SP 2006.

Ekvador: Nova godina "nogometnog raja"

Hrvoje Vuković • srijeda, 24.05.2006.

Većina će Hrvata namrštenog čela izustiti ime ove južnoameričke selekcije koja je svoju prvu povijesnu pobjedu na Svjetskim prvenstvima ostvarila upravo protiv naše izabrane vrste 2002. na SP-u u Koreji i Japanu. Sada, četiri godine kasnije, Ekvador želi šokirati svijet...

Iako su do prošlog SP-a bili tek mrlja na nogometnoj karti svijeta, Ekvador se u posljednjih nekoliko godina potpuno "civilizirao", a "divlji" nogomet s ulice više nije njihov zaštitni znak. Izbornik Luis Fernando Suarez posložio je stvari na svoje mjesto, a rezultat je i treće mjesto u južnoameričkim kvalifikacijama, odmah iza neprikosnovenih Argentine i Brazila.

Grupa A njihov je dom, zajedno s Njemačkom, Poljskom i Kostarikom, a sveti cilj - prolazak skupine. Na njihovu veliku žalost, u tome im neće pomagati velika tamošnja zvijezda Franklin Salas, 24-godišnji napadač Liga Deportive Universitarije, koji već osam mjeseci neuspješno pokušava zaliječiti ozljedu koljena. Izostanak omalenog "El Maga", kako ga zovu u domovini, vjerojatno je najteži mogući udarac za Ekvador, čime su njihove, realno gledajući, ne prevelike šanse za drugi krug dodatno smanjene. Dodajmo još da se od reprezentacije oprostio i pouzdani veznjak Alex Aguinaga, jedan od najboljih ekvadorskih igrača u povijesti.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

No, koga nema bez njega se mora, a izbornik Suarez nije očajavao niti trenutka. Tako je u momčad vraćen napadač Ivan Kaviedes koji je u prošlosti zbog nediscipline izbačen iz reprezentacije, a nije mogao zadržati niti mjesto u prvoj momčadi Argentinos Juniorsa. Ipak, Kaviedes je zabio dosta važnih golova i Suarez ga je odlučio "pomilovati" - dobar ili loš potez, vrijeme će pokazati.

Od najvećih ekvadorskih imena koja putuju u Njemačku, uz Kaviedesa svakako treba izdvojiti i Agustina Delgada, jednog od najboljih napadača ekvadorske lige koji je zahvaljujući problemima s koljenom proveo tri nesretne godine u Southamptonu gdje je odigrao svega 11 utakmica. Ipak, Delgado je i unatoč tim nevoljama danas prva špica nacionalne vrste i gotovo sigurno će biti u udarnom sastavu na svom oproštajnom SP-u.

Ostali igrači više manje nisu poznati široj javnosti. Izbornik je uklopio pet igrača iz europskih klubova, sedam iz domaćeg LDU-a te još petoricu iz vojnog kluba El Nacional. Prostor između vratnica najvjerojatnije će braniti Christian Mora koji je tijekom kvalifikacija izbacio standardnog Villafuertea, a srce obrane činit će iskusni stoperi Giovanny Espinoza i Ivan Hurtado. Na desnom boku glavni konkurent je Ulises de la Cruz, dok će lijevu stranu pokriti Cortez.

U veznom redu očekuje se pravi boom mladih nada 21-godišnjeg Villarrealovog kreativca Antonija Valencije i Cristiana Lare koji će možda mjesto u prvih 11 prepustiti Edisonu Mendezu. Obrani bi trebala pomagati dva defanzivna veznjaka Edwin Tenorio i Marlon Ayovi.

U samom vrhu napada jedno mjesto rezervirano je za legendarnog Agustina Delgada, dok će se za mjesto druge špice ravnopravno boriti Borja, Tenorio i Kaviedes. Sve u svemu, Suarez je dignuo momčad na novu razinu, Ekvadorci su naučili igrati na rezultat, a pobjeda protiv Brazila u kvalifikacijama znak je da ne dolaze kao turisti.

Ipak, velika boljka im je što će utakmice igrati na niskim nadmorskim visinama, što je za njihov "normalni" Quito i skoro 3000 m potpuno drugačije okruženje na koje se tek moraju naviknuti. Realno, nitko im ne daje prevelike šanse za prolaz, ali vrlo iskusna i uigrana obrana te talentirani vezni red glavno su oružje Ekvadora koji će svim snagama pokušati dokazati Svijetu koliko zapravo vrijede...

Vratari: Edwin Villafuerte (Deportivo Quito), Cristian Mora (LDU), Damian Lanza (Aucas)
Braniči: Ivan Hurtado (Al Arabi, Qatar), Geovanny Espinoza (LDU), Ulises de la Cruz (Aston Villa), Paul Ambrossi (LDU), Neicer Reasco (LDU), Jorge Guagua (El Nacional), Jose Luis Perlaza (Olmedo)
Veznjaci: Marlon Ayovi (Deportivo Quito), Edwin Tenorio (Barcelona), Edison Mendez (LDU), Patricio Urrutia (LDU), Cristian Lara (El Nacional), Segundo Castillo (El Nacional), Luis Antonio Valencia (Recreativo Huelva, Spain), Luis Fernando Saritama (Deportivo Quito)
Napadači: Cristian Benitez (El Nacional), Felix Borja (El Nacional), Carlos Tenorio (Al Sadd, Qatar), Agustin Delgado (LDU), Ivan Kaviedes (Argentinos Juniors, Argentina)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Top temaSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!