SP 2006.

Brazil - Australija: Carioce ostavile nadu Hrvatskoj

Marin Vuković • nedjelja, 18.06.2006.

Iako se očekivalo da će nakon prvoga kola i relativno slabog izdanja protiv Vatrenih Brazil pokazati svoje pravo lice, Seleçao je tek u drugom poluvremenu slomio otpor vrlo dobre Australije, otvorivši tako vrata osmine finala i hrvatskoj reprezentaciji...

Brazil je utakmicu počeo u istom sastavu kao protiv Hrvatske, s kritiziranim Ronaldom u vrhu napada, dok Guus Hiddink ipak nije odlučio kalkulirati i čuvati "požutjele" igrače za susret s Hrvatskom.

Već od samog otvaranja utakmice dalo se primijetiti da to opet nije onaj pravi Brazil, njihova igra djelovala je previše statično uz premalo ideja u završnici napada. Iako je Kaká zaprijetio Marku Schwarzeru već u četvrtoj minuti opasnim udarcem s 20-ak metara, Australci se nisu preplašili velikog protivnika i djelovali su potpuno ravnopravno u svim segmentima igre.

Protok lopte među brazilskim igračima bio je prespor, što su australski vezni i obrambeni red s lakoćom držali pod kontrolom, povremeno zaprijetivši Didi s ruba šesnaesterca, poput udarca Jasona Čuline u 27. minuti igre.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Sedam minuta prije odmora Kaká sjajno upošljava Ronalda koji s ruba šesnaesterca promašuje cijelu loptu, izmamivši zvižduke svojih navijača. Odmah potom Australija ostaje bez Tonyja Popovića koji nije izdržao do kraja poluvremena i morao je zbog ozljede biti zamijenjen Marcom Brescianom.

U drugom poluvremenu vidjeli smo nešto aktivniji i rastrčaniji Brazil, s više agresivnosti u igri, što je zasigurno i u Hrvatskoj dočekano s odobravanjem i nadom da će barem jedna lopta naći svoj put iza leđa australskog vratara. Na sreću naših i brazilskih navijača to se i dogodilo u 50. minuti. Ronaldo je primio loptu na rubu šesnaesterca, pronašao Adriana koji preciznim udarcem kroz noge svoga čuvara šalje loptu u sam donji lijevi kut Schwarzerova gola.

Pogodak je unio znatno više lepršavosti u brazilskoj igri, no u 56. minuti bilo je opasno na drugoj strani. U prilici su Bresciano i Mile Sterjovski, no rezultat ostaje nepromijenjen. Samo dvije minute kasnije Australija ponovno ima sjajnu prigodu. Dida je pogrešno procijenio let jedne "svijeće", lopta mu je ispala i došla do Harryja Kewella koji puca iznad grede praznoga gola.

Isti igrač našao se u prilici i u 69. minuti, ali je ponovno nedostajalo koncentracije u završnici. Ubrzo nakon toga Carlos Alberto Parreira mijenja Ronalda Robinhom koji odmah ulazi u prigodu za pogodak, ali ne pogađa. U 83. minuti nakon udarca iz kuta Ronaldinha loptu glavom u gredu šalje Kaká. Na drugoj strani Mark Viduka ima odličnu priliku, no njegov lob završava na vrhu mreže australskog gola.

Nekoliko minuta prije kraja Parreira u igru ubacuje Freda, što se pokazalo odličnim izborom. Riskantna igra australske momčadi u potrazi za izjednačujućim pogotkom otvorila je rupe u vlastitoj obrani, a Brazilci su to na kraju znali iskoristiti. Igrala se posljednja minuta utakmice kada je Robinho prošao desnom stranom, pucao i pogodio vratnicu, a na odbijenu loptu natrčao je Fred i postavio konačnih 2:0.

Brazil je ovom pobjedom riješio dvojbe oko plasmana u osminu finala, no ujedno je pomogao i Hrvatskoj kojoj je za isti cilj sada potrebna bilo kakva pobjeda nad Australijom. Teško je vjerovati da Japan u posljednjem kolu može napraviti podvig i napuniti mrežu Brazila, što znači da će Hrvatska i Australija 22. lipnja u Stuttgartu igrati za osminu finala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!