Fanatik

Robert "fakker11" Vuković

Goran Markuš • četvrtak, 30.09.2010.

Vrlo često poker se pakira zajedno s ruletom i ostalim kockarskim igrama, no bolji poznavatelji ove igre svjesni su da će dugoročno u pokeru dobar igrač uvijek biti u plusu. U prilog tome idu i mnoge poker zvijezde koje iz godine u godinu žive samo i isključivo od ove prekrasne igre, a jedan od njih je i Robert "fakker11" Vuković - hrvatski online poker adut.

Svoju profesionalnu karijeru Robert je započeo još u samom početku 21. stoljeća. "Filmovi poput 'Mavericka' i 'Roundersa' privukli su me tom pokeru s dvije karte u ruci", s osmjehom poručuje Vuković i nastavlja: "Odlučio sam uplatiti 50 dolara na neku nasumičnu online sobu i to je početak i kraj priče. Više nikada nisam bio prisiljen uplaćivati novac koji nije zarađen isključivo od igranja same igre."

Slika 1 od 1.

Iako mnogi tvrde suprotno "za kruh" se može zaraditi i isključivo igrajući poker: "Upisao sam Prirodoslovno-matematički fakultet, no kad god bih se vratio s faksa sjeo bih za računalo i igrao poker. U samim počecima igrao sam isključivo 5-max S&G turnire, no ubrzo su mi dosadili. Možda zato što sam bio među najboljima do 50 $, a veći se nisu ni punili", dodaje Robert.

Tada je uslijedio "pad" odnosno beznapredni dio karijere. "U sljedećih pola ili čak cijelu godinu dana isprobavao sam sve i svašta. Od casha preko S&G-a pa sve do turnira na više stolova. Mislim da je to bila moja najveća pogreška jer se ničemu nisam uspio potpuno posvetiti stoga ništa nisam maksimalno usavršio."

Međutim, do promjena je vrlo brzo stiglo: "U to vrijeme upoznao sam jednog lika ('gmiko') koji mi je rekao da igra na 24 paralelna full ring stola što se meni činilo zaista zanimljivim, ali i čudnim jer ja nisam mogao biti u plusu niti na četiri paralelno igrana stola. Postavljao sam mu milijun pitanja i ostalo je povijest."

Nakon određenog perioda prilagodbe sve je krenulo: "Istina, na samom početku nisam bio u nekom plusu, no nakon što sam se prilagodio i usavršio novac se počeo sam od sebe slijevati. Ubrzo sam se prebacio na 6-max stolove i isključivo time sam se počeo baviti. Od videa do knjiga i foruma - gutao sam sve što mi se nudilo i uz puno truda i rada konačno sam postao winning igrač."

Logično pitanje mnogih je i kako su roditelji prihvatili neobičnu "zanimaciju" svoga sina: "Nakon što sam neko vrijeme šutio kad sam počeo zarađivati ozbiljniji novac morao sam se ispovjediti, a oni su, očekivano, reagirali kao i svaki normalni roditelji, no kad su vidjeli da se tu zaista može zaraditi i da pametnom igrom nikada nećeš izgubiti sve zarađeno prihvatili su poker kao moj 'posao'."

"fakker11" under the gun

1. Odojak ili hamburger: Hamburger.
2. Domaća ili strana muzika: Strana.
3. Poker ili društvo: Društvo.
4. Sportsko klađenje: Kad je dobra utakmica.
5. Side oklade: Da.

Pitate se koji je Robertov aktualni cilj? "Nekad sam igrao 24 stola paralelno, no danas je konkurencija snažnija stoga na 20 paralelnih stolova na NL200 ganjam SuperNova Elite status na PokerStarsu koji će mi donijeti bonus od oko sto tisuća dolara."

"U sljedećoj godini planiram nastupiti i na još više turnira uživo. Naravno, igrat ću i na WSOOP-u pošto je jedna od nagrada za SuperNova Elite status ulaznica na Main Event. Osim svega razmišljam i o uzimanju jednog do dva igrača koja bi poučavao, no otom-potom", Vukovićev je odgovor na pitanje što i kako u 2011. godini.

Poker društvo

Roberta smo upitali i što misli o poker društvu: "Pokeraši su - fun. Ne znam kako bih to opisao. Drugačiji smo. Kod pokeraša novac nije prepreka i to zaista utječe na naš život općenito. Kad se ima novca ipak se puno više toga može."

Sve to zvuči lijepo i sjajno, no što je uistinu potrebno da bi se moglo živjeti od ove igre: "Mislim da svatko može biti dobar pokeraš. Sve što trebate je volja. Morate biti spremni uložiti svoje vrijeme i trud. Morate prihvatiti kritiku i biti spremni iz dana u dan učiti jer samo igrom i učenjem na vlastitim greškama, kao i u običnom životu, možete napredovati."

Tipičan radni dan

"Ustajem oko 14 sati. Popijem kavicu, pogledam PokerPro.com.hr, e-mail i slično. Najedem se i odradim jedan session. Nakon toga obično odem na kavu s frendovima. Kad se vratim još jedan session. Pauza pa session. Navečer možda pogledam film i odem spavati."

"Materijala danas ne nedostaje. Od coaching video sadržaja preko knjiga, a kad napredujete i uz pomoć raznih trenera, sve vam je na raspolaganju. Naravno, najprije treba sjesti i malo zaigrati da biste dobili osjećaj kako to sve funkcionira, a kad jednom sjednete za stol teško ćete se maknuti", poručuje Vuković.

Sve ovo sugerira kako je život tipičnog pokeraša lak: "Zavisi kakav život želite. Možete igrati dva puta tjedno po četiri sata, no za mene to nije to. Eto, ja trenutno ganjam SuperNova Elite status i zbog toga moram igrati oko četiri do pet sati dnevno."

Četiri do pet sati za tisuće i tisuće dolara možda zvuči privlačno, no nije sve tako jednostavno: "Mislim da je tih pet sati igranja kao osam do deset sati na nekom, recimo to, 'normalnom' poslu. Recimo ja odradim session od sat i pol nakon čega slijedi pauza od sat vremena. Na prvi pogled tijekom te pauze ništa ne radim, no zapravo se cijelo vrijeme pripremam za sljedeći session i na kraju dana čini se kao da sam radio puno duže od tih, eto, tek pet sati."

Iza Roberta već su stotine i stotine +EV poteza, nekoliko sjajnih turnirskih uspjeha, igre na turnirima uživo diljem svijeta i zaista mali milijun odigranih ruku za cash stolovima, no Aces High niti ne sumnja u velike stvari koje su ispred našeg još uvijek izuzetno mladog međimurskog pokeraša.

Sretno!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Aces HighFanatik
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.10.2010. u 04:10
    Nema smisla da se prepiremo - samo ću reći da se slobodno malo bolje informiraš --> fakker11 je cash igrač i ovo je rezultat samo i isključivo od kad igra na Starsima - http://www.pokertableratings.com/stars-player-search/fakker11 Nedavno je bila 100k $ proslava ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2010. u 00:40
    cemu ovakvi clanci kad se lagano moze doc do statistike!? fakker11 je u minusu na starsu i tiltu... najveci prize oko 1000USD.. mislim.. o cemu vi pricate??
    Obrisan korisnik
  • GoGo730.09.2010. u 03:06
    Moj idol. :D
    GoGo7