Nogomet

Španjolci umorni i zasićeni, Talijani dekoncentrirani? Prvo treba slomiti Irsku

Pišu:Bernard Jurišić, Vedran Babić, Borna Rupnik, Josip Tolić • četvrtak, 07.06.2012.
Španjolci umorni i zasićeni, Talijani dekoncentrirani? Prvo treba slomiti Irsku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Skupina C Europskog prvenstva hrvatskoj će javnosti biti najzanimljivija zbog nastupa Bilićevih izabranika, a sva tri protivnika imaju svoje prednosti i mane...

Koji je realno najbolji, a koji najgori scenarij za Hrvatsku na Europskom prvenstvu?

Hrvatska

Izbornik: Slaven Bilić
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Najbolji scenarij je da Hrvatska postane prvak Europe, a najgori da izgubi sve tri utakmice. Sad kad smo otkrili toplu vodu (slobodno se njome koristite, patent nije zaštićen), možemo pričati o teoriji kako bi Hrvatskoj moglo odgovarati ovo ili ono. I opet otkriti još malo tople vode konstatacijom kako svaki poželjni scenarij počiva na nužnosti trijumfa protiv Irske na otvaranju natjecanja.

Pobjeda u prvoj utakmici (Turska 1996., Jamajka 1998., Austrija 2008.) Hrvatskoj je uvijek dosad donosila prolazak dalje i prilično je vjerojatno, iako ne i sigurno, da će ključ drugog kruga biti upravo u prvoj utakmici. Polet i samopouzdanje nakon tog trijumfa Hrvatskoj bi omogućili da u utakmicu protiv Italije uđe s mogućnošću rješavanja stvari već u prva dva kola. Bilo bi lijepo dočekati Španjolce u "reviji" u Gdansku. Analogno tome, remi ili nedajbože poraz od Irske Hrvatsku bi potjerali daleko od četvrtfinala, kao porazi od Meksika 2002. i Brazila 2006., te remi sa Švicarskom 2004.

Ima li Hrvatska načina, znanja i snage probiti čvrstu irsku obranu i prekinuti niz njihove nepobjedivosti?

Irska

Izbornik: Giovanni Trapattoni
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Irska je reprezentacija u jednoj od najpozitivnijih serija rezultata još od Svjetskog prvenstva 1990. u Italiji, kada je četirima remijima u nizu izborila četvrtfinale mundijala. Naime, od svibnja prošle godine Trapattoni ne zna za poraz, nanizao je 14 utakmica u kojima je njegov sastav zabio 21, a primio tek četiri pogotka. Može li Hrvatska biti ta koja će prekinuti seriju? Ako je suditi po posljednjim dvjema prijateljskim utakmicama, dosta teško, no ni Irska nije briljirala u svojim ogledima protiv Bosne i Hercegovine (1:0) te Mađarske (0:0).

Da bi se to dogodilo, Kockasti moraju tražiti igru po bokovima i biti strpljivi u napadima. Dečki u zelenom igraju formaciju s četiri igrača u zadnjoj liniji ispred kojih su dva zadnja vezna, Glenn Whelan i Keith Andrews, čija je osnovna zadaća zaustaviti dodavanja protivnika na sredini terena. No, s obzirom da u svojim redovima nemaju igrače koji mogu duže zadržati loptu i tražiti "pukotinu" na drugoj strani, Irci nisu imuni predati loptu suparniku, zbog čega se otvara mogućnost i za protunapade. Strpljenje i hitrina ključ su uspjeha protiv ove kompaktne, ali ne i nesavladive momčadi.

Jesu li Španjolci umorni, zasićeni i zreli za skidanje s europskog trona?

Španjolska

Izbornik: Vicente del Bosque
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Jesu li Španjolci umorni? Jesu. Velika ih je većina, iz Real Madrida, Barcelone, Athletic Bilbaa, Chelseaja... igrala punom parom (gotovo) do samog kraja klupske sezone. Jesu li zasićeni? Teško. Trofej je uvijek teže obraniti nego osvojiti, no malo je vjerojatno da će itko od španjolskih igrača razmišljati kako mu ovo Europsko prvenstvo manje znači samo zato što već ima dva velika natjecanja "u džepu". Jesu li zreli za skidanje s trona? Još teže.

Izbornik Del Bosque imao je važan zadatak na pripremama, kao i mnogi drugi izbornici, osvježiti iscrpljenu momčad. Ne treba sumnjati da je u velikoj mjeri i uspio, a motiv Španjolcima nije problem. "S naslovima europskog i svjetskog prvaka sada ćemo igrati još lakše", ističe Xavi. Zakon velikih brojeva ne ide im u prilog, bilo bi uistinu čudesno da jedna reprezentacija osvoji i treće veliko natjecanje zaredom, pogotovo bez važnih kotačića poput Puyola i Ville, ali otpisati Španjolce iz kruga najužih favorita za naslov, iz bilo kojeg razloga, jednostavno je - pogrešno.

Kako će se Talijani snaći na Europskom prvenstvu u svjetlu novih afera koje potresaju njihov nogomet?

Italija

Izbornik: Cesare Prandelli
Reprezentacija
Zvijezda
Mlada zvijezda

Talijanski reprezentativci veliki su profesionalci i čini se malo vjerojatnim da će nove afere utjecati na njihovu izvedbu. Ako se Azzurri zaista predstave u lošem svjetlu, prije će to biti zbog njihove slabe igre nego zbog tih afera. Ne, nipošto nije lijepo znati da su vaši dojučerašnji suigrači u reprezentaciji osumnjičeni za namještanje utakmica, no treba na ovu situaciju pokušati gledati i iz druge perspektive.

Možda će crni oblaci koji su se nadvili nad Italiju njezinim igračima značiti dodatni motiv i možda im baš to bude potrebno da iz sebe izvuku još više ne bi li cijeloj Europi pokazali ljepšu i pozitivnu stranu talijanskog nogometa. Nerijetko su baš reprezentacije koje su na veliko natjecanje došle u ne baš idealnim situacijama znale zablistati i napraviti nešto što gotovo nitko od njih nije očekivao.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 07:59
    Upravo takav osjećaj imam i ja. Znam da nemam pokriće kada gledam sastav, ali isto tako mislim da će s njima biti nešto slično kao s  francuzima. U društvu misle da sam lud, ali jednostavno mislim da je teško osvojiti europsko, svjetsko, pa opet europsko. Bilo je i boljih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • johnny00807.06.2012. u 23:07
    hahahahaha, umro sam stari, istina skroz ;)
    johnny008
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 19:32
    Šta bi bilo kad bi bilo! Ti u biti kažeš oni ne bi bili prvaci da nemaju vrhunskih igrača, slažem se. Ali to je apsurdno razmišljanje. Uz toliku kvalitetu i toliki izbor igrača na svakoj poziciji, gdje u napadu izvisi jedan Adrian Lopez primjerice. neće se previše ni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 19:06
    imam feeling da će španjolska bit najveće razočaranje eura. naravno, kad im pogledam roster shvatim da je to jaaako nerealan feeling, ali... oni na svjetskom prije dvi godine ne bi prošli skupinu da nije bilo čudesnog ville, xavi i pique su bili u mnogo boljoj formi, puyol je bio zdrav i spreman... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 18:43
    bilo bi dobro kada nebi o španjolcima i talijanima razmišljali na taj način
    Obrisan korisnik