Rukomet

Hrvatska u ambicioznom društvu

Borna Rupnik • nedjelja, 17.01.2010.
Hrvatska u ambicioznom društvu
Foto: Davor Sajko

Skupina A Europskog prvenstva koje uskoro počinje u Austriji nama je najzanimljivija zbog nastupa naše reprezentacije, a prvi će nam suparnici biti Norvežani, Rusi i Ukrajinci. Za sve njih vrijedi zlatno pravilo: nipošto ih se ne smije podcijeniti...

Hrvatska

Usprkos svim opravdanim i manje opravdanim sumnjama koje prate ekipu Line Červara, Hrvatska put Austrije kreće u ulozi jednog od favorita za medalju. Vrhunac zlatne generacije koja je svoj itekako dojmljiv niz započela svjetskim zlatom u Portugalu 2003. godine bila je prošlogodišnja smotra na našem tlu, a nadolazeće Europsko prvenstvo obilježit će početak smjene generacija.

Međutim, momčad koja u svojim redovima još uvijek ima igrače poput Ivana Balića i Blaženka Lackovića - pa čak i eventualno Petra Metličića u drugom krugu - ili ponajboljeg svjetskog pivota Igora Vorija teško može tražiti alibi za slabiji rezultat. Osim toga, oni mlađi već su etablirana imena. Za sjajnog Domagoja Duvnjaka HSV je isplatio rekordnu odštetu, Ivan Čupić nemilosrdno puni protivničke mreže, a momci kao što su Bičanić, Buntić ili Vuković samo čekaju priliku da pokažu sve što znaju.

Upitnici se nalaze nad vratarskim pozicijama, gdje se od uobičajenih imena našao samo Mirko Alilović te nad zdravstvenim stanjem Tončija Valčića. Pripremni je turnir odrađen u Bečkom Novom Mestu, a u konkurenciji Poljske, Austrije i Mađarske osvojeno je prvo mjesto.

"Moramo ispraviti još neke nedostatke. Iskusniji igrači nama su bitni, a s mladima dobijete još veću želju i glad. No, u kolektivnom sportu prije svega odlučuje kolektiv, a ne pojedinac. Osim toga, vjerujem da ćemo igrati pred puno hrvatskih navijača - oni nas nikad nisu napustili, a na nama je vratiti im na terenu", govorio je tijekom posljednjih tjedana izbornik Červar.

Podsjetimo, Hrvatska je kvalifikacije rutinski odradila u skupini s Mađarskom, Slovačkom, Grčkom i Finskom, a nakon ždrijeba protivnika u Grazu također je zavladalo dobro raspoloženje. Naši će rukometaši u Austriji braniti srebro iz Norveške: tada su u finalu bolji bili raspoloženi Danci. Prve tri reprezentacije križaju se u drugom krugu s najboljima iz skupine koju tvore domaćin Austrija, Island, Srbija i - Danska.

Norveška

Norvežani su tipičan predstavnik skandinavskog rukometa te će i u Austriji istaknuti svoje najveće vrline: čvrstinu i upornost u obrani 6-0 i brze protunapade. O njihovoj se kvaliteti vodi dosta rasprava, no jasno je da uz nekoliko istaknutih imena prvenstveno računaju na zajedništvo i ukupan učinak svih izabranika Roberta Hedina.

Među vratnicama stajat će odlični Steinar Ege, čuvar mreže koji umnogome može usmjeriti razvoj bilo koje utakmice. Trenutačno je član danskog Handbolda, rame uz rame s Dancem Kasperom Hvidtom, o čijim obranama ne treba trošiti riječi. Mnogo se očekuje i od Valladolidovog Havarda Tvedtena, jednog od najubojitijih krila na prošlom Svjetskom prvenstvu koje se održalo u našoj zemlji.

Tu je i izvrsni Kristian Kjelling, član španjolskog San Antonija, a zamjena mu je vrlo dobri Erlend Mamelund, dok na crti caruju Frank Loke, igrač Zagreba pod suspenzijom u Ligi prvaka te Johnny Jensen, koji odrađuje i golem dio obrambenih zadaća. Ne treba zaboraviti ni igrače poput Kjetila Stranda ili Bjartea Myrhola, koji u svoje dobre dane mogu suparniku stvoriti brojne probleme.

"Čast mi je voditi ovakvu nacionalnu selekciju. Radujemo se turniru u Austriji i mislim da po prvi puta imamo šansu ozbiljno se boriti za medalju", hrabro najavljuje Hedin, ne skrivajući da odmjeravaju polufinale. Norveškoj je sama završnica pred svojim navijačima 2008. godine izmaknul zahvaljujući remiju (23:23) s Hrvatskom u posljednjoj utakmici drugog kruga.

Zato će im prva utakmica, koju igraju baš protiv hrvatske reprezentacije, biti posebno važna, a motiva im sigurno neće nedostajati.

Rusija

Razočaravajući pad ruskog reprezentativnog rukometa izabranici Nikolaja Čigareva - uz asistenciju Vladimira Maksimova - pokušat će zaustaviti upravo u Austriji. Momčad koja se kitila olimpijskim, svjetskim i europskim odličjima, uključujući i ona zlatna, na posljednja tri natjecanja osvojila je šesto (Peking, 2008.), četrnaesto (Norveška, 2008.) i šesnaesto (Hrvatska, 2009.) mjesto.

Okosnicu reprezentacije opet tvore Čehovski Medvedi, najbolji ruski klub s iskustvom igranja u Ligi prvaka. Najsjajnija zvijezda izvan ruskih granica svakako je Eduard Kokšarov, član slovenskog Celja, koji je najavio povlačenje iz reprezentacije. Ipak, našao se na širem Čigarevom popisu.

Uigranost Čehovskih Medveda važna je prednost Rusa. "To je velik dobitak za nas. Ne moramo gubiti vrijeme na uspostavljanje odnosa, ali svjesni smo da nismo najjača momčad Europe. No, znamo da možemo pobijediti svakoga tko nam se nađe s druge strane terena. Nadamo se polufinalu, no za to će nam uz dobru igru trebati i malo sreće", rekao je 27-godišnji Timur Dibirov, rusko desno krilo.

Prve će im uzdanice biti div Egor Evdokimov, preko dva metra visok stup obrane koji je ljetos preselio u redove prvaka Europe, Ciudad Reala, a pomagat će mu prije svega klupski suigrač Aleksandar Černoivanov. U napadu će se oslanjati na Alekseja Rastvorceva, Konstantina Igropula iz Barcelone i pivota Mihaila Čipurina.

Za razliku od nekih proteklih natjecanja, bit će slabiji za prekaljenog Denisa Krivošljikova, koji se oprostio od reprezentativnog dresa nakon više od 150 nastupa i gotovo 450 golova. Smatra se da im najveću slabost predstavlja nemogućnost da se svih 60 minuta nose s brzim ritmom modernog rukometa.

Ukrajina

Ukrajina će u nezgodnoj skupini A ponijeti atribut prvog kandidata za ispadanje, no upravo bi im izostanak rezultatskog imperativa mogao dati krila, a tada su spremni prirediti iznenađenje. Mjesto u Austriji osigurali su pred nedodirljive Španjolske, a ispred Litve, Nizozemske i Cipra.

Izbornik Leonid Zaharov zna da njegovi igrači pojedinačnom kvalitetom ne mogu konkurirati izvučenim protivnicima te je naglasak za vrijeme priprema stavio na tjelesnu spremu, timski duh i izgradnju momčadske igre kako bi Ukrajina svima bila tvrd orah. Ako ništa drugo, žele barem skupo prodati svoju kožu.

"Iskušali smo razne formacije tijekom treninga uoči odlaska na Europsko prvenstvu. Dali smo priliku i mnogim mladim igračima da pokažu što mogu. Tako smo došli do idealne mješavine mladosti i iskustva, a naša odlučnost da učinimo nešto pozitivno u Austriji je nevjerojatna", objasnio je Zaharov.

Pojedinačnim bi učinkom ipak trebali povući Vjačeslav Lohman, Sergej Burka i Sergej Šelmenko. Šelmenko kao član Čehovskih Medveda jako dobro pozna većinu ruskih reprezentativaca i sigurno će pomoći pri slaganju taktike za istočnoeuropski okršaj, koji će biti posebno zanimljiv i zbog nacionalnog naboja u igri. Ljevoruki Šelmenko, desni vanjski, oprobao se i u Njemačkoj te njemu trebati posvetiti posebnu pažnju.

Ukrajinci se ne mogu pohvaliti značajnijim uspjesima s velikih natjecanja. Najveće im je postignuće sedmo mjesto sa Svjetskog prvenstva 2001. godine, koje se igralo u Francuskoj, a na europskim su smotrama najbolji rezultat ubilježili godinu dana kasnije u Švedskoj, kada su zasjeli na 11. poziciju.


Na papiru su jasni favoriti za prolazak skupine Hrvatska, Norveška i Rusija - Ukrajincima će za nastavak natjecanja trebati barem jedan podvig protiv objektivno jačih protivnika. Ne bude li podbačaja u prvom drugu, nakon selidbe u Beč Hrvatska bi se morala ozbiljno uključiti u borbu za polufinale jer se s pravom smije nadati jednoj od medalja. Norvežanima i Rusima, kako djelomično i sami priznaju, za polufinale će trebati puno znanja i truda, ali i ponešto sreće.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH17.01.2010. u 18:07
    Objektivno gledajući Hrvatska je u ovoj skupini najjača i sa pravim pristupom dobit će sve 3 utakmice ali će zato drugi krug biti znatno teži. Ne znam što bi se trebalo desiti da Ukrajina prođe, jedino da iznenadi svoje susjede Ruse.
    ALGHAZANTH