SP 2006.

Skupina D : Portugal protiv prokletstva skupine

Petar Plevnik • srijeda, 07.06.2006.

Već pri prvom pogledu na skupinu D teško je ne primijetiti dvije stvari. Favorit broj jedan za prolazak skupine je Portugal, dok je apsolutni outsider Angola. Za preostalu poziciju u u osmini finala trebali bi se boriti Meksiko i Iran...

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da jako nogometno ime poput Portugala u svojoj biografiji, osim bronce u Engleskoj 1966., niti jednom u preostala, tek dva, nastupa, nije uspjelo proći grupnu fazu natjecanja. Iako su na posljednje prvenstvo u Japan i Koreju ispraćeni s ambicijama odlaska do samog kraja, njihov put zaustavljen je već u grupi sa SAD-om, Korejom i Poljskom. Ipak, nakon fijaska 2002. i dolaska Brazilca Luiza Felipea Scolarija na portugalsku klupu, u Portugalu su zapuhali neki novi vjetrovi, o čemu najbolje svjedoči i posljednje Europsko prvenstvo, na kojem je Portugal kao domaćin došao do srebra. Motiv više biti će i prilika da Scolari evenutalnim osvjajanjem naslova Svjetskog prvaka postane jedini čovjek kojemu je uspjelo osvojiti naslov prvaka sa dvije različite reprezentacije.

Iako su se od reprezentativnog dresa oprostili velikani poput Ruia Coste, Fernanda Couta, Jorgea Coste, Joao Pinta, u međuvermenu su se pojavili neki novi klinci poput Cristiana Ronalda, Simaoa Sabrose, Tiaga, predvođeni jedinim od stare garde, povratnikom u reprezentaciju Luisom Figom. Uz uvijek ubojitog Pauletu u napadu, ne treba sumnjati kako Portugal ponovne ima sve preduvjete za veliki rezultat. Jedino pitanje je hoće li uspjeti svladati veliku psihološku barijeru zvanu drugi krug.

Uz Portugal, najizgledniji kandidat za prolazak u osminu finala svakako je Meksiko. Iako su mnogi skloni podcjenjivati Los Tricolorese, za respekt zvuči podatak kako su u svoja posljednja četiri nastupa na Svjetskim prvenstvima, Meksikanci uvijek prolazili grupni dio natjecanja. Iako osim Barceloninog stupa obrane, Rafaela Marqueza i napadača Boltona Jareda Borgettija, nemaju zvučnijih imena, Meksikanci su nebrojeno puta dokazali kako su u stanju igrati dopadljiv no i ništa manje učinkovit nogomet. Kartu za drugi krug tražiti će u prvom susretu protiv Irana.

Kao favorit iz sjene za prolazak grupe, svoju prigodu čeka Iran našeg Branka Ivankovića. Iako bi u njihovoj domovini sve osim prolaska u sljedeću fazu bilo veliko razočaranje, realno, takav bi ishod za Team Melli bio ravan osvajanju naslova prvaka. Momčad čije glavne zvijezde, Ali Karimi i Mehdi Mahdavikija, svoj kruh zarađuju u Bundesligi, priliku za prolaz dalje tražit će upravo u svom prvom susretu protiv Meksika. Ukoliko uspiju iznenaditi Meksikance, uz očekivanu pobjedu protiv Angole, Iranu se širom otvaraju vrata najvećeg uspijeha u povijesti.

Unatoč činjenici da su u kvalifikacijama za odlazak u Njemačku izbacili momčad poput Nigerije, reprezentaciji Angole malo tko daje šanse za prolazak grupe. Upravo ta činjenica mogla bi biti i najveća prednost za momčad Luisa Goncalvesa. Iako je riječ o Svjetskom prvenstvu, teško je očekivati da ih netko neće podcjeniti, primjerice Portugal u prvom susretu, a motiv ove bivše portugalske kolonije, u susretu protiv Portugala, biti će nemjerljiv i ne bi bilo veliko iznenađenje ukoliko baš Portugalu otkinu bod. Uostalom, postalo je pravilo da jedna od afričkih momčadi postane senzacija Svjetskog prvenstva. Zašto Crne impale ne bi bile baš to?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!