SP 2006.

Skupina A: Ždrijeb pogladio domaćine

Tomislav Pacak • utorak, 06.06.2006.

Domaćin Svjetskog prvenstva teško da si je i sam mogao složiti ugodniju skupinu od one koju mu je podario ždrijeb. Iako je kvaliteta njemačke reprezentacije upitna gledajući kroz prizmu cilja osvajanja SP-a, Kostarika, Ekvador i Poljska dobar su izbor za uvodni dio turnira...

Njemačka je apsolutno prvi favorit skupine A, bez obzira što Nijemci u pripremnom razdoblju nisu briljirali, zbog čega je i izbornik Klinsmann oštro kritiziran u njemačkoj javnosti koja na domaćem SP-u objektivno očekuje samo jedno - konačnu pobjedu. Klinsmann će teško ispuniti taj cilj s obzirom na kvalitetu kadra s kojim raspolaže, no opet - to su Nijemci, a k tome, ovom su prilikom i domaćini.

Zbog toga, ali i zbog kvalitete suparnika, teško je za očekivati da bi Njemačka mogla posrnuti već u prvom krugu. Klinsmanna, javnost, ali i pojedine igrače (Ballack je javno kritizirao izbornika i igru obrane), najviše brine obrambeni dio momčadi kojem nedostaje potrebnog iskustva igranja na najvišoj razini. Zbog toga se Klinsmann odlučio vratiti Nowotnyja u reprezentaciju, no pitanje je koliko će iskusni veteran moći pomoći momčadi nakon nekoliko godina borbe s ozljedama.

Vezna linija bi trebala biti najjači dio momčadi, a naravno, najveći teret past će na leđa Michaela Ballacka, nove zvijezde Chelseaja. Upitnik je i nad napadom gdje je Klose najveća uzdanica cijele Njemačke, a puno se očekuje i od Podolskog kojem će ovo biti prvo veliko natjecanje.

Iako su Nijemci dobili skupinu kakvu su mogli samo poželjeti, daleko od toga da će put biti lagan. Poljska nije previše atraktivna momčad, no Janasova momčad igra čvrsto i nije je lako slomiti. Uostalom, to je najbolje na svojoj koži osjetila Hrvatska koja je protiv Poljske upisala pripremni poraz. Nijemce može brinuti dobra forma Poljaka u kvalifikacijama, ovo im je drugo SP za redom što dokazuje kontinuirano dobar rad. Jasno, zbog prošlosti između dvije zemlje, susret Poljske i Njemačke jedan je od onih "visokog rizika", nema sumnje da će biti vatreno na terenu, nadajmo se ne i izvan njega.

Južnoamerički štih skupini dat će Ekvador i Kostarika. Ekvadorci su se opet uspjeli plasirati na SP pored nekih renomiranijih momčadi u Južnoj Americi poput Urugvaja i Čilea, a pobjeda protiv Hrvatske 2002. godine sugerira Njemačkoj kako opreza nikad dosta. Ekvador je definitivno upitnik, kao što iznenađenje ne bi bila tri poraza, vjerojatno ne bi bio ni prolazak u drugi krug.

Kostarika je u Japanu pokazala da se radi o tehnički sjajnoj momčadi, kojoj dakako nedostaje taktičke potkovanosti. Pripremno razdoblje ne nudi puno optimizma Kostarikancima, no izuzetno talentirani momci mogli bi ponoviti uspjeh generacije iz 1990. godine kada je Kostarika u Italiji prošla u drugi krug. Skupina im definitivno nudi priliku za to...

Nema sumnje, iako je jedna od manje atraktivnih, skupina A bit će jako zanimljiva. Kako zbog domaćina Njemačke, tako i zbog vjerojatne bitke za drugo mjesto između trolista Ekvador-Poljska-Kostarika...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!