SP 2006.

Poljska: Iznenadili i sami sebe

Vedran Stilin • ponedjeljak, 05.06.2006.

Iako su svoju kvalifikacijsku skupinu suvereno prošli sa samo dva poraza od Engleske, poljska javnost nije davala prevelike šanse momčadi koju je na Svjetsko prvenstvo odveo izbornik Pawel Janas

Janas je zasigurno čovjek koji je od početka kvalifikacija vjerovao u svoju momčad i koji je znao kako najveće zvijezde uklopiti u svoj sustav igre 4-4-2. Točnije, tu formaciju prije bismo mogli nazvati 4-2-2-1-1 jer iza jednog izrazitog napadača stoji polušpica, dok iz drugog reda napadaju dva veznjaka. Upravo to je stvaralo pomutnju u nedavnom prijateljskom ogledu s Hrvatskom jer prevelika koncentracija igrača u sredini igrališta te nešto defenzivnije bočne pozicije nisu dopuštale našoj reprezentaciji da tečnom igrom stvore višak na srednjim pozicijama.

Najveća zvijezda ove reprezentacije zasigurno je Liverpoolov vratar Jerzy Dudek koji je prošle godine svojim bravuroznim obranama u finalu Lige prvaka donio engleskoj momčadi ovaj naslov. Ipak, zbog mira u momčadi i nesuglasica s izbornikom Dudek će Svjetsko prvenstvo gledati na malim ekranima. Ta odluka iznenadila je cijelu nogometnu javnost međutim poznato je da uspjehe stvara kolektiv, a ne jedna osoba. Upravo zbog činjenice da nikada nije bio dio poljskog kolektiva Janas mu je zatvorio vrata Njemačke.

Pozicija "jedinice" tako je pripala Celticovom miljeniku Arturu Borucu. Njegovi nastupi u neto završenom prvenstvu davali su velike nade u optimizam Poljacima, a da je zaslužio broj jedan potvrdio je i kiks Tomasza Kuszczaak. Spomenuti vratar je u prijateljskom dvoboju protiv Kolumbije primio gol iz protivničkog kaznenog prostora čime je izgubio sve kredite kod Janasa. U tom susretu je golman Kolumbije Luis Martinez ispucao loptu iz svog kaznenog prostora, da bi ona pala točno na protivnički 16-erac i pritom preskočila neopreznog Kuszczaaka.

Prijateljska pobjeda nad Hrvatskom (1:0) unijela je mir u momčad čiji je duh bio poljuljan. U tom susretu vidjelo se oko kojeg igrača se vrti igra cijele reprezentacije jer svi su napadu kretali i završavali s Jacekom Krzynowekom. Ovaj veznjak Bayer Leverkusena do sada je u 58 nastupa postigao devet pogodaka, ali najveće značajke njegove igre stavljaju se na kretivnost i lucidnost koju posjeduje. O njemu će dosta toga ovisiti što će Poljska napraviti u prvom meču protiv Ekvadora, zatim domaćina Njemačke i na kraju Kostarike.

Na kraju kada se sve zbroji dolazimo do zaključka da je Poljska jedna vrlo dobra reprezentacija koja bi mogla nanijeti dosta štete svakoj momčadi koja ju ozbiljno ne shvati. Ipak, za nešto više od prolaza skupine teško je očekivati jer ipak nije to ona kvaliteta koju je poljski nogomet posjedovao u nešto daljoj prošlosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!