Nogomet

Maccabi Haifa na uzvrat kod Genta dolazi u boljoj formi i s minimalnom prednošću

Filip Mihoković • srijeda, 21.02.2024.
Maccabi Haifa na uzvrat kod Genta dolazi u boljoj formi i s minimalnom prednošću
Foto: EPA

Večeras će u uzvratu 1/16 finala Konferencijske lige snage odmjeriti Gent i Maccabi Haifa. U prvome susretu igranom u Budimpešti, izraelska momčad slavila je 1:0 te u Gent dolazi potvrditi minimalnu prednost...

Gent će pokušati nadoknaditi zaostatak od jednog gola u uzvratnoj utakmici 1/16 finala Konferencijske lige gdje dočekuje Maccabi Haifu u srijedu navečer na KAA Gent Areni bez gledatelja i sa strogim mjerama sigurnosti, zbog aktualnog sukoba u Izraelu. Frantzdy Pierrot postigao je jedini gol na utakmici u prošlotjednoj pobjedi od 1:0 za Zelene, postavši prvi igrač iz Haitija koji je zabio u nokaut fazi europskog natjecanja.

Igraj na Gent - Maccabi na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gent nije uspio pobijediti ni jednu od svojih prvih sedam natjecateljskih utakmica od početka godine, izgubivši šest od njih, uključujući prvih četiri ovog mjeseca. Buffalosi su registrirali samo tri udarca na gol od svojih 20 u frustrirajućem, ali tijesnom porazu od izraelske momčadi prošlog tjedna, stavljajući više pritiska na trenera Heina Vanhaezebroucka.

Međutim, taj pritisak se od tada smanjio nakon što je Gent ostvario potrebnu pobjedu od 2:0 u gostima protiv Eupena u belgijskoj Pro ligi, zahvaljujući golovima Hyun-seoka Honga i Matissea Samoisea u oba poluvremena. Gent, koji se popeo na peto mjesto u tablici belgijske Pro lige, sada ponovno usmjerava svoju pažnju prema Konferencijskoj ligi dok nastoji proći u posljednjih 16 po treći put zaredom. Prošle sezone Buffalosi su izgubili od kasnijih pobjednika West Hama u četvrtfinalu.

Momčad Vanhaezebroucka imat će povjerenja u svoje šanse za preokret zaostatka, budući da su neporaženi u posljednjih deset domaćih utakmica u Konferencijskoj ligi, pobijedivši svojih posljednjih pet uzastopno s ukupnom gol razlikom od 18:1. Maccabi Haifa ostvarila je treću uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima kada su pobijedili Gent prošlog tjedna, ali nisu mogli proslaviti četiri uzastopne pobjede jer su bili zadržani na neriješenih 1:1 protiv gradskih rivala Hapoel Haife u izraelskoj Premier ligi u nedjelju.

Siječanjsko pojačanje Gadi Kinda otvorio je golgeterski račun u 15. minuti, ali Tomer Yosefi je postigao ključni izjednačujući gol za Hapoel Haifu netom prije sat vremena kako bi prisilio obje momčadi na podjelu bodova. Pod vodstvom etiopskog trenera Messaya Dega, Maccabi Haifa i dalje drži prvo mjesto u izraelskoj Premier ligi s 49 bodova, iako dijele bodove s izazivačem Maccabijem Tel Avivom od kojeg imaju bolji omjer postignutih i primljenih pogodaka.

Zeleni sada usmjeravaju svoju pažnju prema važnom okršaju u Konferencijskoj ligi, u kojem jednostavno trebaju izbjeći poraz kako bi se plasirali među posljednjih 16 po prvi puta u povijesti europskih natjecanja. Maccabi Haifa ima razloga za optimizam protiv Genta budući da su neporaženi na svoje posljednje dvije europske gostujuće utakmice, s neriješenim ishodom protiv Villarreala, praćenim pobjedom od 2:1 protiv Panathinaikosa u skupini Europske lige ranije ove sezone.

Što su rekli

Hein Vanhaezebrouck, trener Genta: "U grupnoj fazi smo igrali protiv ukrajinskog i izraelskog protivnika, a ti su se susreti morali odigrati drugdje zbog rata. U Islandu smo izbjegli vulkansku erupciju, a i na stadionu je bilo malo ljudi. Zatim ponovno nailazimo na izraelski tim, šteta. Ipak ćemo se potruditi da utakmica protiv Maccabi Haife bude poklon našim navijačima."."

Messay Dego, trener Maccabi Haife: "Imam puno poštovanja za Gent, koji igra u jakoj ligi. Htjet će se vratiti na svom terenu, a mi se moramo pripremiti i imati odgovor. Put je bio dug, ali nadam se da ćemo sutra postići rezultat. Bit ćemo spremni, želimo pobijediti ovu utakmicu. Kvalifikacija je vrlo važna za naš klub."

Mjesto, vrijeme, suci

KAA Gent Arena, Gent, 18:00

Sudac: Matej Jug

Nedostaju

Gent: Julien De Sart, Paul Nardi, Sven Kums, Andrew Hjulsager, Daisuke Yokota (pod upitnikom)

Maccabi Haifa: Dolev Haziza, Maor Kandil, Eric Shuranov, Ilay Hajaj, Mahmoud Jaber, Sun Menahem (pod upitnikom)

Zadnji susret

Prva utakmica 1/16 finala Konferencijske lige bila je i prvi međusobni susret ovih dvaju momčadi. Maccabi je tada na Bozsik József Stadionu u Budimpešti slavio 1:0 pogotkom Pierrota u 65. minuti.

Prognoza

Maccabi je u boljoj formi te na uzvrat dolazi s minimalnom prednošću. Stoga će biti favorit za prolaz u osminu finala, iako je Gent na domaćem terenu u Konferencijskoj ligi neporažen u posljednjih deset utakmica.

FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET

Konferencijska liga, nokaut faza

1/16 finala - uzvratne utakmice

Gent1:1Maccabi Haifa
Dinamo1:1Real Betis
Bodo/Glimt1:2 *Ajax
Ludogorec Razgrad0:1Servette
Eintracht Frankfurt1:2Royale Union Saint-Gilloise
Ferencvaros0:1Olympiakos
Legia Varšava0:3Molde
Slovan Bratislava0:1Sturm Graz

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!