Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti idu po zlato protiv protivnika kojeg najbolje poznaju

Mihaela Bradovski • subota, 17.02.2024.
Hrvatski vaterpolisti idu po zlato protiv protivnika kojeg najbolje poznaju
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas s početkom u 15:30 sati bori se s Italijom za titulu svjetskog prvaka. Za Hrvatsku je ovo nestvarno drugo finale u svega mjesec dana…

Čak niti moćna i kvalitetom vrlo široka Španjolska nije izdržala ovaj suludi ritam u kojem igraju vaterpolisti. Zaustavila ju je u polufinalu Italija, također vrlo kvalitetna reprezentacija koja je uspjela u naumu da nametne Španjolcima svoj stil igre i ritam te je tako odnijela pobjedu.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Italija je Hrvatskoj jako dobro poznat protivnik, nećemo pogriješiti ako kažemo da je možda i protivnik kojeg Hrvatska najbolje poznaje. Ne samo da je protiv Italije odigrala najviše utakmica od samostalnosti, već je to ujedno i reprezentacija s kojom Hrvatska često odrađuje pripreme i u Italiji i u Hrvatskoj.

Kao i Hrvatska, Italija je također reprezentacija iz samog svjetskog vrha. Iako su Španjolci bili veliki kandidati za ulazak u finale, ne može se reći kako je ovo veliko iznenađenje što je Italija tamo umjesto njih. Talijani su svakako reprezentacija koja spada u najuži svjetski vrh i uvijek je među kandidatima za titulu.

Ono što je posebno impresivno kod Hrvatske, a nerijetko se to i zaboravi, Hrvatska je odradila vrlo uspješno smjenu generacija, neki od bitnih igrača i nositelja igre više nisu tu, ali svejedno se nije osjetilo u negativnom smislu na rezultatima.

Ova reprezentacija osim neupitnog talenta i igračke vrijednosti, ima i ono što se ne može uvježbati, a čini prvaka - glavu i karakter. Prije mjesec dana na Europskom prvenstvu Hrvatska je željela svom silom zlato u svom bazenu, nije uspjela, poražena je u finalu i doživjela veliko razočaranje. No uspjela se podići i u Dohi doći do finala.

Raspored se nasmiješio Hrvatskoj, u skupini je upisan u konačnici nebitan poraz protiv Španjolske te pobjede protiv Australije i Južne Afrike. U osmini finala svladana je skromna Kina, a onda u četvrtfinalu upisana je velika pobjeda protiv Srbije. Susret s Francuzima u polufinalu bio je psihološki vrlo težak, ali Hrvatska je na peterce prošla dalje.

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Dobro je pitanje hoće li biti snage, ja uistinu vjerujem da hoće. Jučer sam igračima u autobusu rekao da nema više treninga, videa, niti bilo čega drugoga, ostala su samo glava i srce. Dogovorit ćemo se što trebamo raditi protiv Italije, ali umorni smo. Igrači su mrtvi umorni i na rezervi, prvi put mi se u karijeri desilo da po šest-sedam igrača traži izmjenu, a i ja sam umoran, sinoć mi se vrtjelo u glavi. Ovo je jedan suludan ritam, ali neka je bilo tako, napravili smo veliku stvar i čeka nas odlučujući korak."

Alesandro Vellotto, talijanski reprezentativac; "Ovo je turnir na kojem mi rastemo iz utakmice u utakmicu. U Zagrebu nismo bili u optimalnim uvjetima, čak ni na tjelesnoj razini nismo bili na 100%. U Dohu smo stigli vrlo usredotočeni, svi na pravom putu. Igramo bolji vaterpolo nego u Zagrebu, igrali smo i u polufinalu protiv Španjolske bolje nego u Zagrebu. Španjolska je momčad vas uvijek pokušava uspavati. Bili smo pažljiviji. Nastojat ćemo to produžiti i protiv Hrvatske."

Mjesto, vrijeme, suci

Doha, 15:30

Suci: Frank Ohme (Njemačka), Sebastian Dervieux (Francuska)

Prošli dvoboj

Dvoboji između Hrvatske i Italije uvijek su tijesni i neizvjesni, a posljednji put susreli su se u Svjetskom kupu gdje je Italija u Zagrebu slavila u nevjerojatnom susretu s 14:13. Još se sjećamo tog dvoboja, Talijani su dobili zadnju dionicu s nezamislivih 7:1.

Prognoza

Očekujemo još jednu tijesnu utakmicu u kojoj će odlučiti detalji, nadamo se da će prevagnuti na hrvatsku stranu.

FOTO: EPA/MOHAMED MESSARA

SP 2024., nokaut faza

finale

Italija13:15 *Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!