SP 2006.

Skupina G: Oproštaj legende i afrička opasnost

Bruno Blumenschein • četvrtak, 08.06.2006.

Sve do Svjetskog prvenstva 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, Francuska bi glasila za velikog favorita skupine G u Njemačkoj. Međutim, loši rezultati, promjene u momčadi i neodlučni izbornici su smanjili šanse galskim pijetlovima u skupini protiv Švicarske, Južne Koreje i Toga...

Francuski nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj će označiti i odlazak jednog velikog nogometaša, Zinedine Zidanea. Jedan od najboljih veznjaka svih vremena će u Njemačkoj odigrati svoj posljednji veliki turnir, a to će mu biti najveći motiv za dobar rezultat. Nisu Francuzi zaboravili niti nastup u Južnoj Koreji i Japanu gdje nisu postigli niti jedan gol, da bi ih na sljedećem Europskom prvenstvu izbacila Grčka.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo nisu počeli najbolje. Ugostili su Slovačku u pripremnom susretu koja ih je svladala sa 2:1 što je bilo dovoljno navijačima da izvižde svoju momčad, a igračima da kritiziraju takvu publiku. Zato su u slijedeća dva susreta pali Meksiko (1:0) i Danska (2:0). Povratnici uz Zidanea, Thuram i Makelele će zasigurno pomoći svojim iskustvom, ali Francuska neće imati lagan posao.

Život će im pokušati zagorčati Švicarska s kojom se dobro poznaju jer su u kvalifikacijama igrali dva puta (0:0 i 1:1). Švicarska je čvrsta momčad, koju je hrvatska navijačka javnost mogla upoznati na Europskom prvenstvu u Portugalu kada smo odigrali bez pogodaka. Kostur momčadi čine obrambeni Vogel te napadački dvojac Frei-Streller koji su dobru formu potvrdili u posljednjem pripremnom dvoboju protiv Kine u kojoj su obojica zabili po dva gola.

U obranu polufinala od prije četiri godine dolazi reprezentacija Južne Koreje koja je zadržala postavke igre iz vremena Guusa Hiddinka jer će reprezentaciju u Njemačkoj voditi drugi Nizozemac Dick Advocaat. Obojica postavljaju sličnu, napadačku taktiku s dosta trke za koju Južnokorejanci imaju predispozicije uz kvalitetne kontra napade. Put do Njemačke im nije bio najlakši jer su od 12 susreta izgubili dva i remizirali u još tri, tako da je sličan doseg kao prije četiri godine sve osim realnosti.

Zabrinjavajući može biti i rezultat iz posljednje pripremne utakmice protiv Gane koju su izgubili s 3:1, a prije su pobijedili BiH (2:0), Angolu (1:0) te remizirali sa Senegalom (1:1). Najvažniji igrači su član Manchester Uniteda Park Ji-Sung i napadač Ahn Jung-Hwan koji je potopio Italiju na domaćem terenu 2002. godine.

Posljednja u najavi, ali s velikim potencijalom je afrički predstavnik Togo. Standardna priča o već velikom uspjehu samim dolaskom na Svjetsko prvenstvo će pokušati zamijeniti novim iznenađenjem. Predvođeni najboljim strijelcem Adebayorom, Togo će se dosta uzdati i u dobro postavljanje igre od strane njemačkog stručnjaka Otta Pfister.

Skupina G će zasigurno ponuditi odlične susrete, prvenstveno između Francuske i Švicarske u prvom kolu, dok će Togo i Južna Koreja iskoristiti svaku priliku i opuštanje Europljana koje im se pruži. Može li Francuska postići koji pogodak, može li Togo biti "crna ljepotica" vidjet ćemo za šest dana kada počinju okršaji u skupini G.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!