Fanatik

Zašto Clippersi neće u Las Vegas?

Bernard Jurišić • srijeda, 29.09.2010.
Zašto Clippersi neće u Las Vegas?

Je li 30 klubova u NBA ligi previše? Po meni - da. Svaka čast veličini SAD-a i njihovom fantastičnom sveučilišnom sustavu koji štanca koliko god košarkaša zatreba, uz dodatne "popune" sa svih strana svijeta, no zaista je teško sve to držati pod kontrolom. Pratiti igrače, znati tko je kakav, tko bi odgovarao kojoj momčadi - sve je to prilično teško pratiti.

A kad tomu pridodate i želju da pogledate ponekog sveučilištarca, da pratite kako se tamo kreće situacija i snimate što će biti interesantno na Draftu dogodine - to je stvarno posao koji nije baš za svakoga.

Od tih 30 klubova, njih 25 još prije početka sezone zna da neće biti ni blizu naslovu, a od tih 25 njih 10 zna da neće biti ni blizu doigravanju. U NBA ligi nema borbe za Ligu prvaka ili Kup Uefe, samo jedna momčad na kraju sezone će biti pobjednik, njih 29 gubitnik. Dakle - 96,7%. I opet svi nalaze neke svoje motive i pričaju neke svoje pozitivne priče i najave.

SAD je ogromna zemlja koja može izdržati 29 ili 30 klubova, no pitanje je hoće li očigledno razvodnjavanje kvalitete i činjenica da svjetska košarka ipak ne može producirati toliko zvijezda da barem 20 od 30 klubova bude kompetitivno, pomalo hladiti ljude od NBA lige? Prvi pokazatelji već su tu, problemi s gledateljstvom i punjenjem dvorana zahvatili su više od pola NBA momčadi.

David Stern je pažljivo razradio strategiju širenja, makar je u Kanadi uspio opstati samo u Torontu. Vancouver je ipak bio "preko bijela svijeta", makar se u zadnje vrijeme gazda NHL momčad Vancouver Canucksa Francesco Aquilini zapalio vratiti NBA i na kanadski zapad. Imao je Stern ideju da se ligi priključi i jedna momčad iz Mexico Cityja, no nije prošlo, a odnedavno se vrte i (nebulozne) ideje o stvaranju jedne NBA divizije na europskom tlu.

Ja zaista ne vidim neki smisao u tome, posebno ne sad kad je Euroliga sasvim dobro uredila svoje natjecanje i primaknula se nikad bliže ustrojstvu i organizaciji NBA lige. Gomila je tu zapreka i besmislica, pa vjerujem da će ta priča ipak ostati samo na teoriji.

Dohvatit ćemo se jednom i priče o selidbi klubova iz grada u grad, to mi je jako zanimljiva tema, jer se čini da bi se u bliskoj budućnosti još neki klubovi mogli "izmjestiti". Indiana Pacersi i New Orleans Hornetsi figuriraju kao prilično nesigurni u svoju domicilnu budućnost, makar ja već godinama sanjam jedan drugi transfer. Trenutak kad će se Clippersi konačno maknuti iz Los Angelesa.

Imam ja već i pravo mjesto za njih, ne trebaju seliti daleko. Zamislite samo: Las Vegas Clippers. Kako im to nikad nije palo na pamet? Umjesto da ih tu i tamo prate zvijezde sa losanđeleske C ili D liste koje nisu uspjele riješiti karte za Lakerse, u Las Vegasu bi cijeli svijet bio njihov. Doduše, vjerojatno bi mnogi igrači Clippersa završavali kao Mike Tyson, Latrell Sprewell ili Derrick Coleman, ali to bi se rješavalo putem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000702.10.2010. u 16:07
    naprjed minesota
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik30.09.2010. u 12:45
    A hocemo malo o nekim emocijama? Budimo realni, u NBA se ne treba tražiti ništa normalno, jer je to prije svega biznis i samo biznis. I kraj tako necega ne moze biti ni normalnih sportskih manira na koje smo mi u Europi navikli, niti nekih emocija. Ne razumijem, tako ni tebe Bernarde kako mozes... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • gorc30.09.2010. u 09:57
    ma kakvi premalo...taman.pogledaj koliko klubova igra Ligu Prvaka i koliko ih na kraju trofej osvoji?i šta su sad ostali gubitnici?moš mislit.naredna sezona donosi još veću konkurenciju za prsten tako da ćemo uživati
    gorc
  • LeBronWade29.09.2010. u 20:23
    bobcatsi ne idu nikud dok ih Jordan vodi
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik29.09.2010. u 18:42
    Clippersi se vjerojatno ne žele kockat :)
    Obrisan korisnik