Ostali sportovi

Stolnoteniska Europa u Zagrebu

Boris Bilas • petak, 29.03.2002.

Europska stolnoteniska elita okupiti će se od 31. ožujka do 7. travnja u dvije dvorane zagrebačkog Doma sportova. Samsonov, Boll, Primorac, Boroš, Steff i ostali najbolji igrači i igračice starog kontinenta igrati će na Europskom prvenstvu kojemu je Zagreb prvi put domaćin. Hrvatska će na ovom prvenstvu braniti četiri medalje koje su osvojene prije dvije godine u Bremenu, a najviše se očekuje od Tamare Boroš i ženske reprezentacije. Najbolja europska igračica glavna je favoritkinja za zlato, a ženska ekipa treba samo jednu pobjedu da obrani broncu iz Bremena.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Tamara Boroš iza sebe ima jednu od najboljih sezona u karijeri. Prije nekoliko tjedana u Rotterdamu je pobijedila na TOP12 turniru i postala je prva igračica europske rang-liste. Uz to, Tamara je i druga igračica svjetske rang-liste i jedina se može suprostaviti nedodirljivim kineskim stolnotenisačicama. Zbog svega toga Boroš je velika favoritkinja za zlatnu medalju, a neuspjeh na ovom prvenstvu bio bi veliko razočaranje, prije svega, za nju samu jer je svjesna svoje snage i činjenice da je daleko najbolja igračica u Europi. Ipak, treba pripaziti na uvijek neugodnu Rumunjku Mihaelu Steff i Kineskinju s luksemburškim državljanstvom Xiu Lian Ni. Boroš će i u igri parova biti u konkurenciji za medalju. Igrati će u kombinaciji s Mihaelom Steff, a par dvije najbolje europske stolnotenisačice sigurno može do medalje.

U Bremenu su djevojke trenera Nevena Cegnara bile jedno od največih iznenađenja turnira. Brončana medalja bio je prvi korak prema vrhu ženske reprezentacije, koja će u Zagrebu pokušati otići i stepenicu ili dvije više. Ekipa u sastavu Tamara Boroš, Eldijana Aganović, Andrea Bakula i Sandra Paović u prvom je kolu slobodna, a na putu do medalje stajati će im bolje iz susreta Rusija - Švedska. U tom susretu naše će djevojke sigurno biti favoritkinje i trebale bi se plasirati u polufinale gdje bi ih trebale čekati Njemice, koje će na ovom prvenstvu biti bez kineskih igračica.

U muškom dijelu prvenstva srebro iz Bremena braniti će Zoran primorac, koji je proteklih nekoliko mjeseci proveo u Japanu gdje je odigrao seriju vrlo jakih turnira na kojima je zauzeo ukupno drugo mjesto iza Francuza Gatiena. Sigurni smo da će Zoki u Zagrebu biti u pravoj formi i da će se pnovno naći u borbi za medalje, ali ipak treba biti realan i reći da u Europi trenutno ima i boljih igrača od našeg Primorca. Prije svega tu su mladi Nijemac Timo Boll, koji je pobjedom na TOP-u 12 u Rotterdamu potvrdio svoj veliki talent i neospornu kvalitetu. Boll je u finalu tog turnira pobijedio, u Europi dugo vremena nedodirljivog, Vladimira Samsonova, a mnogi misle da bi se to finale, vrlo lako, moglo ponoviti i u Zagrebu.

U momčadskom dijelu naši će reprezentativci po prvi put zaigrati među 12 najboljih europskih reprezentacija. Primorac će predvoditi ekipu u kojoj će uz njega zaigrati Roko Tošić, Ivan Juzbašić, Dragutin Šurbek ml. i Jiang Weizhong. U prvom kolu naši će igrati s neugodnim Dancima, koje će predvoditi igrač Večernjeg lista Alen Bentsen. Kako za Dance neće igrati njihov najbolji igrač Maze za očekivati je pobjedu Hrvatske i plasman u drugo kolo gdje ih očekuje Austrija.

Prvenstvo počinje momčadskim natjecanjem u subotu, a od naših će na parket dvorane II Doma sportova muška reprezentacija, koja u 18.30 igra s Danskom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!