SP 2006.

Skupina H: Bez iznenađenja?

Zoran Zdelar • četvrtak, 08.06.2006.

U skupini H možda je i najmanje nepoznanica, barem kad se radi o predviđanjima. Apsolutni favoriti za prolazak u drugi krug su reprezentacije Ukrajine i Španjolske. Iako je ovo Saudijskoj Arabiji čak četvrti uzastopni nastup na Svjetskom prvenstvu, uvijek dobro upućeni kladioničari vide ih kao autsajdere u grupi, ali i kao jednu od najslabijih reprezentacija koja će pohoditi Njemačku. Tunis će se morati čvrsto boriti da mu se ne ponovi ista situacija kao i na posljednja dva Mundiala - mjesto na dnu skupine…

Mnogo je onih koji tvrde kako je posljednja skupina na Svjetskom prvenstvu i najmanje atraktivna, reći da nisu u pravi bilo bi pogrešno. Španjolska ima jednu od najsnažnijih klupskih liga, ali reprezentacija nikad nije bila na toj razini, upravo suprotno. Svake četvrte godine ova reprezentacija bi iznova razočarala svoje navijače lošim igrama, ali i uspjehom. Najveći podvig kojim se može Crvena furija podičiti jest četvrto mjesto osvojeno daleke 1950. godine. Sve nakon toga može se podvući crvenim flomasterom u znaku neuspjeha. Reprezentacija takvog ranga nikako se ne može pomiriti da im je najviši domet od 1950. godine tek četvrtfinale.

Španjolcima je ovo čak osmi uzastopni nastup na Svjetskom prvenstvu i nerijetko ih mediji znaju označiti kao pritajene favorite, ali to nikad nisu uspjeli i potvrditi. Mudrac iz Hortaleze, kako zovu izbornika Luisa Aragaonesa, ima reprezentaciju koja je na okupu uglavnom već više godina i ima skladnu momčad pojačanu ovog puta s nekoliko odličnih igrača, prvenstveno Fernandom Torresom, a ne smije se zaboraviti ni na iznimno snažnu klupu.

Ukrajina je u ovoj skupini jedini debitant na Svjetskom prvenstvu, ali to ne umanjuje njihove izglede za plasmanom u drugi krug natjecanja. Izbornik Oleg Blohin, koji za svoju posao ne prima ni novčića, jedini je izbornik koji će kao volonter na Prvenstvu voditi neku reprezentaciju. Blohin naime je zastupnik u Ukrajinskom parlamentu, pa shodno tome nema pravo na naknadu za svoj rad. No, da se vratimo na nogometne teme, Blohin je svoju momčad za smotru najboljih sastavio uglavnom od igrača iz domicilnog, ukrajinskog prvenstva. Samo tri člana njegove momčadi svoju karijeru ne razvijaju u Ukrajini. Radi se o Olegu Venhlinskiju iz AEK-a, Andreju Voronjinu iz Bayer Leverkusena te svima poznatim Andriju Mikolajeviču Ševčenku, nekad iz Milana, a sada iz Chelseaja.

Dok neki tako sastavljenoj ekipi daju velike šanse za prolaz upravo zbog uigranosti, pošto je većina igrača iz Dynama Kijeva i Šahtara, drugi ističu neiskustvo kao veliki minus ove reprezentacije. Blohinu je Ševčenko jedini i nezamjenjiv adut i ako on zakaže, zakazat će i cijela reprezentacija i to je ono čega se Ukrajinci najviše boje. Sve nade polažu se u tog ubojitog napadača koji je svoj reprezentativni debi imao upravo u susretu protiv Hrvatske1999. godine.

Tunis je možda i najveća enigma ove skupine. Momčad sastavljena uglavnom od reprezentativaca iz europskih klubova pokušat će izboriti svoj prvi prolazak u osmine finala. Tunis je značajno napredovao tijekom protekle četiri godina i njeguju nogomet koji nije uobičajen za afričke reprezentacije, kojima igrači ponekad znaju «bezglavo» juriti po terenu. Iskustvo igranja u Europi donijelo je igru ove reprezentacije na razinu više i sad se igra discipliniran nogomet u kojem svaki igrač na terenu ima striktno određeno svoju ulogu. Neupitno, najveća njihova zvijezda je naturalizirani Francileudo dos Santos, koji je rođen u Brazilu, ali je nakon godina igranja u Tunisu prihvatio njihovo državljanstvo te je trenutno njihov najbolji strijelac u odnosu na broj nastupa, koji iznosi 17 pogodaka u 24 utakmice.

Saudijska Arabija bit će u najlošijoj poziciji ovog ljeta u skupini H. Gotovo svi im predviđaju posljednje mjesto u skupini, dok bogati šeici zahtijevaju uspjeh reprezentacije i to su zasigurno spremni nagraditi velikim novčanima iznosima i ostalim materijalnim dobrima. Kvalifikacije su prošli bez ikakvih poteškoća, bez ijednog upisanog poraza i uz tek dva primljena pogotka. Apsolutno nijedan reprezentativac Saudijske Arabije na nastupa u nekoj drugoj azijskoj državi, a kamoli u Europi. Saudijskoj Arabiji neće biti nimalo lako. Igrači su prilično taktički nedisciplinirani, što bi na ovakvom turniru moglo biti itekako kobno, a uz to i fizički nisu u mogućnosti izdržati snažan ritam što će najvjerojatnije biti presudno za njihovo posljednje mjesto u skupini, koje im se predviđa.

Ako je jedno sigurno za ovu skupinu, onda je to da bi upravo ovdje moglo biti najmanje iznenađenja. Ukrajina i Španjolska daleko su ispred svojih protivnika i njihov prolazak u osminu finala je očekivana stvar od strane mnogih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!