Nogomet

U dvoboju neporaženih, Real Madrid dočekuje Manchester City

Mario Borko • utorak, 09.04.2024.
U dvoboju neporaženih, Real Madrid dočekuje Manchester City
Foto: EPA

U četvrtini finala Lige prvaka sastaju se do sad neporaženi Real Madrid i Manchester City. Ambicije obje momčadi su uvijek osvajanje naslova prvaka Europe. Posljednje dvije godine susretali su se u polufinalu, a pobjednik je na kraju odnio "ušasti" trofej…

Rekorder po broju naslova prvaka Europe Real Madrid i aktualni prvak Manchester City treću godinu u nizu sastaju se u nokaut fazi Lige prvaka. Od 2016. ovo je ukupno peti sudar u utakmicama na ispadanja, a do sad je svaki puta prošla momčad koja je uzvrat igrala kod kuće. Kraljevi su svjesni da na svom Santiago Bernabeu moraju doći do što povoljnijeg rezultata, a u prilog bi im treba ići činjenica da su, za razliku od Građana koji su u 10 dana odigrali tri utakmice, imali deset dana za pripremu.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bespredmetno je govoriti o veličini Real Madrida, klub koji je nadomak 36. naslova prvaka Španjolske i koji ima dvostruko više naslova prvaka Europe nego prvi pratitelj Milan. Od povratka Carla Ancelottija na klupu, u manje od tri godine, osvojeni su svi mogući trofeji, a ostvareno je 113 pobjeda. U LaLigi Real je osam kola do kraja prvenstva, s osam bodova više od Barcelone, vrlo blizu titule. U najelitnijem europskom natjecanju ove sezone još uvijek nije poražen. Grupa je apsolvirana sa šest pobjeda, a u osmini finala Los Blancosima je probleme stvorio RB Leipzig koji je u Madridu bio nadomak tome da izbori produžetke.

Kraljevi su ove sezone u svi natjecanjima poraženi samo dva puta, a u obje utakmice koban je bio Atletico Madrid. Gradski rival nanio im je jedini poraz u prvenstvu, a izbacio ih je i iz Kupa Kralja. Ancelottijeva momčad cijele sezone suvereno pobjeđuje, a novi kralj Madrida je Jude Bellingham koji je u 32 nastupa zabio 20 golova i upisao deset asistencija.

Posljednju utakmicu Real je odigrao 31. ožujka kada je kod kuće s 2:0 svladao Athletic Bilbao. Uzmemo li u obzir da je prije toga bila reprezentativna stanka, u 30 dana Madriđani su imali samo tri utakmice. Bit će zanimljivo vidjeti kako će to utjecati na njihovu formu.

Dominacija Manchester Cityja u engleskom nogometu pomalo se uzima zdravo za gotovo. Građani love šestu titulu u posljednjih sedam godina, a prošle su sezone napokon postali prvaci Europe. To ih je ovo učinilo još motiviranijima, pa su tako još uvijek na dobrom putu da ponove trostruku krunu od lani. U prvenstvu kaskaju samo bod za Liverpoolom i Arsenalom, u FA kupu su izborili polufinale, a u Ligi prvaka su u osam utakmica ostvarili osam pobjeda. Utakmica protiv Reala u Madridu bit će 49. za momčad iz Manchestera ove sezone. Izgubila je samo tri puta, a posljednji put još sredinom prosinca.

Pep Guardiola kritizirao je Premier ligu zbog rasporeda prema kojem je njegova momčad u sedam dana odigrala tri prvenstvene utakmice, dok su Kraljevi odigrali samo jednu i tako stekli puno više vremena za pripremu. Dva su susreta bila protiv momčadi iz top četiri, protiv Arsenala je upisan remi, a Aston Villa je stradala s 4:1. U subotu je u gostima s 2:4 poražen Crystal Palace, tako da Građani u odličnom raspoloženju putuju u španjolsku prijestolnicu.

Erling Haaland sa šest golova dijeli mjesto najboljeg strijelca Lige prvaka, a protiv Palacea je prekinuo golgeterski post koji je trajao mjesec dana. Norvežanin je u posljednje vrijeme po prvi puta bio na udaru kritika, a utakmica protiv Reala najbolja je prilika da kritičarima “začepi“ usta.

Ovo je jedini ogled u Ligi prvaka u kojem Hrvatska ima svoje predstavnike. Luka Modrić bi kod Reala trebao krenuti s klupe, isto se predviđa i Mateu Kovačiću kod Cityja. Joško Gvardiol je upitan zbog ozljede.

Što su rekli

Carlo Ancelotti, trener Real Madrida: “Moramo izvući najbolji mogući rezultat, mentalni aspekt je vrlo važan. Na terenu moramo pokazati hrabrost i karakter, a imali smo dovoljno vremena za spremiti ovu utakmicu- Vjerujem da ćemo dati najbolje od sebe u svakom smislu i da imamo kvalitetu za natjecati se protiv momčadi kakva je City.“

Pep Guardiola, trener Manchester Cityja: “Teško je za očekivati da ćemo ponoviti ono što smo napravili prošle sezone. Pobijediti Real Madrid dva put za redom je gotovo nemoguće, oni su sigurno naučili iz tog poraza i željet će osvetu.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Madrid, Santiago Bernabeu, 21:00 Sudac: Francois Letexier

Nedostaju

Real Madrid: David Alaba, Thibaut Courtois, Dani Ceballos (upitan)

Manchester City: Nathan Ake, Kyle Walker, Joško Gvardiol (upitan)

Prošli dvoboj

U prošlogodišnjem polufinalu City je u dvije utakmice bio bolji s uvjerljivih 5:1. U Madridu je završilo 1:1, a na svom su Etihadu Građani pobijedili s 4:0.

Prognoza

City u ovaj ogled prema kladionicama ulazi kao blagi favorit. U stvarnosti je teško reći da na Santiago Bernabeu bilo tko može doći u takvoj ulozi. Real je svjestan da bez pobjede kod kuće u uzvratu teško može izboriti prolazak i zato je za očekivati da će riskirati više od Građana.

FOTO: EPA/SERGIO PEREZ

Liga prvaka, nokaut faza

četvrtfinale - prve utakmice

Real Madrid3:3Manchester City
Arsenal2:2Bayern
Atlético Madrid2:1Borussia D.
PSG2:3Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!