Automoto

Želimo više pretjecanja, više momčadi, više utrka!

Ante Kojundžić • četvrtak, 07.07.2005.

Međunarodna automobilistička federacija provela je veliko istraživanje među čak 93 000 ljubitelja Formule 1 koji su dali svoje mišljenje o raznim aspektima sporta. FIA će uvažiti njihove prijedloge i pokušati sport učiniti još zanimljivijim...

Čak 94% ispitanih želi još više pretjecanja na utrkama. 84% njih hoće 18 ili više utrka po sezoni, a 69% vjeruje kako bi se F1 trebala proširiti u nove zemlje. Momčadi se tuže da je ovosezonskih 19 utrka previše, ali njihovo mišljenje ne dijele navijači od kojih većina kaže kako veći broj utrka povećava njihov interes za F1.

Navijači žele veći udio vozačkih sposobnosti, a manje raznih vozačkih pomagala, tipa traction controla, u F1. Jer njih 88% tvrdi kako je demonstracija vozačkih sposobnosti bit Formule 1. Napredna tehnologija izdvaja F1 od ostalih moto sportova i s tim se slaže 80% ispitanih. 64% ljubitelja F1 se raduje tehnološkim inovacijama svake sezone. No, samo 15% njih misli kako F1 pruža pravi omjer između tehnologije i vozačkih sposobnosti.

Više momčadi u Formuli 1 je također jedna od želja navijača, njih 69% se izjasnilo upravo za to. Većina je nezadovoljna sadašnjim formatom kvalifikacija te bi po njihovom mišljenju trebalo vratiti stari, otvoreni format gdje se vozačima određuje koliko krugova smiju odvoziti.

Najpopularnije staze su Monte Carlo (55%) i Spa (53%), a najmanje popularne su staze Magny-Cours, Sepang i Hungaroring.

Televizija je medij preko kojeg Formulu 1 prati čak 99% ispitanih. A svih 19 utrka odgledat će 76% navijača. Televizijski prijenos je najpopularniji u Japanu gdje će 87% fanova gledati svih 19 utrka. Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo (79%), Sjedinjene američke države (68%) te Njemačka (60%). Nešto više od polovice vjeruje kako su se prijenosi poboljšali u posljednjih pet godina. 95% gledatelja pozdravlja povećanu upotrebu kamera na bolidima.

''Navijači diljem svijeta se slažu da je najveći izazov F1 da sport učine još zanimljivijim u narednih pet godina. Mnogo njih želi veći naglasak na vozačke sposobnosti, a manje na pomagala. Vrlo je očito i da većina nije sretna sa sadašnjim formatom kvalifikacija. Ova i ostala mišljenja će biti neprocjenljiv dodatak u procesu sastavljanja novih pravila. Po prvi put mišljenje navijača će zauzeti važan dio u tom procesu'', komentirao Max Mosley.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!