SP 2006.

Italija - Češka: Bruckner izgubio i bitku i rat

Branimir Korać • četvrtak, 22.06.2006.

Utakmica biti ili ne biti za obje reprezentacije na kraju je pripala Talijanima. Bitku su dobili Talijani na terenu i na taktičkom planu gdje su iskoristili pogrešku Karela Brucknera koji niti nakon što se našao u rezultatskom zaostatku nije imao hrabrosti potpuno otvoriti utakmicu.

Talijani su se na početku susreta povukli i čekali pogreške Čeha koji u prvih 15-ak minuta imaju nekoliko izglednih prilika. Posebno je opasan bio Pavel Nedved koji je sjajno ušao u utakmicu i stvarao velike probleme Talijanima. Uz standardno veliku količinu trke, Nedved je u sredini terena uzeo niz lopti Talijanima, u zoni udarca bio izuzetno opasan i Lippi je morao reagirati. Nakon prvih 20-ak minuta naredio je obrambenim igračima da se povuku iz svog šesnaesterca i ne dopuste Česima olake udarce s ruba 16 metara.

U 17. minuti problemi po Italiju. Alessandro Nesta zaradio je ozljedu, čini se prepona, i morao je napustiti igru. Umjesto njega ulazi Marco Materazzi i to se pokazuje prvim dobrim potezom Lippija. Materazzi u 26. minuti dovodi Italiju u vodstvo nakon kornera. Zambrotta je ubacio loptu na sedam-osam metara, stoper Intera bio je najviši u skoku i pogodio kut gola Cecha.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nakon vodećeg pogotka Italije, češka igra se raspada. Talijani se ponovno svjesno povlače, ali češki napadi dolaze na 30 metara od gola Buffona i tu staju. Milan Baros kao jedini napadač bio je konstantno među dvojicom-trojicom Talijana i nije imao nikakve šanse za ulazak u značajniju priliku. U posljednjim trenucima prvog dijela Česima presuđuje njihov igrač Jan Polak. Iako je imao žuti karton, Polak je na centru napravio vrhunsku glupost uklizavši s leđa Tottiju i za to zasluženo zaradio crveni karton.

S igračem više Talijani nisu ponovili pogrešku koju su napravili protiv Amerikanaca. Doduše, ovaj put nisu trebali poentirati već tek čuvati vodstvo, ali i u takvoj situaciji bili su puno opasniji.

Česi u drugih 45 minuta izuzev nekoliko pokušaja jedinog raspoloženog, Pavela Nedveda, nisu imali ozbiljnije prilike. S druge strane Talijani su imali niz prilika, ali nekoliko njih propustio je realizirati Inzaghi, a dvije vrlo dobre i Totti.

Ipak u 87. minuti nova pogreška češke obrane koja na centru pokušava napraviti zaleđe, Pippo Inzaghi im bježi i u situaciji jedan na jedan sa Cechom pogađa mrežu.

Italija nakon ovog danas prikazanog zasluženo ide dalje. Češki problemi bili su preveliki, izostanci napadača prevelik hendikep i protiv toga se nije moglo. Ipak ostaje dojam da je Bruckner morao ranije reagirati i uvesti ofenzivnijeg igrača kako bi pokušao doći do gola.

Skupina E, treće kolo:
Italija - Češka 2:0 (Materazzi 26', Inzaghi 87').

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!