Carlsberg Euro 2004

Francuska - Engleska: Nevjerojatan preokret Francuza!

Marin Vuković • nedjelja, 13.06.2004.

U veličanstvenoj atmosferi prepunog stadiona Luz, na kojemu su francuski navijači bili višestruko nadglasani od daleko brojnijih navijača Engleske, prva tri boda u skupini B u nevjerojatnoj su završnici otišla na stranu Francuske.

Prvi dio počeo je žustrom igrom obje momčadi s puno trke i taktičkog nadmudrivanja. Englezi su požrtvovnošću uspijevali nadoknaditi ono što im, u odnosu na Francuze, nedostaje na tehničkom planu, tako da su uvodne minute prošle u izjednačenoj igri.

Nakon petnaestak minuta igre Francuska je ipak povezanom igrom i kratkim dodavanjima uspjela doći do lagane inicijative, što je rezultiralo dvjema prigodama u samo dvije minute. Prvo je Zinedine Zidane poslao loptu tik pored vratnice u 14. minuti, a zatim je David Trezeguet glavom poslao loptu preko vratiju Davida Jamesa.

Inicijativa Francuza ipak nije dugo trajala. Do sredine poluvremena reprezentacija engleske ponovno je uspostavila ravnotežu u igri. Pokazalo se - u pravo vrijeme. Igrala se 38. minuta utakmice kada je slobodan udarac s desne strane izveo David Beckham i kao na pladnju poslužio Franka Lamparda. Preciznim udarcem glavom igrač Chelseaja zatresao je Barthezovu mrežu.

U drugi dio Francuzi su ušli puno agresivnije i vrlo brzo preuzeli inicijativu, dok su se Englezi možda i odlukom svoga izbornika povukli i branili rezultat tražeći priliku iz kontri. Upravo takav kontranapad dobili su u 72. minuti susreta. Wayne Rooney se sjurio prema šesnaestercu Francuza gdje ga je prilično grubo srušio Mikael Silvestre. Za suca Merka nije bilo dvojbe i pokazao je na bijelu točku.

Jedanaesterac je izveo kapetan momčadi David Beckham, no Barthez ga je pročitao i fantastično obranio njegov udarac. Veliki šok za englesku momčad i navijače. Samo nekoliko minuta kasnije i Darius Vassell, koji je ušao umjesto neprimjetnog Michaela Owena, imao je lijepu priliku, no Barthez je njegov udarac uspio obraniti - licem.

Uslijedilo je razdoblje potpune dominacije Francuza te jedan od najnevjerojatnijih preokreta na velikim natjecanjima. U prvoj minuti sudačke nadoknade "pijetlovi" su dobili veliku prigodu u vidu slobodnog udarca s ruba 16 metara. Zinedine Zidane fantastično je prevario i živi zid i vratara Jamesa te izjednačio rezultat.

Još se nije niti smirilo oduševljenje francuskih navijača na Luzu, a već je došlo do novog velikog uzbuđenja. Steven Gerrard pokušao je vratiti loptu vrataru, grubo je pogriješio i lopte se dokopao Thierry Henry, prešao vratara koji ga je pak morao srušiti i napraviti jedanaesterac. U posljednjoj minuti sudačke nadoknade udarac s bijele točke izveo je Zidane i smireno donio sva tri boda Francuskoj.

U dijelu tribina popunjenim francuskim navijačima nevjerica i oduševljenje, a u engleskom dijelu nevjerica pomiješana s ogromnim razočaranjem. Englezi su izgubili dobivenu utakmicu i prosuli sva tri boda, što će biti ogroman šok koji će trebati prevladati u sljedećim utakmicama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Carlsberg Euro 2004
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!