SP 2006.

Njemačka: Domaćin ne smije razočarati

Bernard Jurišić • utorak, 30.05.2006.

Kad dodijelite organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva Njemačkoj, znate da ne možete pogriješiti. Jasno je da će Nijemci to obaviti vrhunski, izgraditi nove stadione, privući publiku na tribine, natjerati turiste da potroše gomile eura na suvenire, provod, utakmice, uspomene. Nijemci su za to genijalci. Sportski dio? E, to već malo šteka. Nikad manje povjerenja jedna njemačka reprezentacija nije uživala među svojim navijačima kao današnja, Klinsmannova...

Njemačka je organizacijski zaista napravila čudo. Svjetsko prvenstvo iskoristili su do maksimuma, Bundesliga je danas liga s najboljim stadionima, ali i uvjerljivo najpunijim tribinama. Od prvog do posljednjeg, od Bayerna do Duisburga, nitko nema problema kako prodati ulaznice.

No, čitav projekt "Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj" trebao se bazirati na pokušaju da se "oživi" nacionalna momčad, koja je posljednjih godina počela gubiti povjerenje svoje javnosti. Čudno, kad se zna da Nijemci i dalje sudjeluju na svim velikim natjecanjima, još čudnije kad se zna da su aktualni doprvaci svijeta, no u njemačkoj nacionalnoj momčadi zaista nešto "ne štima".

Najveće zvijezde Bundeslige već godinama su stranci, a jedina prava zvijezda europskog formata je novi adut Chelsea Michael Ballack. Jedini nogometaš koji se s pravom može smjestiti u rang "druge lige" najvećih svjetskih nogometnih zvijezda, ako ćemo u "prvu ligu" ugurati "nogometna božanstva" poput Ronaldinha, Henryja, Zidanea...

Oko Ballacka se formirala momčad koja baš i nema neku svoju prepoznatljivost i fizionomiju, a kad se tomu doda da se izbornik Jürgen Klinsmann i prije prve utakmice suočava s ogromnim pritiskom javnosti da se "i ovakva Njemačka" mora plasirati makar u polufinale, jasno je da je uloga bivše napadačke zvijezde Stuttgarta, Intera, Monaca i Bayerna trenutno jedna od najtežih na svijetu. Dodatno ju otežava njemački javni cinizam, koji mu iz tjedna u tjedna zbraja cijene zrakoplovnih karata iz Njemačke za SAD, gdje živi njegova obitelj, a i on ima prijavljeno boravište.

Nakon godina dominacije antipatičnog Kahna, vrata domaćina na Svjetskom prvenstvu branit će Arsenalov Jens Lehmann. Realno je da će obojica nakon Svjetskog prvenstva prepustiti mjesto mlađima, prije svih Stuttgartovom Hildebrandu i Weidenfelleru iz Borussije Dortmund.

Kad nemate neke velike zvijezde u veznom i napadačkom redu, logično je da se taktički okrenete što čvršćoj obrani. Na mjesto zapovjednika vraća se iskusni Jens Nowotny, uz čvrste pobočnike u Huthu, Metzelderu ili Friedrichu.

U veznom redu, Ballacku će društvo praviti jedini "plemeniti" veznjak, Sebastian Schweinsteiger. Tandemu "mozgova" trke sigurno neće nedostajati, jer Schneider, Frings, Borowski, ili bilo tko iz ostale ponude veznjaka, trčati mogu koliko god vam treba.

Napad je "osuđen" na jedno vrhunsko ime, najboljeg strijelca Bundeslige Miroslava Klosea, kojem će asistirati Neuville, Asamoah ili Podolski. Potonji je proglašen sljedećom njemačkom velikom zvijezdom, no više zbog nedostatka "domaćih idola", nego zbog onoga što je prikazao dosad na travnjaku. Mladić je pretprošle sezone igrao drugoligaški nogomet u Kölnu, a ukoliko ga Bayern ne angažira (što se očekuje uskoro), u tom društvu s Kölnom igrat će i dogodine. Njegov talent nije pomogao njegovom klubu da ove sezone izbjegne potonuće u drugu Bundesligu.

Podolskog Nijemci sanjaju kao najveće iznenađenje Svjetskog prvenstva, što bi se možda i moglo dogoditi. No, realnost je da će na Svjetskom prvenstvu zaigrati mnoštvo njegovih vršnjaka koji su već dosad pokazali puno više i koji s više prava kandidiraju za trofej najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva.

Nijemci su domaćini, a nisu favoriti. Čudno, zar ne? No, nemojte napraviti pogrešku. Nemojte ih podcijeniti. Jednostavno - Nijemci su uvijek Nijemci.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!