred punim Poljudom. Kao što sam rekao prije par dana izaći ćemo pred pune tribine i pokazati gard kakav krasi Rijeku od početka sezone i iskreno se nadam pozitivnom ishodu. Nećemo se lagati, trebat će izdržati pritisak navijača i cijeloga puka prvih 15 minuta, oni su dodatna snaga Hajduka. Gledali smo ih u pripremnim utakmicama, ali one su jedno, a kada delegat uđe u kućicu to je nešto sasvim drugo."

Mjesto, vrijeme, sudac

Split, Poljud, 17:45

Sudac: Patrik Kolarić

Nedostaju

Hajduk: Diallo (kartoni), Melnjak, Ferro, Perišić (ozljede)

Rijeka: Čabraja, Mitrović, Dilaver (ozljede), Banda (reprezentacija)

Prošli dvoboj

U prošlom dvoboju na Rujevici Rijeka je slavila s 1:0. Pobjedu Riječanima donio je Niko Janković iz kaznenog udarca u 63. minuti.

Prognoza

Nitko protiv Hajduka na Poljudu nema prednost. Hajduk je tako i ovdje favorit, ali Rijeka je dovoljno kvalitetna da ostane neporažena.

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!