Vodeni sportovi

America's Cup: Alinghi Challenge ne posustaje

Igor Dragozetić • utorak, 18.02.2003.

Švicarski Alinghi Challenge, pod vodstvom kormilara Russela Couttsa, došao je do nove pobjede na 31. America's Cupu, čime je povećao prednost na ukupnih 3:0. Ovo je Couttsova 12 pobjeda na tom prestižnom natjecanju i još ga samo jedan uspjeh dijeli od Dennisa Connora koji je 13 puta pobjeđivao.

Slika 2 od 3.

Čini se da je već sam start utrke donio presudnu prednost europskoj momčadi. Tijekom polovine pred startnog taktiziranja Coutts je odlučio krenuti desnom stranom što mu je u prvih pet minuta utrke donijelo prednost koju je obranio do samoga kraja, osiguravši tako novi trijumf za Alinghi Challenge,ovoga puta s 23 sekunde prednosti

Potvrdu da je start utrke možda i presudio dao je Murray Jones, član Alinghi Challenga: "U početku smo mislili krenuti lijevom stranom, ali je naša vremenska ekipa napravila odličan posao i sedam minuta prije starta obavijestila nas je da preporučaju start desnom stranom. Poslušali smo ih i potpuno promijenili taktiku. Mislim da nam je taj start i donio pobjedu."

Alinghi Challenge trebaju još dvije pobjede kako bi osvojili America's Cup i po prvi puta u povijesti donijeli ga u Europu. Sljedeća utrka na rasporedu je u četvrtak.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski skiper

Alinghi nakon tri odvožene regate vodi bez izgubljenog plova. Treća regata se vozila po vjetru jačine 10-12 čvorova po sjeverozapadnjaku. Regata je prepuštena inicijativom Alinghija kada je Black Magic na predstartu dopustio Alinghiju da zadrž,i na dovoljno vremena prije starta, kontrolu pozicije na samom startu i kontrolu očito bolje desne strane regatnog kursa. Russell Coutts nakon početne prednosti nije dopustio NZL-82 start na evidentno boljoj desnoj strani. Dean Barker je na taj način doveo i ovu regatu u nezavidan polozaj jer takvu prednost Russell Coutts "vrlo lako" održi. Brzine su bile podjednake sto je u konačnici dovelo do sigurne pobjede švicarskog teama Alinghi, nad već treći put poraženim NZL teamom. Nikada nije gotovo, sa sigurnošću tvrdim, pošto je riječ o vrhunskom događaju, tehnici i ljudima. Daleko smo od kraja ili mozda nismo s obzirom da je Alinghi naredao vec 3 pobjede u nizu, ali očekujemo veliki povratak forme Teama Black Magic.

Slika 1 od 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!