SP 2006.

Francuska - Južna Koreja: Francuska prerano prestala igrati

Bruno Blumenschein • nedjelja, 18.06.2006.

Francuska i Južna Koreja su u posljednjem susretu nedjeljnog programa na Svjetskom prvenstvu u Leipzigu odigrali 1:1 nakon što su Francuzi vodili sve do posljednjih deset minuta, a nije im priznat niti postignuti gol u prvom dijelu.

Odlučujući period utakmice je bilo posljednjih 20 minuta kada Francuska osjetno pada u kvaliteti igre i u trkačkom dijelu dok su promjene kod Južne Koreje, a pogotovo ulazak napadača Ahna donijele dodatnu agresiju na vezni red "galskih pijetlova" koji je bio primoran dosta griješiti i predavati lopte nogometašima Južne Koreje.

Prvo poluvrijeme je donijelo puno bolju Francusku od izdanja iz prvog susreta protiv Švicarske. Bila je vidljiva veća želja i motivacija "galskih pijetlova" koji su preko Zinedine Zidanea, Florenta Maloude i Thierry Henryja prijetili korejskom golu. Prvu opasnost francuski je napad složio u 7. minuti kada se ističe korejski vratar Lee i spašava svoju momčad.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nije ju mogao spasiti u 9. minuti kada se udarac Sylvaina Wiltorda sa 18 metara odbija od jednog korejskog braniča i dolazi do Henryja unutar šesnaest metara koji prekida nevjerojatan post francuske reprezentacije od osam godina bez gola na Svjetskim prvenstvima. Nakon gola je Južna Koreja preuzela inicijativu, ali nisu imali znanja za probijanje čvrste francuske obrana koja je s lakoćom riješavala sve prijetnje.

Nastavak prvog dijela je donio razigranu Francusku u kojoj je Malouda potvrdio svoju kvalitetu i opravdanost uvrštavanja u startnu postavu, a najveću nepravdu su doživjeli bivši svjetski prvaci u 34. minuti kada udarac Patricka Vieire glavom prelazi gol crtu, ali meksički sudac Archundia nije priznao gol iako je na snimci bilo jasno vidljivo kako je lopta nesumnjivo ušla u gol.

Početak drugog dijela je donio pokušaj agresivnosti Južne Koreje kojeg su uspjeli zaustaviti Malouda, Henry i Wiltord, a odličan posao je obavljao Patrick Vieira na mjestu zadnjeg veznog igrača gdje je zaustavio velik broj napada protivnika. Kako je vrijeme odmicalo, tako se Južna Koreja sve više otvarala dok je francuski izbornik odlučio zatvoriti igru svoje momčadi i uvodi Franka Riberyja umjesto Wiltorda.

Spomenuti pad u trkačkom dijelu su iskoristili Korejanci za sve veći broj prodora s bokova i ubacivanja u kazneni prostor Francuske. Mnogobrojna ubacivanja je s lakoćom čistila zadnja linija bivših svjetskih prvaka sve dok u 81. minuti nije najviši bio Jin Jae Cho koji glavom spušta za nogometaša Manchester Uniteda Ji Sung Parka. Parkov udarac se odbija od zemlje, prebacuje istrčalog Bartheza i ulazi u gol za izjednačujućih 1:1.

Pokušala je Francuska do kraja ulaskom Trezegueta i Dhorasooa dobiti na napadčkoj energiji, ali su svi pokušaji bili neorganizirani i s prilično soliranja Riberyja i Henryja. Najbolju priliku je zapucao Vieira samo minutu nakon primljenog gola, ali njegov udarac odlazi visoko iznad Leejevog gola.

Tako je Francuska došla samo do remija što ih stavlja u neugodnu situaciju pred zadnje kolo, a još je teže kada se zna da neće biti Zidanea i Abidala koji su zaradili drugi žuti karton. Hoćemo li za pet dana svjedočiti još jednom velikom neuspjehu Francuske? Isplati se pratiti SportNet.hr i vidjeti, isto kao i sutrašnji susret između Švicarske i Toga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!