Nogomet

Traži se treći Južnoamerikanac

Ante Zovko • ponedjeljak, 28.06.2010.
Traži se treći Južnoamerikanac
Foto: EPA

Južna Amerika će nakon dvoboja Brazila i Čilea u Johannesburgu dobiti trećeg predstavnika u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Tradicija i nedavni rezultati međusobnih ogleda govore kako će to biti peterostruki svjetski prvaci, ali suspenzijama okrnjeni Čileanci sigurno neće biti lagan zalogaj.

Brazil se iz "skupine smrti" izvukao s prve pozicije i neokrznut. Međutim, ta činjenica ne zadovoljava brazilske navijače jer njihova reprezentacija igrom ne podsjeća na mnoge velike generacije.

Pragmatični Seleçao nastavlja s predstavama koje su im donijele trijumf u kvalifikacijama i na Kupu konfederacija, s čime je Dunga sasvim zadovoljan. "Mislim da smo dosad igrali prilično konzistentno i ostvarili smo rezultate koje smo trebali. Momčad je zadržala formu i sve u svemu zadovoljan sam. Naravno da moramo pokazati napredak jer će od sada biti mnogo teže."

Sudeći prema kvalifikacijama i povijesti dvoboja, test zvan Čile ne bi trebao biti previše zahtjevan. 3:0 u gostima i 4:2 kod kuće na putu prema Južnoj Africi rezultati su koji izazivaju strahopoštovanje. Treba dodati kako Čile nije pobijedio velikog suparnika već 13 godina, a na svjetskim prvenstvima susreli su se dva puta: 1962. u polufinalu Brazil je odnio pobjedu 4:2, dok je 1998., u osmini finala, poraz Čilea bio još uvjerljiviji - 4:1.

Čile je na ovom Svjetskom prvenstvu ostavio vrlo pozitivan dojam. Nakon što su sa šest bodova protiv Španjolske morali strepiti zbog rezultata druge utakmice, u toliko željenoj osmini finala sudarit će se s još jednim od velikih favorita turnira.

Zadatak protiv rivala iz južnoameričkih kvalifikacija bit će tim teži što su u trećem kolu u skupini tri prvotimca zaradila suspenzije. Gary Medel i Waldo Ponce dobili su parne žute kartone, dok je Marco Estrada "pocrvenio".

Marcelo Bielsa, osim krpanja vlastite, morat će riješiti i zagonetku kako se suprotstaviti momčadi kojoj je izbornik usadio kvalitete koje su ga krasile kao igrača. "Ova najnovija inačica Brazila zadržala je sve kreativne nogometne segmente te zemlje na što su dodali agresiju i moć. Učinit ćemo sve što je moguće kako bismo osigurali da za nas sve ne završi prerano."

Najvažnija vijest za Brazil je povratak Kake nakon crvenog kartona protiv Obale Bjelokosti, a u napad bi se trebao vratiti Robinho, dok je nastup dvostrukog strijelca Elana još upitan. Isto vrijedi za Felipea Mela, koji je protiv Portugala ozlijedio zglob te Julia Baptistu, kojem je u istoj utakmici stradalo koljeno. Kod Čilea nema vijesti o novoozlijeđenima, jedina je sumnja nastup Humberta Suaza.

Protiv Sjeverne Koreje se utopio u blijedu izvedbu cijele momčadi, protiv Obale Bjelokosti bljesnuo, ali i zaradio (nepravedno) isključenje. Treća utakmica idealna je prilika za brazilskog virtuoza da se konačno razigra. Protiv čvrstog Čilea svaka kvalitetna lopta može biti presudna, a Kaka će imati priliku pokazati i kako se u nokaut-fazi snalazi kao igrač od kojeg se očekuje potez odluke.

21-godišnji krilni napadač Udinesea možda je i najbolji Čileanac na Svjetskom prvenstvu. Njegovi prodori, driblinzi, izmjene pozicija sa suigračima i drugi potezi iz njegova arsenala prometnuli su ga u jednog od najugodnijih igračkih iznenađenja turnira. Ovaj put na mukama će u prvom redu biti Michel Bastos, kojem će morati pomagati i ostatak čvrste brazilske obrane.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 20:40
    Ajmo Čile, ajmo Bielsa, danas svi pričaju o onome što (i kako) sam napisao (o Bielsi) i predvidio (nažalost naletio je Brazil u osmini) prije 20 dana... Vrijedi pokušati!?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 20:08
    kolko god ih se pljuje kao alkoholicare,narkomane,gotove igrace i pretile brazil nije brazil bez igraca tipa ronaldo adriano ronaldinho itd i zato mislim da je brazil ove godine malo kome drag i da ce malo ko osim brazilaca za njega navijati
    Obrisan korisnik
  • cameosis28.06.2010. u 18:13
    ne samo ti ... postali su od jedne ekipe koju svatko voli gledati jedni od najodvratnijih igrača ...
    cameosis
  • ALGHAZANTH28.06.2010. u 18:09
    Što bih volio da Čile izbaci Brazil...
    ALGHAZANTH