Nogomet

Dvoboj poravnatih u Varaždinu

petak, 17.09.2010.
Dvoboj poravnatih u Varaždinu
Foto: Ivana Strahija

Utakmicama u Kranjčevićevoj, Zaprešiću i Varaždinu otvara se osmo kolo hrvatskog prvenstva, pri čemu sve momčadi imaju svoju računicu kako do željenih bodova, a Varaždin i Cibalia u svoj susret ulaze bodovno potpuno poravnati...

Varaždin nema pravo na pogrešku u susretu protiv Cibalije, najavio je trener Samir Toplak: "U ovoj utakmici imamo na leđima imperativ pobjede, prije dva gostovanja, u Bijelom Brdu i u Splitu, treba nam dobar rezultat."

Što se protivnika tiče, Toplak predviđa da će se Vinkovčani u Varaždinu orijentirati na kontranapade: "Moramo biti spremni na to i igrati koncentrirano 90 minuta. Nikako ne smijemo igrati na 'refule'." Varaždinski strateg još nije odlučio oko početne jedanaestorke. U utakmicu će Varaždinci naime bez četiri svoja standardna igrača, koji su van treninga zbog ozljeda i bolesti, pa trener ima dileme oko napadačkog dijela prve postave. Najviše mu nedostaje Glavina, koji se na travnjaku dokazao kao odlični suradnik Vugrincu, a koji je odsutan zbog problema s mandulama.

S druge strane travnjaka stajat će pak dva bivša Varteksovca, Kresinger i Lučić, kojima neće nedostajati motiv za posebno dobru igru protiv negdašnjeg kluba. Varaždinci svakako očekuju zanimljiv i kvalitetan susret, te pozivaju ljubitelje nogometa na stadion.

Nedostaju: Tkalčić, Aganović, Glavica (ozljeda), Glavina (bolestan)

Uvjerljiva pobjeda nad Rijekom vratila je dobru atmosferu u nebesko-plavu svlačionicu, identičnu onoj koja ovog tjedna "trese" grad na Bosutu zbog Vinkovačkih jeseni. Ohrabreni odličnom partijom protiv lidera prvenstva, igrači Stanka Mršića najavljuju dobre vijesti i u Varaždinu, a to je, kao i uvijek kad su gostovanja u pitanju, sve osim poraza.

"Nikad nam u Varaždinu nije bilo lako, neće sigurno ni ovog puta, ali uvjeren sam kako ćemo se kući vratiti s nekim bodovnim ulovom. Za nas bi jedan bod bio prihvatljiv, iako ćemo vrebati priliku i za ona preostala dva", rekao je u najavi utakmice Tomislav Radotić, najzapaženiji vinkovački pojedinac u susretu s Rijekom i općenito jedan od najboljih igrača koji su proteklih nekoliko sezona nosili nebesko-plavi dres.

Treneru Mršiću pri sastavljanju početne jedanaestorice muke zadaju treći žuti kartoni Parmakovića i Tomića, zbog kojih će obrana Cibalije u "baroknom gradu" doživjeti određene promjene.

Nedostaju: Tomić, Parmaković (kartoni)

Nakon pet kola bez boda u Zaprešiću su zapuhali pozitivniji vjetrovi. Momčad se konsolidirala, u dva posljednja kola uzela svih šest bodova i pritom odnijela puni plijen iz dvorišta jednog od izravnih konkurenata u borbi za ostanak. Na krilima tih uspjeha traži se treća pobjeda zaredom.

"Renoviranoj" momčadi Ilije Lončarevića očito je trebao psihološki poticaj jer su protiv Pule odbili sve napade domaćih, čak i s igračem manje. Ali se baš susret protiv Osijeka može smatrati pravim testom, odnosno jesu li Žuti uistinu spremni krenuti prema sredini ljestvice. Protiv Bijelo-plavih morat će se snaći bez Saše Balića, koji je u Puli zaradio crveni karton.

U prethodnom kolu debitirali su Aleksandar Trajkovski i novopridošli Matija Matko. Baš se Matko raspucao između dva kola, u prijateljskoj utakmici protiv Dinama iz Jakovlja, kojem je dao tri gola. U nastavku prvenstva vidjet ćemo hoće li ta osvježenja u napadu pomoći da Zaprešić i dalje gleda prvoligaški nogomet.

Nedostaju: Balić (kartoni)

Dolaskom Karačića u Gradski vrt osječki prvoligaš ušao je u pozitivnu seriju rezultata - sedam bodova u tri posljednja susreta probudili su vjeru kod navijača. Nakon prve domaće pobjede slijedi Osječanima najdraže gostovanje - Zaprešić. Naime, čak sedamnaest godina u nizu bijelo-plavi se iz Zaprešića vraćaju neporaženi, a posljednji poraz dogodio se 20. kolovoza 1993. godine. Nakon toga osječki prvoligaš ostvario je 7 pobjeda i 3 remija. Osječki prvoligaš nada se nastavku tradicije i najavljuje pohod na sva tri boda.

Pobjedi se nada i veznjak bijelo-plavih Hrvoje Kurtović: Izgleda da nam odgovara stadion u Zaprešiću, no moramo biti oprezni jer nas očekuje težak posao. Ipak, ako ponovimo igru iz prošlog kola, nema razloga za strah." Upravo Kurtović spada u krug igrača koji su odigrali najbolje partije u osječkom prvoligašu ove sezone.

Vedran Jugović propustio je dvoboj s Šibenikom zbog ozlijede lista, no njegov oporavak bio je kratkog vijeka pa će konkurirati za susret protiv Intera. Vrlo blizu oporavku je i Ibriks, no na njegov povratak ćemo još pričekati. Dino Gavrić skupio je tri javne opomene i preskočit će susret u Zaprešiću, a posebno oprezni moraju biti Kvržić, Šorša, Pelaić, Smoje i Vidaković koji su prikupili po dva žuta kartona.

Nedostaju: Ibriks (ozljeda)

Nakon sedam odigranih kola Hrvatski dragovoljac je i dalje bez pobjede, a u goste im dolazi momčad Šibenika koja je uspjela skupiti samo bod više od njih. Biti će to, u pravom smislu riječi, derbi začelja jer današnja utakmica mogla bi odrediti sudbine obaju klubova.

Dovođenje iskusnih pojačanja Hrvatskom dragovoljcu nije odmah donijelo pozitivan pomak, kako u igri tako ni u rezultatu. Na gostovanju kod Karlovca to se objektivno nije ni moglo očekivati. Mešanović, Čordaš i Smoje su kvalitetni igrači, ali pitanje je koliko će im biti potrebno vremena da se uklope u momčad trenera Mladine.

Utakmica protiv Šibenika mogla bi biti ključna za ambicije kluba iz Sigeta. Prvom pobjedom bi donekle uhvatili priključak s ostalim klubovima koji će se boriti za opstanak u prvoligaškom društvu dok bi novi poraz vjerojatno u potpunosti demoralizirao nogometaše Dragovoljca. Najgori mogući scenarij bio bi neodlučeni rezultat jer bi tada obje momčadi ostale prikovane za dno prvenstvene ljestvice.

Nedostaju: nitko

Utakmice prolaze, a Šibenčani nikako da dođu do prve prvenstvene pobjede u ovoj sezoni. Sedam je kolo prošlo, a na kontu momčad Vjekoslava Lokice ima samo tri boda, uz tri postignuta pogotka. U utakmici s Hrvatskim dragovoljcem, ako cijela momčad odigra borbeno i kvalitetno, Modri se imaju pravo nadati da bi se iz Zagreba mogli vratiti s bodom (bodovima).

Respektiraju Šibenčani svoje protivnike. Ističe to i Niko Tokić koji je u mlađim uzrastima bio upravo u prvoligašu iz Sigeta: “Oni nisu toliko loši koliko pokazuje ljestvica, kvalitetna su momčad, ali mislim da smo mi za nijansu bolji. Možemo ih napasti, s njima se može igrati. Za Šibenik bi sada najvažnije bilo uzeti sva tri boda. To bi nam puno pomoglo, da počnemo pozitivan niz.“

Početni sastav i ovog će puta doživjeti promjene. Na gol bi se trebao vratiti Blažević, a u obranu Cerić. Iako su preskočili dio treninga tijekom tjedna zube će vjerojatno, i ovoga puta, stisnuti Medvid, Bačelić-Grgić i Jurčević.

Nedostaju: Bulat, Jordan, Aračić, Gović, Kartelo, Fuštar, Elez (ozljede), Jakoliš (reprezentacija)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Hrvatski dragovoljac0:1Šibenik
Inter-Zaprešić1:0Osijek
Varaždin2:1Cibalia
Karlovac 19191:0Slaven Belupo
Zadar2:0Istra 1961
Split1:0Lokomotiva
Dinamo1:0Zagreb
Rijeka0:1Hajduk
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 13:40
    Varteksu bi definitivno trebala pripasti sva tri boda. U preostale dvije utakmice bi mogla biti nula iako bi možda blagu prednost dao Hrvatskom Dragovoljcu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 09:57
    Varteks bi trebao danas pobijediti Cibaliju i nastaviti sa pozitivnim rezultatima na domaćem terenu. Kada se pogleda stanje u svalačionici, činjenice govore da bi Varteks danas trebao pobijesiti.
    Obrisan korisnik