Juriš

Zovi ga, Prpiću!

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 03.03.2008.

Marko Tomasović jučerašnji dan je proveo na ramenima. Ostvario je svoj san. Iako bolestan, iako pokraden, iako pun masnica od struka naviše - vrijedilo je. Boksat će na Olimpijskim igrama. Nažalost, u njegovom sportu ne postoji trik koji kaže "stavit ću se izborniku na raspolaganje i automatski otići na OI". Dan prije nego što je Tomasović svoju vizu za Peking izborio krvavim šakama i potocima znoja, jedan drugi Hrvat svoj će olimpijski san realizirati time što će "napisati pismo". No, što će reći izbornik?

Scena prva. Petak poslijepodne, Sportnetov "teniski guru" Ivor Krapac objavio je vijest kako je HTS Ivi Karloviću omogućio da ode na Olimpijske igre tako što će "napisati pismo u kojemu kaže kako želi igrati za Davis Cup reprezentaciju", makar je jasno svima da ne želi. Sukladno uredničkoj dužnosti, tekstu sam zalijepio naslov "HTS omogućio Karloviću da 'prijevarom' ode u Peking". Ivor se nije složio. "Ako se ni jedno pravilo ne krši, nije prijevara, zar ne?" Dobro, "prijevara" je ionako bila u navodnicima, ali našli smo se "na pola puta". Umjesto "prijevare" dogovorili smo da bude "trik".

Scena druga. Dok smo se teniski urednik i ja "tražili na pola puta", zvoni mobitel. Negdje s polovine autoceste Zagreb - Split zove me prijatelj, inače bivši aktivni sportaš, nekoć i europski prvak u svojoj disciplini. "Daj mi reci je li istina ovo što sam upravo čuo na radiju, da će se Karloviću 'pomoći da ode na OI'?" Da, istina je, odgovorim mu i baš mi fino sjedne "na volej" protupitanje: "Jel' ti misliš da je to trik ili prijevara?" Neću vam prenositi što mi je odgovorio, recimo da je "oslabio signal na mobitelu". Ali nekome se sigurno štucalo.

Scena treća. Nedjeljna kava na suncu, ugodno sportsko društvo koje redovito pretresa i analizira sve sportske i nesportske teme. Nema toga o čemu ne postoji "egzaktno mišljenje utemeljeno na činjenicama". Prevedeno na hrvatski - svađamo se dok nam ne dosadi. Pitanje glasi: "O čemu će ti biti kolumna sutra?". O Karloviću. "Karlović? Pa što ste se svi toliko uzvrtjeli zbog jednog meča kojeg će taj tip odigrati u Pekingu?" Princip, prijatelju. Izgubio u prvom kolu ili osvojio olimpijsko zlato. Princip je gadna stvar. Kaže to i Karlović kad mu se spomene Davis Cup, pa možemo i mi.

Scena četvrta. Ista ekipa, ista scenografija. Rasprava se zahuktala, zapravo nisam ni htio previše sudjelovati. Samo bilježiti. Pitanja i odgovori bili su briljantni, tek danas mi je palo na pamet da sam umjesto ikakvog pisanja danas trebao samo postaviti zvučni zapis s te "kavice". Pitanje: "Zašto je Karlović uopće tako bitan, nije ni prvi ni zadnji koji je odbio igrati za reprezentaciju?". Odgovor: "Nije, ali je prvi koji je ovako bezobrazno ucjenjuje." Pitanje: "Zašto Bišćan ne može primirisati reprezentaciji zbog jednog prijestupa, a Karloviću se traže 'rupe u zakonu' iako Savez i reprezentaciju vuče za nos već godinama?" Odgovor: "Marković je Bosanac i tvrdoglav, Čačić Varaždinac i političar. Za Bišćana se nitko ne smije ni pokušati založiti, za Karlovića iz nekog nejasnog razloga lobira predsjednik HOO-a." Pitanje: "Ako on ode u Peking zato što je napisao pismo, zašto Balić i Metličić ne napišu pismo umjesto da igraju kvalifikacije?" Neodgovoreno.

Principijelnost, prijevara, trik, lobiranje? Lagao bih kad bih rekao da znam zbog čega se Zlatko Mateša založio za Karlovića. Zna li on nešto što mi ne znamo? Koji su to Karlovićevi argumenti? Možemo li konačno saznati barem jedan argument zbog kojeg bismo se i mi ostali založili za Karlovićev odlazak na Olimpijske igre? Jer vjerovali ili ne - silno to želimo. Tko ne bi želio da nas tamo bude što više?

Zaista, nemamo nikakvog razloga negirati želju jednog sportaša da nastupi na Olimpijskim igrama, ako za nju ima poštenja i argumenata. Čim dobijemo jedan dobar razlog zbog čega bi Ivo Karlović danas trebao biti nagrađen "zaobilaznim putem do Pekinga", voljeli bismo ga čuti. Od Ive Karlovića, Zlatka Mateše, čelnika HTS-a ili bilo koga tko ima takve argumente. To je sve što tražimo. Dajte nam objašnjenje zašto Ivan Ljubičić i Mario Ančić moraju igrati Davis Cup, a Ivo Karlović može samo "napisati pismo".

Dok čekamo bilo kakav, pa makar i najsitniji argument za to da podržimo Karlovićev odlazak u Peking, vrijedi podsjetiti i na čovjeka koji je dobio "nož u leđa" od svojeg poslodavca. Goran Prpić na svoja je ramena dobio čitavu odgovornost za "slučaj Karlović". HTS ga je doveo u tragikomičnu situaciju u kojoj nikako ne može pobijediti.

Ako odluči pogaziti svoje samopoštovanje i pozvati Karlovića za naredni Davis Cup meč protiv Italije - pogazit će svoje principe. Ako ga ne pozove, dat će mu "zeleno svjetlo" da mu se ovaj "izbelji u facu" i kaže kako "nikad i nije bila stvar u njemu".

Prpićeva je uloga trenutno jako zanimljiva. Hoće li pogaziti svoju principijelnost da bi izazvao Karlovićevu? Mi kažemo - "Zovi ga, Prpiću!". Umjesto da izgubiš meč bez izlaska na teren - serviraj mu lopticu i čekaj "return". Pa da jasno i otvoreno na djelu provjerimo tu principijelnost o kojoj Ivo Karlović priča.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!