SP 2006.

Japan - Brazil: Vratio se Ronaldo!

Marin Vuković • četvrtak, 22.06.2006.

Brazil je očekivano i uvjerljivo svladao Japan, prošavši u drugi krug kao prvoplasirana momčad skupine F, no brazilski će izbornik i navijači zasigurno biti sretniji zbog povratka jednog od najvećih - Ronalda...

Igrač koji je u protekle dvije utakmice izdržao najviše kritika i koji je bio na rubu ispadanja iz prve momčadi prometnuo se u junaka i najboljeg igrača utakmice s Japanom. Carlos Alberto Parreira bio je strpljiv, nije podlegao pritiscima iz domovine i sada mu je cijeli Brazil zahvalan što nije izostavio Ronalda iz momčadi.

Ronaldo je ostao u prvih 11, ali je u brazilskoj momčadi ipak došlo do nekoliko promjena. Od prve su minute zaigrali Juninho, Cicinho što se također pokazalo punim pogotkom brazilskog izbornika jer su obojica uvelike sudjelovali u pobjedi Carioca.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Japan nije ponudio ništa posebno u večerašnjoj utakmici iako su znali su da do drugog kruga mogu samo pobjedom od dva ili više pogodaka razlike, uz pobjedu Hrvatske s manjom prednošću. Njihova iluzija nakratko je pretvorena u nadu pogotkom Keijija Tamade u 35. minuti, a nedugo zatim Seiichiro Maki je mogao povisiti na 2:0. Neiskorištene prigode često dođu na naplatu, pa se to dogodilo i ovoga puta. Pogodak Japanaca probudio je Brazilce, a svoj povratak u utakmicu i ozbiljniju igru nagovijestili su izjednačujućim pogotkom Ronalda u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela. Nakon sjajnog ubačaja Cicinha golgeterski je reagirao Ronaldo i glavom poslao loptu u japansku mrežu.

U nastavku utakmice uslijedio je potpuni preokret i postavljanje stvari na svoje mjesto. Već u 55. minuti Juninho Pernambucano sjajnim je dalekometnim udarcem svladao japanskog vratara i doveo Brazil u vodstvo od 2:1. Demoralizirani Japanci pali su još jednom samo pet minuta kasnije. Ovaj put se na asistenciju Ronaldinha lijevom stranom sjurio Gilberto i prizemnom loptom povisio na 3:1.

Konačna potvrda uvjerljive pobjede stigla je u 82. minuti, a ponovno je u glavnoj ulozi bio danas odlični i vrlo opasni Ronaldo. Odigravši dupli pâs sa Juanom brazilski je napadač poslao preciznu i odmjerenu loptu uz desnu vratnicu japanskog gola.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Osim što je bio prvo ime utakmice, Ronaldo je odličnu predstavu upotpunio i izjednačenjem rekorda slavnog Gerda Müllera. Uz dva večerašnja pogotka Ronaldo je svoju statistiku povećao na ukupno 14 pogodaka na svjetskim prvenstvima, koliko je postigao i Müller. Već u osmini finala Brazilac će moći postati prvi i jedini igrač u povijesti s postignutih 15 ili čak više pogodaka na svjetskim prvenstvima.

Ovom pobjedom Brazilci u drugi krug putuju s prvog mjesta skupine F, a u osmini finala očekuje ih Gana, jedina afrička momčad koja je uspjela proći nadmetanje po skupinama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!