Nogomet

Zagrebački derbi i Scorijina Rijeka

subota, 13.11.2010.
Zagrebački derbi i Scorijina Rijeka
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U 15. kolu HNL-a gledat ćemo osam interesantnih utakmica, posebno zanimljiv bit će zagrebački derbi Pjesnika i Dragovoljaca. Rijeka će u Zadr pokazati koliko znači promjena trenera.

Lokomotiva je u prošlom prvenstvenom kolu doživjela minimalni poraz na gostovanju kod Cibalije. Nakon što je serija loših rezultata nakratko bila prekinuta pobjedom na gostovanju u Karlovcu i neodlučenim rezultatom protiv Slavena, u Vinkovcima su se vratili starim navikama.

Ove subote na Maksimir u goste dolazi Hajduk, no derbi nije riječ koja se spominje u Zagrebu. Lokomotiva je domaćin Splićanima, a u utakmici protiv Hajduka, zbog očekivane pobjede gostiju, svaki povoljan rezultat bio bi iznenađenje. Međutim, upravo to su i igrači Lokomotive priredili Hajdukovcima u ožujku ove godine, svladavši ih s 2:1. Ipak, prošle sezone Lokosi su bili hit prvenstva dok im ove sezone preostaje borba za ostanak u prvoligaškom društvu.

Hoće li stari trenerski lisac Ljupko Petrović, s ekipom koja je sklona velikim oscilacijama, uspjeti nadmudriti mladog splitskog stručnjaka te tako još više udaljiti Hajduk s puta osvajanja naslova prvaka, saznat ćemo nakon susreta.

Nedostaju: Antolić i Bagarić (ozljede)

Uvjerljiva pobjeda i dobra prezentacija protiv Zagreba u prošlom kolu vratile su "krv u glavu" Hajdukovcima i podigli raspoloženje uoči gostovanja u Zagrebu. Pomogao je i podatak da su Hajdukovci napokon imali tjedan u kojemu su odigrali samo jednu utakmicu, bez dodatnih europskih, kup ili reprezentativnih zadaća između dva prvenstvena kola.

Lokomotiva je prošle sezone pobijedila "bile" na domaćem terenu, što je do nedavnog poraza u Vinkovcima dugo bio jedini prvenstveni poraz Stanka Poklepovića. Goran Vučević ne želi da ga Lokomotiva obilježi kao njegovog prethodnika: "Protiv Lokomotive nas zanima samo pobjeda, a Lokomotiva će pokazati onoliko koliko joj dozvolimo."

U kadar se nakon pauze zbog bolesti vraća i Ahmad Sharbini, koji će na klupi čekati svoju prigodu umjesto ozlijeđenog Čopa.

Nedostaju: Andrić, M.Buljat, Čop (ozljede)

Baš kad je izgledalo da bi stvari za Istru 1961 mogle krenuti na bolje stigla su dva poraza koja su Puljane vratili na zemlju. Prvo je stigao novi poraz u prvenstvu, kojim je potvrđeno da se ove godine Istra 1961 može spasiti samo nekakvim čudom.

Već duboku krizu dodatno je pogoršala Cibalia usred tjedna. Kad već ne ide u prvenstvu, Istrani su se nadali da bi mogli imati malo sreće u Kupu, nakon što su šokirali Hajduk. Međutim, Vinkovčani su u Puli zabili čak tri pogotka i upisali pobjedu kojom je hipotekiran prolaz u idući krug natjecanja.

Zoran Vulić mora sada svoje igrače spremiti za još jedan nastup protiv istog protivnika i na istom terenu. Gosti su veliki favoriti, a na Puljanima je da barem odigraju dobru utakmicu i na taj način barem malo razvesele svoje navijače, koji će na stadionu Aldo Drosina, na kojem su radovi napokon pri kraju, vjerojatno gledati drugu ligu dogodine.

Nedostaju: -

Iako svjesni kako je teško upisati dvije gostujuće pobjede u razmaku od samo tri dana, pogotovo protiv istog protivnika, nogometaši Cibalije s puno optimizma gledaju na drugu rundu obračuna s pulskim prvoligašem. Niz od šest uzastopnih pobjeda Vinkovčane je napunio samopouzdanjem, što se jasno može iščitati iz izjava koje stižu iz nebesko-plavog tabora.

"U srijedu smo u Kupu pružili našu možda i najbolju gostujuću partiju ove sezone, i sad svi s nestrpljenjem iščekujemo subotu kako bi sve to još jednom ponovili", rekao je između dva ogleda s Istrom Dino Kresinger, dok je njegov mladi kolega iz napada, Ivan Koledić, koji je u srijedu objeručke iskoristio svoju priliku (zabio gol za 3:1 nakon što je ušao s klupe), prisnažio: "Uvjeren sam u našu dobru predstavu i još jednu pobjedu".

Trener Stanko Mršić najavio je početnu postavu istovjetnu onoj iz kup-dvoboja, što znači da će Cibalia svog domaćina ponovno napasti svim raspoloživim snagama.

Nedostaju: Mazalović, Andričević (ozljeda), Božić (kartoni)

Zgodno prozvan "domaćinski derbi" nova je prilika nogometašima Zagreba da nakon 25. rujna stignu do pobjede u Kranjčevićevoj. Ćudljiv bijeli sastav već je više puta tokom sezone, i ne samo ove, pokazao kako može parirati i najjačima, ali i gubiti od najslabijih, pa mjesta za podcjenjivanje posljednjeplasirane momčadi nema. Osim popravku realizacije Luka Pavlović nada se i podršci sreće.

"Bez obzira na njihov skroman učinak neće biti podcjenjivanja. Našeg protivnika ne doživljavam kao sastav na kojem se imamo priliku raspucati. Dragovoljce ćemo shvatiti ozbiljno, no jednako tako moramo u susret ući bez straha. Pobjeda bi nas ponovno primaknula gornjem dijelu ljestvice, ali i donijela mir pred ostatak ovogodišnjeg natjecanja. Ponovit ću opet, treba nam koncentracija i mirnoća u završnici."

Pjesnici za susret 15. kola nemaju kartoniranih niti ozlijeđenih igrača, a kadar 18-orice identičan je onome iz Kupa. "Ja imam 18 igrača u konkurenciji za ovu utakmicu i svi su oni dio prvog sastava."

Nedostaju: -

U susret protiv gradskog rivala, Hrvatski dragovoljac ulazi s novim (starim) trenerom. Pudar je već bivši, a na klupu Crnih vratio se Davor Mladina, koji je vodio Dragovoljce i na početku sezone.

Hrvatski dragovoljac još uvijek je bez prvenstvene pobjede i u nezavidnoj je poziciji na ljestvici, a razloge povratka Mladina ovako je objasnio : "Poznavanje momčadi bilo je glavni razlog mog povratka u klub. Znam u što dolazim. U prvom mandatu nedostajale su nijanse da ostvarimo malo bolje rezultate pa se nadam da će nam se neke stvari posložiti ovaj put."

U početni sastav vraća se Janjetović, koji bi mogao donijeti malo kvalitete u vezni red Crnih. Međutim, bez obzira na izostanke ili povratke, protiv Zagreba, igrači Hrvatskog dragovoljca trebat će prirediti jedno malo čudo kako bi iz tog susreta izašli neporaženi.

Nedostaju: Franić, Jurin, Jazvić (ozljeda), Novak, Frljužec (kartoni)

Nakon izvrsne igre i "petarde" u Rijeci, uslijedila su dva nova razočaranja za navijače Osijeka - tek bod protiv Varaždinaca i poraz u Karlovcu. Ponovno je zakazala realizacija koja je već kronični problem Karačićeve momčadi. Stvaraju se prigode, no ono što su u stanju pomašiti osječki napadači zaista je zabrinjavajuće za poklonike osječkog prvoligaša.

Osječane očekuje novo iskušenje jer u Gradski vrt stiže Slaven Belupo. Zahvaljujući najavama o ostanku Lige 16, situacija još uvijek nije alarmantna, no to zasigurno neće utješiti domaće navijače ukoliko se dogodi novi posrtaj. Jedino trobod dolazi u obzir, ali to neće biti lako ostvariti. Naime, gosti iz Koprivnice posljednje tri godine ne znaju za poraz u Osijeku, a uz taj podatak valja naglasiti da su u ta tri susreta Osječani postigli jedan jedini pogodak.

Karačića ponovno brinu ozlijede - kapetan Smoje još je izvan stroja, a ozlijeđeni su i Nikšić, Šorša te Ibriks. Uz navedene, vrlo vjerojatno u prvih 11 neće biti Barišića, Maglice i Pavličića koji nisu potpuno spremni. Silni izostanci otvaraju vrata pomalo zaboravljenom Prijiću, ali i Dini Špeharu koji je svoj debi upisao protiv Varaždinaca.

Nedostaju: Smoje, Šorša, Nikšić, Ibriks (ozljeda)

Nakon pozitivno odrađene prve četvrtfinalne kup utakmice protiv Zagreba u Kranjčevićevoj (1:1), nogometaši Slaven Belupa okrenuli se se HNL-u i ogledu koji će u sklopu 15. kola odigrati na Gradskome stadionu.

Na travnjaku igrača Osijeka bijeli i plavi u prvenstvu su se do sada susretali 17 puta; u šest navrata puni je plijen odnio Osijek, Slaven je bolji bio četiri puta, a najviše puta (7) susreti ovih dviju protivnika završavali bi podjelom bodova. U posljednja dva ogledavanja minimalno su slavili gosti, a zadnja osječka pobjeda nad suparnicima iz grada Vegete datira još iz 2007.

U konkurenciju se nakon kratke stanke vraća Mateas Delić, a trener Koprivničana Mile Petković uvjeren je kako će njegova momčad nastaviti u tonu posljednje četiri utakmice, u kojima su teren napuštali neporaženi. "Ohrabruje nas dosadašnji niz, a iako smo se potrošili u Koprivnici, vjerujem da ćemo i protiv neugodnog suparnika u Osijeku ostati nepobijeđeni."

Susret će voditi Zagrepčanin Dalibor Mlakar, a asistirat će mu sugrađanin Boško Vukušić te Virovitičanin Mladen Lončar.

Nedostaju: Papa, Rogulj, Bušić (ozljeda)

U prvoj od dvije uzastopne domaće utakmice Šibenčani traže isključivo pobjedu. Neophodna im je za bijeg sa začelja ljestvice, ali i hvatanje priključka s momčadima iznad sebe. Svjesni su da ih čeka iznimno težak zadatak jer su Karlovčani iznimno tvrd orah, ali pobjeda je jedino o čemu se razmišlja na Šubićevcu.

“Dva puta smo do sada, nakon Kup utakmica, imali problema, u utakmicama protiv Rijeke i Intera. Sada ne bi trebalo biti nikakvih razloga da ne odigramo dobru partiju. Mi moramo biti psihički spremni, stabilni, staloženi, strpljivi i, normalno, trkački raspoloženi“, kaže trener Lokica priželjkujući pravovremeni gol za otključavanje karlovačke brave.

Početni sastav doživjet ćemo možda jednu do dvije izmjene u odnosu na proteklu utakmicu. U sastav bi se trebao vratiti Jurčević poslije odrađene kazne zbog žutih kartona i to, vrlo vjerojatno na lijevi bok, što znači da će na stoperskim pozicijama igrati dva Ivana, Fuštar i Medvid.

Nedostaju: nitko

Trener Karlovca Igor Pamić svjestan je da je gostovanje u Šibeniku veliki izazov za njegovu momčad, jer se Šubićevac u više navrata pokazao kao neugodan teren za mnoge momčadi. S toga je Pamić priznao da bi bio zadovoljan i bodom.

"Idemo u Šibenik osvojiti pokoji bod. Znamo da se Šibenik dosta popravio u odnosu na početak sezone. Međutim, mi smo blizu rezultata dobro igramo i očekujem da se moji igrači ponašaju kao da igraju na svom terenu. Posjedujemo kvalitetu i sigurno se Šibenika ne bojimo", najavio je Pamić utakmicu.

Što se tiče igračkog kadra, strateg Karlovca ponovno ne može računati na sve igrače. Naime, Lajtman i Štefančić su ozlijeđeni, a zbog žutih kartona suspendiran je standardni Pilipović. Međutim, pobjeda protiv Osijeka ohrabrila je igrače Karlovca koji u Šibenik ipak ne putuju s bijelom zastavom. Pamić je još potvrdio da će do zimske pauze na vratima Karlovca biti Igor Lovrić umjesto Hrvoje Sunare.

Nedostaju: Ivan Lajtman, Matija Štefančić (ozljeda), Borislav Pilipović (kartoni)

Što je Dinamo napravio njima u pretprošlom kolu, nogometaši Intera sada imaju priliku napraviti Varaždincima. Naime, Varaždin je u pozitivnom nizu, za poraz ne znaju već sedam utakmica, a u prvenstvu pognute glave s terena nisu odlazili već mjesec i pol dana. Hoće li kraj niza biti označen u Zaprešiću?

Žute dva poraza (od Cibalije u Kupu i Dinama u prvenstvu) nisu nimalo uzdrmala. U Rijeci su odigrali već viđenu taktiku, prepustili inicijativu domaćinu i s dva bljeska odnijeli puni plijen. Čini se kako je Lončarevićevim igračima lakše igrati na strani jer im gostujući ambijent više odgovara zamišljenoj taktici čekanja. Čini se da će ovaj put za ponavljanje nečeg sličnog trebati nešto više.

Protiv poletnih Varaždinaca trebat će pružiti jaku partiju jer oni Zaprešić vide kao destinaciju iz koje mogu odnijeti puni plijen. Žuti su u podjednako dobroj formi kao gosti, nemaju problema sa suspenzijama, pa se s njihove strane može očekivati nova kvalitetna izvedba.

Nedostaju: Šarić, Barišić (ozljede)

Varaždinci u Zaprešić odlaze svjesni Interove dobre igre u posljednje vrijeme, ali puni samopouzdanja zbog vlastitih dobrih rezultata. Trener Samir Toplak otkrio je kako je zaprešićki travnjak volio i kao igrač: "U Zaprešiću se može igrati, ako si tamo pravi možeš se nadati dobrom rezultatu. Subota je nama prilika da nastavimo dobar niz, a najvažnije nam je održati kontinuitet utakmica za koje možemo reći da smo se borili do samog kraja", rekao je Toplak.

U pripremi utakmice Varaždinci su imali pomoć Riječana, koji su im poslali snimku svog susreta sa Interom, a nakon detaljne analize kvaliteta igre zaprešićkog kluba, Varaždinci su uvjereni da se nemaju čega bojati. Jedino što žele jest da utakmica bude otvorena, da se mogu s Interom nadigravati.

Također, Varaždinci nisu ni malo umorni od toga što su u utorak igrali Kup protiv Rijeke: "To su sve mladi dečki, nemaju se oni od čega umoriti", kazao je uz smijeh Samir Toplak.

Nedostaju: Brezovec (kartoni), Tkalčić, Glavica (ozljede)

Uoči domaćeg dvoboja s Rijekom Zadrani se ne osvrću mnogo na prošlotjedni minimalni poraz na Maksimiru, a jedino što iz njega mogu izvući je porast samopouzdanja jer su dobar dio utakmice lideru prvenstva pružili dobar otpor i na kraju čak mogli i do boda.

Ipak, ako su na prethodni susret u Zagreb putovali bez imperativa, pritisak rezultata pred domaći dvoboj s Rijekom zasigurno postoji. 12. mjesto na tablici nije garancija mirnog života i domaći bodovi označeni su kao must have ove sezone. Pogotovo se zadarski nogometaši bodovima nadaju protiv posrnule Rijeke.

Pred ovu utakmicu, kao i pred Dinamo, problema s ozljedama nije bilo i svi su igrači na raspolaganju treneru Daliboru Zebiću, koji će tako na travnjak izvesti trenutno najjaču jedanaestoricu. Razlog tome je i to što začudo proteklo kolo nitko nije kažnjen žutim kartonom previše. Uz sve navedeno, jedini preostali posao je na samim igračima koji će pokušati što ranije zatresti mrežu gostiju s Kvarnera.

Nedostaju: Peraić (bolestan)

Loše igre, rezultati ispod očekivanja i sve što ide uz to proteklog su tjedna u Rijeci prouzročili trenersku promjenu. Funkciju riječkog stratega od ovog tjedna tako obnaša Elvis Scoria, koji će protiv Zadrana prvi put u ovom mandatu voditi Rijeku u jednoj prvenstvenoj utakmici.

Inače, susret protiv Zadrana gosti s Kvarnera čekaju nakon četiri kola bez pobjede. U tom razdoblju upisali su dva remija i dva poraza, a posljednje slavlje ubilježili su još drugog dana mjeseca listopada kada su pregazili Lokomotivu. Zbog svega navedenog za Rijeku je vrlo bitan povoljan rezultat u Zadru, kojim bi njihove europske ambicije nakon dugo vremena dobile i rezultatsko pokriće.

Na put u Dalmaciju uz već duže ozlijeđenog Vukmana neće ni Ivan Rodić, čiji istup u medijima Scoria okarakterizirao neprihvatljivim i ostavit će ga u Rijeci da smiri misli. Uoči utakmice trener Riječana je izjavio: "Mislim da imamo dovoljno znanja i hrabrosti da prođemo ovo gostovanje. Igrat ćemo drukčije nego protiv Varteksa u srijedu."

Nedostaju: Vukman (ozljeda), Rodić (odluka trenera)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

15. kolo

Lokomotiva0:1Hajduk
Istra 19611:0Cibalia
Osijek1:1Slaven Belupo
Šibenik2:1Karlovac 1919
Inter-Zaprešić2:0Varaždin
Zadar1:0Rijeka
Zagreb0:1Hrvatski dragovoljac
Split0:1Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 13:16
    sta je to rodic izjavio u medijima pa ne putuje u zadar???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 12:43
    istra 1961 je bila u prvoj ligi ka pula 1856, pula staro češko i pula, to je sve isti klub, a u međusobnim susretima ga računate ka novi klub? s cibaliom 0-2-0?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 12:15
    Lokomotiva: Antolić i Bagarić (ozljeđeni) Cibalija: Andrićević (ozljeda) HD: Igrač Dragovoljca Nikola Frljužec nije se proslavio u prijateljskoj utakmici protiv Rudeša. Zaradio je isključenje zbog vrijeđanja djelitelja pravde tog susreta, a otežavajuća okolnost mu je što je susret sudila žena. HD... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 11:45
    sastave neznaju treneri do prije početka utakmice tak da mislim da je glupo tak nekaj stavljat jer ko zna kaj se ovima mota po glavi :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.11.2010. u 10:29
    najave su super, samo bi bilo lijepo da uz njih objavite i sastave!!!!
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

15. kolo

Lokomotiva0:1Hajduk
Istra 19611:0Cibalia
Osijek1:1Slaven Belupo
Šibenik2:1Karlovac 1919
Inter-Zaprešić2:0Varaždin
Zadar1:0Rijeka
Zagreb0:1Hrvatski dragovoljac
Split0:1Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123