Svjetsko prvenstvo 2006., 18.06.2006., Nürnberg, stadion Franken, gledatelja: 42.000
Suci: Franck de Bleeckere (Belgija)
Hrvatska
Hrvatska
0:0(0:0) Japan
Japan

Hrvatska - Japan: Neće ni s bijele točke...

Tomislav Pacak • nedjelja, 18.06.2006.

Hrvatska
Japan
5
(do 71')
2
(do 87')
19
(do 78')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Kranjčar
23
Yoshikatsu Kawaguchi
21
Akira Kaji
22
Yuji Nakazawa
14
Alex
5
Tsuneyasu Miyamoto
8
Mitsuo Ogasawara
7
Hidetoshi Nakata
15
Takashi Fukunishi
(do 46')
9
Naohiro Takahara
(do 86')
10
Shunsuke Nakamura
13
Atsushi Yanagisawa
(do 62')
Pričuvni igrači
17
Junichi Inamoto
46'
20
Keiji Tamada
62'
16
Masashi Oguro
86'
Trener
Zico

Gol kao da je postao uklet za hrvatsku reprezentaciju. Četvrtu utakmicu zaredom "kockasti" nisu uspjeli zabiti pogodak, iako su protiv Japana imali niz sjajnih prilika, uključujući i kazneni udarac, no lopta nije htjela u gol. Tako Hrvatska više nema sve u svojim rukama, ovisi o Brazilu, a u posljednjem kolu mora tražiti pobjedu protiv Australije. S konačnih 0:0 ipak mogu biti zadovoljniji Japanci, iako su oni sada miljama daleko od drugog kruga s obzirom da u posljednjem kolu igraju s Brazilom.

Uistinu je nevjerojatno što je sve promašila hrvatska reprezentacija, teško je igračima puno toga prigovoriti jer su dali sve od sebe, puno se istrošili po izrazito teškom, sparnom vremenu, no nije bilo sreće ni realizacije. Hrvatska je, kao i protiv Brazila, igrala dosta dobro i organizirano, iako je bilo jasno kako uvjeti ne odgovaraju našoj momčadi. Japan je, pak, bio očekivano 'dosadan', dugo su Japanci držali loptu na svojoj polovici, no prilike su stvarali isključivo putem dalekometnih udaraca.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Spremnost Kawaguchija prvi je testirao Niko Kranjčar u petoj minuti, ali njegov slab udarac s 20-ak metara nije bio preveliki problem za japanskog vratara. U sljedećih deset minuta Hrvatska je imala nekoliko prilika iz prekida, no Srnini ubačaji danas nisu bili na standardnoj razini, Japanci su se dobro nosili s višim Hrvatima. Tako je zapravo protekla cijela utakmica, ono od čega smo najviše očekivali - prekidi i visina - nisu nam donijeli čak ni najbolje prilike, a kamoli pogodak.

Nakon 20-ak minuta bez puno opasnih situacija, Hrvatska je došla do najbolje moguće prigode. Pršo je izborio kazneni udarac, Miyamoto ga je ne(s)pretno sapleo, a Srna je namjestio loptu na bijelu točku. Međutim, Hrvatsku ne ide ni s 'kreča', Srna je gađao dolje lijevo, tamo je stigao i Kawaguchi i sjajno izbio u korner.

Odmah iz tog kornera dobro je glavom pucao Kranjčar, no pogodio je vanjski dio mreže. Raspoloženi Kranjčar fino se okrenuo oko čuvara u 29. minuti, silovito opalio s 20-ak metara i pogodio gredu, lopta naprosto nije htjela u gol. Niko dvije minute kasnije daje dobru loptu za Klasnića koji iskosa s desne strane puca pored suprotne vratnice.

Važan trenutak dogodio se u 32. minuti, Robert Kovač dobio je žuti karton zbog kojeg neće igrati protiv Australije. Kad već našima ne ide pred golom, Japanci su ga zamalo sami zabili. U 34. minuti branič je vratio loptu Kawaguchiju, lopta mu se ispred noge čudno odbila i otišla u korner. Najbolja prilika Japanaca zbila se u 36. minuti, Nakata je dobro puknuo s 25 metara, ali Pletikosa je još bolje obranio i izbio u korner.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Drugi dio bio je nastavak prvog, nizali smo prilike iz prekida, no nije bilo pravih ubačaja Srne. Sreća nam se ipak osmjehnula u 51. minuti kada je Yanagisawa promašio čistu šansu, ostao je sam na pet metara od gola i pucao pored gola. Najbolju akciju Hrvatska je odigrala u 54. minuti, Klasnić je s desne strane iz prve ubacio u sredinu, a Kranjčar za milimetar kasni i puca pored gola iz sjajne situacije.

Tu je hrvatska igra počela padati, Kranjčar koji je do tada bio zaista odličan, zagubio se u pogrešnim dodavanjima, napadači više nisu imali snage, pogotovo Pršo koji je pretrčao previše kilometara danas, a ni krila više nisu imala snage za proboje. Međutim, slično vrijedi i za Japance koji su sve više griješili u predaji lopti i omogućavali prilike za kontre, koje nismo dobro koristili.

U 62. minuti Srna je izveo slobodan udarac, Šimunić je ostao nečuvan, ali lopta opet neće u gol, već pored njega. Uskoro Babić prolazi skoro cijeli teren, no u završnici se umjesto dodavanja odlučio za udarac, dosta loš nažalost. Pokušao je izbornik Olićem umjesto Tudora, očito je htio sva tri boda, no ni Ivica nije bio disponiran u samoj završnici.

Na inzistiranje Nike Kranjčara, izbornik u 78. minuti mijenja sina i uvodi Modrića koji je donio dosta dinamike, ali ni on nije imao boljih rješenja u završnici. U 80. minuti Olić mu je dao povratnu loptu na šesnaesterac, no Modrić puca slabo desnom nogom u Kawaguchija.

Minutu prije kraja Alex je lako riješio Bošnjaka, ubacio u sredinu, ali danas odlični Šimunić izbacuje s peterca. Hrvatska je stalno imala dobre prilike za kontru, ali jednostavno nije bilo snage za zadnji pas i završni udarac, na kraju su se svi morali zadovoljiti s 0:0.

Navijači su opet bili sjajni, no ni oni, kao ni igrači, za trud nisu nagrađeni pogotkom. Ako Australci ne pobijede Brazil, "kockasti" će imati još jednu priliku razveseliti odlične navijače i proći u osminu finala, no realizacija se mora popraviti u iduća četiri dana...

SP 2006. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Brazil 11:0+13
2Hrvatska 32:3-12
3Australija 12:201
4Japan 10:001

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.01.2015. u 19:43
    Srna ,Srna , Srna ....
    Obrisan korisnik