Intervju

Novoselac: "Ova momčad ima pobjednički mentalitet"

Ivana Tomičić • ponedjeljak, 09.10.2000.


Martin Novoselac (dp)

Dok A-reprezentacija čeka Škote u Zagrebu, mladi hrvatski nogometni reprezentativci pripremaju se za utakmicu protiv Škotske u Koprivnici. Izbornik mlade vrste Martin Novoselac ugostio je ekipu Sport Neta u koprivničkom hotelu Podravina.

Naša novinarka porazgovarala je s izbornikom mlade reprezentacije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti hrvatskog nogometa, sa stručnjakom koji godinama radi na "stvaranju igrača"...

Gospodine Novoselac, mladu vrstu koju vodite čeka izuzetno važna kvalifikacijska utakmica sa odgovarajućom ekipom Škotske. Obzirom na rezultate prvog kola kvalifikacija naša reprezentacija nalazi se u poziciji da jednostavno mora pobijediti. Ovo utoliko više što je u petak reprezentacija Belgije, koja nas je pobijedila u prvom kolu u gostima, savladala Latviju.


Martin Novoselac u društvu pomoćnika Vlade Bilića (Snimio: Dražen Patarčić)

S tim u vezi zanima me hoćete li od početka utakmice sa Škotskom zaigrati potpuno ofenzivno na pobijedu, bez taktiziranja, ili ćete oprezno čekati priliku da se protivnik pobijedi?
”Kvalifikacijski ciklus je tek počeo. Belgija je odigrala dvije utakmice i bilo je za očekivati da će pobijediti Latviju. Mi smo imali peh, bili smo nespremni. igrači nisu bili u formi. Belgija nije u cijeloj utakmici bila bolja iako je u prvih dvadeset minuta pokazala izuzetnu snagu.Čak i nakon isključenja našeg igrača, mi smo bili gotovo ravnopravni. Ipak to isključenje nas je stajalo tri boda i dovelo nas je u vrlo tešku situaciju. Međutim, ova reprezentacija, koja je sada koliko - toliko kompletna, je u procesu hrvatkog nogometnog saveza šest - sedam godina, ima rezultate. Bila je brončana na Europskom prvenstvu u Cipru, ona je bila 14. na svijetu u Nigeriji, osvojila je svjetski fair play, na što sam ja izuzetno ponosan. Ta reprezentacija je spremna odgovoriti ovakvoj jednoj tenziji, ovakvoj obvezi i odgovornosti. Ona ima pobjednički mentalitet!”

Nakon proteklog ciklusa za prvenstvo Europe u sastav su pozvani i mnogi novi igrači premda je jezgra momčadi ostala ista. Smatrate li da smo, u odnosu na reprezentaciju koja je igrala u predhodnom ciklusu, znatno oslabljeni ili pak mislite da već uz iskusne reprezentativce novo pozvani predstavljaju pojačanje?
”U proteklom ciklusu, preko pedeset posto reprezentativica pripadalo je uzrastu rođenom 1979., daklo ovoj generaciji koju sada vodim. Međutim na Europskom prvenstvu taj postotak je bio nezamjetan. Ja nikad ne uspoređujem koja je reprezentacija bolja. Rekao sam vam da vjerujem da ova reprezentacija ima pobjednički mentalitet, ona ima rezultate i, kada je u formi, ne treba se plašiti nikoga u Europi.”


Prošla generacija jedna je od najtalentiranijih mladih selekcija Hrvatske uopće (Snimio: Dražen Patarčić)

Čini nam se da je Mate Bilić, koji je nominiran za sigurnog špic - igrača za predstojeću utakmicu, pao u formi te da među kandidatima nema pravog špic - igrača. Nije li bilo mjesta za Sašu Bjelanovića koji svojom staturom i skočnošću u napadu može razbiti igru zadnje linije škotske obrane? Ovo utoliko više što, zbog ozljede, Igor Budan nije kandidat za predstojeću utakmicu.
”Igrači koji su koji puta u prvom planu nisu u pravoj formi. Karakteristika mladih igrača je da osciliraju iz utakmice u utakmicu. Jedna ili dvije slabe igre ne znači da netko nije u formi. Smatram da mi imamo pet špic-igrača. Tu su Mikić, Olujić, Lovrek, Bilić i Bošnjak. Bjelanović je u kontinuitetu hrvatskog nogometnog saveza. Bio je i na osvajanju bronce na Cipru te sudionik svjetskog prvenstva. Dakle, na njega se ozbiljno računa, ali Bjelanović nije standardan igrač svoga kluba i zbog toga ne želim rušiti sustav. U ovom trenutku mislim da je ovo najpravednije, ali ako Bjelanović u kontinuitetu nastavu igrati ovako, u sljedećim utakmicama će dobiti šansu.”

Mnogi smatraju da Darko Miladin predstavlja dobro rješenje za vezni red reprezentacije, pogotovo ako se odlučite za ofenzivniju varijantu protiv Škota. U tom slučaju na desnom boku ima mjesta za Silvija Sabolčkog, čime bi ofenzivnija varijanta potpuno došla do izražaja. Dakle pitanje glasi dali za utakmicu sa Škotskom ofenzivno s Miladinom u vezi i Sabolčkim na boku, ili sa nekom drugom, opreznijom varijantom u kojoj bi Miladin bio desni bočni?
”Igra se određuje prema sposobnostima igrača. Ofenzivnije, defanzivnije ovisi o situaciji, o snazi i moći protivnika, o trenutnom rasporedu na terenu. Po samim pozivima upućenim igračima, možete zaključiti da se radi o ofenzivnoj momčadi. Sabolčki je povrijeđen i njegov nastup je pod upitom. Pratim Miladina šest sedam godina i smatram da se najbolje snalazi na mjestu desnog bočnog i da će svoju karijeru, ne samo u reprezentaciji, napraviti baš na toj poziciji.”


Lijevi i desni bok hrvatske reprezentacije - Ante Šerić i Darko Miladin (Snimio: Dražen Patarčić)

Čini se da je predstojeća utakmica za našu mladu vrstu jedna od onih "biti ili ne biti". Dosad odigrane utakmice u našoj grupi ukazuju na to da je sve osim pobjede protiv Škota poraz. Dali je zbog važnosti te utakmice Jurica Vranješ prekomandiran iz A-selekcije, što se odnosi i na Mihaela Mikića? Ne možemo se oteti utisku da ovoj vrsti mnogo nedostaje Zvonimir Deranja. Što je s tim igračem i kakve su šanse da uskoro zaigra za ovu vrstu?
”Vranješ, Mikić, Bilić, Bošnjak, sve su to bili A-reprezentativci. Jurica sigurno nije ovdje zato što je to utakmica od velike važnosti. Cilj ove selekcije je stvaranje vrhunskih igrača. Svi mi bili bi najsretniji da iza svega stoji rezultat, ali on ne može biti primaran. Ne bih se složio da je ovo utakmica "biti ili ne biti". To stvara jednu atmosferu koja nije dobra za mlade igrače. Što se tiče Deranje, on je dio ove generacije od prvog dana. Znao je igrati i sa natečenim gležnjem, jer je to bilo od potrebe reprezentacije. On ima jedan izuzetan pristup i naboj prema reprezentaciji i mislim da je reprezentacija strašno hendikepirana njegovim izostankom. Žao mi je što ga povrede tako prate, ali to je viša sila, mi na to nemamo utjecaj. Čim Zvone počne ozbiljnije participirati u svom klubu, on će odmah biti ovdje, jer je on dio svega ovoga.”


Vječna slika - Novoselac i lopta (Snimio: Dražen Patarčić)

Često se u praksi pokazuje, i to ne samo kod nas, da u fazi igranja za mladu reprezentaciju igrač pokazuje svu raskoš svojeg talenta, tako da se od njega očekuje da to potvrdi i u A-vrsti. Međutim, mnogi od takvih talenata ne uspjevaju već se gube u sivilu prosjeka nacionalnih liga. Obzirom da ste vrlo priznat stručnjak za selekciju i rad s mladima, molim Vas da mi kažete što je po Vašem mišljenju uzrok ovoga. Također me zanima da li je primaran zadatak mlade vrste ostvariti vrhunske rezultate u takmičenju mladih ili je pak težište na stvaranju igrača za A-selekciju?
”Primaran zadatak cijelog procesa HNS-a je seniorska reprezentacija. Ona je i tata i mama, ona kada osvoji treće mjesto, zarađuje novac. A da bismo uopće i ušli u reprodukciju, u stvaranje novih igrača, moramo imate financijskih sredstava. Dakle, samo je A-reprezentacija ona koja zarađuje i cijeli proces je koncipiran tako da se stvore igrači za nju.”

Za kraj smo izbornika Novoselca zamolili za objektivnu prognozu za predstojeću utakmicu sa Škotskom.
”Škotska sama po sebi je jedan veliki izazov. To je reprezentacija koja uvijek prisutna na svjetskim i europskim prvenstvima, možda ne sa vrhunskim uspjesima, ali je stalno prisutna. Dakle Škotska je jedan idealan protivnik za pokazivanje snage hrvatskog nogometa. Mi ćemo pokušati to iskoristiti i ujedno napraviti promidžbu hrvatskog nogometa i hrvatske države. Sve ide k tomu da se Škote mora pobijediti.”

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!