Rukomet

Canjuga: "Sve je to priprema za Brazil"

Razgovarala:Ivana Strahija • utorak, 18.10.2011.
Canjuga: "Sve je to priprema za Brazil"
Foto: Ivana Strahija

U Novigradu su se okupile najbolje hrvatske rukometašice, nakon dugog vremena bez reprezentativnih susreta. Uspomene na posljednje okupljanje su međutim sjajne, u dvije utakmice protiv Srbije Hrvatska je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, te su čak i dvije utakmice kvalifikacija za europsku smotru podređene svjetskom natjecanju.

Počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012. godine, a Hrvatice skupinu 6 otvaraju utakmicom protiv Italije u Novigradu. Izbornik Vladimir Canjuga nije nimalo zabrinut zbog tog susreta: "Iskreno, nemamo ni snimke njihovih utakmica ni posebne podatke, ali Talijanke su ipak druga kategorija svjetskog i europskog rukometa. K tome, igramo doma, pa nam Italija tim više ne bi smjela predstavljati problem. Normalno, moramo biti ozbiljni u pristupu."

Izborniku su njegove rukometašice nedostajale, a susret s Italijom dobro će iskoristiti: "Kroz tu utakmicu tražimo konsolidaciju forme reprezentacije, jer smo zadnju utakmicu odigrali u lipnju u Kragujevcu, i nakon toga se nismo susretali. Igračice su bile na odmoru, pa počele pripreme s klubovima pa potom i prvenstva."

Maja Zebić : "Sjajna je atmosfera, posebno meni koja tri mjeseca nisam bila kod kuće. Idemo odraditi posao i uzeti dvije pobjede. Italija nije strašna, nije ni Slovačka bauk, a nama će utakmice dobro doći kao priprema za Svjetsko prvenstvo."

Kako će s igračicama jedva stići odraditi koji trening prije srijede i utakmice u 18 sati, Canjuga kaže: "90 posto reprezentacije nam je u Podravci i u Krimu, osim Golubić i Zebić te Kiridžić iz Pule. Stoga forma igračica ovisi o formi njihovih klubova. Druga će priča biti kad ćemo imati dva-tri tjedna priprema za Brazil. Nadam se da ćemo svi biti zdravi, za tih šest dana nemamo previše vremena išta napraviti. Forma jest takva kakva jest, nadam se najboljem."

Mnogo ozbiljniji je pristup gostujućoj utakmici u drugom kolu euro-kvalifikacija. Nju Hrvatice igraju protiv Slovačke u Michalovcama, 22. listopada. "Da, Slovačka me daleko više zabrinjava. Iako ni ta reprezentacija ne spada u top kategoriju, gledajući DVD-e njihovih kvalifikacija, mogu kazati da je to vrlo nezgodna ekipa. Slovakinje su vodile Austriju cijelo jedno poluvrijeme, Srbiji su pobjegle na sedam-osam golova,pa nas čeka teška utakmica. Morat ćemo biti maksimalno koncentrirani i motivirani, bez razmišljanja o lakoj pobjedi", kaže izbornik.

Bez obzira na manjak vremena za kvalitetnu pripremu, izbornik nije ni malo zabrinut za igru svoje ekipe, već je sasvim suprotno, uvjeren da će njegove djevojke nastaviti nizati dobre igre: "Italija će biti nastavak utakmice sa Srbijom. U tri posljednje utakmice, dvije sa Srbijom i jednu sa Švedskom, problema zbilja nismo imali. Jedino možda malo s vratarkama, a one su sada, posebno Grubišić, u top formi, pa možemo nastaviti vjerovati u sebe. Nije bilo problema ni u obrani ni u napadu."

Miranda Tatari: "Novi su izazovi pred nama, a velika većina reprezentativki u dobroj je formi. Većinom sve igramo Ligu prvakinja, iako rezultati nisu divni, ali pojedinačne igre su stvarno odlične i to nam je temelj za optimizam. Mislim da smo se do sada dosta opekle u Danskoj na prvenstvu i shvatile smo da ni u jednu utakmicu ne smijemo ući olako."

Ipak, kad bi mogao birati, Canjuga bi radije obrnuta domaćinstva: "Sigurno da bih trenutno bio sretniji da smo prvu utakmicu igrali u Italiji, pa kod kuće sa Slovačkom, ali Danska koja nas čeka u veljači te ostale utakmice, apsolutno sve ovisi samo o nama i moramo razmišljati samo o osvajanju prvog mjesta."

U razdoblju bez reprezentativnih okupljanja, izbornik se posvetio praćenju Podravke Vegete, klubu u kojem mu igra većina igračica. Kokice ove sezone po njegovom mišljenju izgledaju mnogo bolje na parketu: "Podravku zbilja pozorno pratim, bio sam čak i u Metkoviću na pripremnom turniru, i mogu kazati da je ova Podravka bolja od one prošle sezone. Damnjanović je sigurno bolja od Nikčević na lijevom vanjskom, dok je Lidija Horvat bolja od Pasičnik na desnom vanjskom. U pripremama su igračice bile u fenomenalnoj formi i osvojile sva tri turnira, obje su golmanice dobro branile, krila su bila super, Miranda je sve to vukla a Vesna bila odlična na pivotu."

Međutim, u sezonu Lige prvakinja naš najbolji ženski klub nije ušao dobro, a posebno se stekao dojam da su u uvodne dvije utakmice Kokice mogle proći i bolje: "Gledao sam utakmicu s Krimom, imale su nesreću jer su promašile čak šest penala, čak su Kokice bile bolje i krim je bio zreo za poraz. Na žalost, izgubile su, ali ne zbog forme. Ni Larvik nije realni prikaz njihove forme jer su isto tako bile dobre 45 minuta, a čini se da je tu problem bilo samopouzdanje. Cure to u klubu moraju riješiti, mi se u reprezentaciji borimo s time, da one vide da mogu odigrati sa svakime", rezonira izbornik.

Boris Dvoršek, trener: "Nemamo mnogo vremena, ali će biti dovoljno da se vidimo i provjerimo tko je u kakvoj formi. Ne bismo smjeli s Italijom imati problema dok će nam Slovačka biti ipak teži protivnik. U ovom trenutku je forma jako dobra, posebno glavnih igračica. Od noviteta u rosteru tu je Lana Franković, koja igra odlično u Sesvetama i prvi je strijelac lige, pa smo joj odlučili dati priliku, a vjerujem da će dobiti minutažu protiv Italije."

Bilo kako bilo, prioriteti su za ovu godinu čvrsto postavljeni: "Nama su ove dvije europske kvalifikacijske utakmice praktički priprema za Brazil. Poslije toga imamo još dvije utakmice s Crnom Gorom i dvije tekme sa Srbijom i tu moramo raditi na sebi i iskristalizirati igru. 14. studenog počinju i prave pripreme za Svjetsko prvenstvo, ipak ćemo imati dvadesetak treninga, i tada ćemo moći podignuti opterećenje i formu, osvježiti i dotjerati igru, te dovesti dvije djevojke da pojačamo konkurenciju."

Na SP-u u Brazilu Hrvatice su upale u grupu D, sa Švedskom, Danskom, Argentinom, Obalom Bjelokosti i Urugvajom. Prva utakmica igra se 2. prosinca, a cilj je samo jedan: "Osnovni cilj je ući među sedam najboljih i dohvatiti kvalifikacije za Olimpijske igre", zaključuje profesor Canjuga.

EP 2012., kvalifikacijska grupa 6
Hrvatska – Italija, 19.10., 18 sati
Slovačka – Hrvatska, 22.10., 18 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!