SP 2006.

Skupina E: Skupina smrti No. 2

Branimir Korać • srijeda, 07.06.2006.

Ako je skupina C kvalitetno najjača, skupina E sigurno joj je uz bok po neizvjesnosti. Sve četiri reprezentacije s pravom mogu reći kako računaju na plasman u osminu finala i izrazitog autsajdera skupine nema. Talijani su na papiru favoriti, ali na travnjaku možda i neće biti tako…

Nositelji skupine E Talijani imaju nemalih problema. Iz uloge jednog od favorita uoči samog ždrijeba, došli su u situaciju da ih mnogi vide kao neugodno iznenađenje pa čak i kao putnika kući već nakon prvog kruga. Za sve je kriv Luciano Moggi koji je unio nemir u talijanski nogomet nakon što su razotkrivene njegove nečasne radnje u Serie A. Mnogi igrači našli su se na udaru istražitelja i to im je sigurno poremetilo koncentraciju. Ne možete mirno živjeti i igrati ako vam je policija za vratom.

U taj crni talijanski dio uklapa se i dugo neigranje Francesca Tottija, čovjeka od velikog povjerenja izbornika Lippija, i on sigurno neće biti u svom vrhunskom izdanju. Italija je i veliki motiv za preostale tri reprezentacije koje će na sve načine željeti skinuti skalp velikom protivniku.

Ipak Talijani se gotovo uvijek dočekaju na noge i vjerojatno će proći skupinu. Ukoliko u prvom susretu svladaju vrlo opasnu Ganu, napravit će veliki korak prema osmini finala.

Najveći kandidati za drugo mjesto u osmini finala su Česi. Neki će reći da su stari, da ne mogu daleko, ali Češka je odlična reprezentacija s velikim mogućnostima. Najveća prednost im je ta što su već dugo na okupu i igraju praktički zavezanih očiju. Ovo im je prvi nastup od samostalnosti na Svjetskom prvenstvu i sigurno će izgarati za veliki rezultat. Prvi nastup, a ujedno i posljednji za mnoge igrače ove velike generacije.

Obrana na čelu sa Čechom je vrlo čvrsta, vezni red s Pavelom Nedvedom te napad s Kollerom, Barošom i još nizom kvalitetnih rješenja pridonosi atraktivnosti ove reprezentacije. Imaju definitivno velike šanse za prolaz u osminu finala.

Vrlo težak protivnik bit će Gana. Gana već godinama u mlađim kategorijama ostvaruje sjajne rezultate, a sada je konačno dohvatila i plasman na Svjetsko seniorsko prvenstvo. Imaju Essiena za kojeg je Chelsea iskrcao vagon novaca te Stephena Appiaha koji su ujedno prve zvijezde reprezentacije. Gotovo svi igrači im igraju u Europi i slove za jednu od rijetkih afričkih reprezentacija koju krasi discipliniranost u igri.

Trkački kapaciteti su im ogromni i to bi moglo stvoriti probleme Talijanima i Česima. Isto tako predstavljaju svojevrsnu nepoznanicu obzirom da nisu često na velikoj sceni. U svakom slučaju, bit će vrlo neugodan protivnik i ne smije ih se podcijeniti. Ne bi bila senzacija da prođu skupinu.

Niti Amerikanci ne dolaze s bijelom zastavom. U Japanu i Koreji su pokazali što su sposobni napraviti ako ih se podcijeni. Ono što je za njih najveća prednost je što imaju najvjerojatnije najuigraniju reprezentaciju. Tijekom godine igraju najviše prijateljskih i službenih utakmica tako da je Arena imao samo završnu doradu igre.

Tko će proći dalje, teško je reći. Sve četiri reprezentacije imaju određenih šansi. Talijani u optimalnom izdanju slovili bi kao favoriti. Ovako, niti oni nisu sigurni…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!