Rukomet

Ususret Final Fouru Lige prvaka: "Hrvatski" Kielce u napadu na veličanstvenu Barcelonu

Piše:Jelena Bagarić • petak, 31.05.2013.
Ususret Final Fouru Lige prvaka: "Hrvatski" Kielce u napadu na veličanstvenu Barcelonu
Foto: Davor Sajko

Prva dva dana lipnja rezervirana su za rukometnu poslasticu, Final Four Lige prvaka u Kölnu. Četiri ekipe borit će se za naslov najboljeg kluba u Europi, Barcelona Intersport, Vive Targi Kielce, THW Kiel i HSV, no samo će jedna odnijeti trofej u svoje vitrine. Prvi dvoboj bit će između Barcelone i Kielcea, a pitanje je može li debitant na Final Fouru svrgnuti dvanaesterostruke finaliste ovog najelitnijeg klupskog natjecanja?

Vive Targi Kielce

Poljski Vive Targi Kielce je ove sezone sve ostavio bez daha. Ekipa sastavljena pretežno od Poljaka i Hrvata u ovoj sezoni pokazala je svu raskoš svoje igre. Od 14 odigranih utakmica u čak 13 upisali su pobjede. Samo im je mađarski Pick Szeged u osmini finala uspio otrgnuti dva boda i prekinuti da tada savršen niz. Međutim, ne briljira Kielce samo u Ligi prvaka, tu je i nacionalno Prvenstvo i Kup koje su također osvojili i to bez većih problema. Prvi konkurent Wisla Plock jednostavno u ovoj sezoni nije dorasla igri Kielcea.

Sve pred sobom "gazili" su rukometaši Bogdana Wente u Ligi prvaka. U skupini C grupne fazi upisali su svih deset pobjeda, a protivnici nisu bili nimalo bezazleni. Bjerringbro - Silkeborg, St. Petersburg, Chambery Savoie i Metalurg nisu se uspjeli izboriti za slavlje nad ovom izuzetno kvalitetnom momčadi. Najviše problema zadavao im je Metalurg, u obje utakmice rezultat je bio prilično tijesan, dok ostale momčadi jednostavno nisu imale šanse.

U knock - out fazi dopustili su si samo jedan kiks protiv Pick Szegeda koji su brzo zaboravili i nastavili su s pobjedničkim mentalitetom. Četvrtfinale je donijelo ponovni susret s Metalurgom, ali ovaj put problema nije bilo. Sad je na redu Barcelona, jedna od najjačih europskim momčadi u ovom trenutku koja je sasvim sigurno prvi favorit u ovom susretu. No, ima Kielce svoje oružje za bitku.

Slika 1 od 1.

"Mi imamo šanse za finale; samo trebamo 60 minuta savršenog rukometa", reklo je desno krilo hrvatske reprezentacije i Kielcea Ivan Čupić. A tako nekako mora i biti. Sve kockice trebaju se posložiti kako bi se savladala momčad kao što je Barcelona. Dva najvažnija igrača u ovoj sezoni za Kielce su svakako oporavljeni Čupić i Michal Jurecki koji je svojim projektilima parao protivničke mreže. Ukoliko njih dvojicu krene od samog početka utakmice, težak će posao imati Barcelonina obrana i vratari.

Nadalje, na crti je također Hrvat, Željko Musa koji je nedavno produžio suradnju s poljskim klubom na dodatne tri godine. Njegova borbenost u napadu i čvrstina u obrani važan su faktor za Kielce. Denis Buntić će svojom ljevicom morati pomoći Jureckom, dok će Uroš Zorman na sredini biti pokretač kompletnog napada. Ne treba zaboraviti odlične vratare, Slawomira Szmala i hrvatskog reprezentativca Venia Loserta koji su u tandemu ove godine odlično surađivali.

"Nemamo problema s ozljedama, samo nešto modrica, no to se i očekuje na kraju sezone. Mentalna spremnost je u korespondenciji s rezultatom. Na visokoj smo razini, a očekivanja pred završni turnir samo rastu", objasnio je Zorman i nastavio: "Oni imaju svoje planove, mi imamo svoje. Sve će na kraju svesti na to tko će imati bolji dan. Puno sitnih faktora će odlučivati - koncentracija, efikasnost šuta, forma vratara - i baš zato čvrsto vjerujem da se svašta može dogoditi. Ali jedno mogu obećati: mi ćemo dati sve od sebe da stavimo šlag na tortu ove već do sada fantastične sezone."

Barcelona Intersport

Barcelona s druge strane dolazi kao favorit, kao momčad koja je 12. puta bila finalist a sedam puta odnijela je pehar u svoje vitrine. I u ovoj sezoni forma je na visokom nivou. Prvenstvo je osvojeno, ligaški Kup također, jedino gdje su se poskliznuli bilo je u Kupu kralja gdje su izgubili do najvećeg rivala Atletico de Madrida. Tim porazom prekinuli su niz od 12 mjeseci bez izgubljene utakmice u nacionalnim natjecanjima.

U Ligi prvaka sličan učinak kao i Kielce samo jedan poraz više. U skupini D u kojoj se nalazila Barcelona, CO Zagreb, Füchse Berlin, Dinamo Minsk, Pick Szeged i Kadetten Schaffhausen imali su skoro savršen učinak. Jedini poraz koji su upisali u grupnoj fazi bio je protiv berlinskih Lisica. Težak posao nisu imali niti u osmini finala, u obje utakmice protiv danskog Bjerringbro - Silkeborga bili su uvjerljivi. No, u četvrtfinalu ždrijeb ih je spojio s najvećim konkurentima iz nacionalnog prvenstva, Atletico de Madridom. Nije dobro krenulo za rukometaše Xaviera Pascuala jer su u prvoj utakmici bili poraženi s velikih pet pogodaka. Međutim, u uzvratu je već nakon prvih 15 minuta bilo jasno tko će putovati u Köln.

Odličnu ekipu pod sobom ima Pascual i na jako dobar način je vodi. Virran Morros glavni je stup obrane, a pomažu mu Cedric SorhaindoJesper Nöddesbo. Španjolska reprezentativna krila Victor Tomas i Albert Rocas rijetko griješe, a iskusnog Raula Entrerriosa nikad ne treba odbaciti. Dakako, fantastični vratarski duo Šterbik i Šarić mogu jako zakomplicirati situaciju za Kielce, jer ako uđu u seriju obrana teško će biti smjestiti loptu iza njihovih leđa. Najvažniji igrač Barcelone u svakom slučaju je Siarhei Rutenka, igrač koji svojim pogocima zadaje glavobolje svakome tko se nađe s druge strane. Pet puta je u svojim rukama imao trofej Lige prvaka i to sa tri različita kluba. No, Rutenka će dati sve od sebe zajedno sa svojom momčadi da i šesti put stane na najvišu stepenicu.

Kapetan Victor Tomas u intervju za ehfCl.com pokazao je strahopoštovanje prema Kielceu: "Kielce je sve samo ne jednostavan protivnik. Kada dogurate do polufinala dokazali ste na pripadate najboljim momčadima Europe. Možda ime Kielce nije poznato, no igrači svakako jesu. Ima veliko iskustvo u klubu ali i u reprezentacijama. Igraju brz rukomet i kompletni su kao momčad, tako da su potkovani u svim dijelovima igre. No, mi ćemo se boriti za finale te ćemo morati odigrati najbolje što možemo kako bismo tamo dospjeli."

Odluka

Dvije ekipe koje iza sebe imaju odličnu sezonu ukrstit će koplja u subotu u 15:15 u Lanxsess areni. Barcelona je svakako favorit i ima veće izgleda za pobjedu, no Kielce je jedna nova ekipa na sceni koja je u stanju bilo kome pomrsiti račune. Polufinale Lige prvaka drugačije je utakmica nego ijedna prije, tu se otvara šansa za nešto veliko. Ona momčad koja bude imala više koncentracije i bolje vratare trebala bi slaviti u ovom susretu.

Liga prvaka, Final Four, polufinale:
Barcelona Intersport - Vive Targi Kielce, subota 1. lipnja 2013., 15:15h

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barlinek Industria Kielce23:28Barcelona
Kiel33:39HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido01.06.2013. u 13:01
    Ajde Cupko sretno ti i iskazi se :-D
    nido