Svjetsko prvenstvo 2006., 22.06.2006., Stuttgart, stadion Gottlieb-Daimler, gledatelja: 52.000
Suci: Graham Poll (Engleska)
Hrvatska
Hrvatska
Darijo Srna 2'
Niko Kovač 57'
2:2(1:1) Australija
Craig Moore 38' (11m)
Harry Kewell 79'
Australija

Hrvatska - Australija: Tuga i jad...

Tomislav Pacak • četvrtak, 22.06.2006.

Australija
Hrvatska
Australija
13
(do 83')
19
(do 65')
18
(do 74')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Kranjčar
1
Željko Kalac
2
Lucas Neill
3
Craig Moore
4
Tim Cahill
5
Jason Čulina
14
Scott Chipperfield
(do 75')
13
Vince Grella
(do 63')
21
Mile Sterjovski
(do 71')
9
Mark Viduka
7
Brett Emerton
10
Harry Kewell
Pričuvni igrači
15
John Aloisi
63'
23
Mark Bresciano
71'
19
Joshua Kennedy
75'
Trener
Guus Hiddink

Zasluženo, apsolutno zasluženo reprezentacija Australije ide u osminu finala, a Hrvatska se vraća kući. U odlučujućoj utakmici skupine F, Australci su deset minuta prije kraja došli do 2:2 što im je bilo dovoljno za prolaz dalje, a treba biti iskren i priznati - Hrvatska je danas u potpunosti nadigrana, bila je većim dijelom utakmice podređena "klokanima"i nije zaslužila proći dalje. Ali bez obzira na to, na kraju možemo biti jako tužni, jer ipak nismo bili daleko, a dugo će se pamtiti i Tudorova prilika pri samom kraju utakmice...

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Guus Hiddink pokazao je još jednom da se radi o stručnjaku koji je sam svjetski vrh, može se reći da je 'nadigrao' našeg izbornika Kranjčara iako je ovaj dobro vodio utakmicu. Međutim, priprema je očito bila bolja kod Australaca, naša postava s četiri igrača u zadnjoj liniji odigrala je vrlo loše i pokazalo se da je Robert Kovač nezamjenjivi član naše prve postave. Stjepan Tomas se puno borio, napravio i puno dobrih stvari, no imao je i nekoliko kardinalnih pogrešaka.

Počelo je kao iz snova, iako se kasnije pokazalo da rani pogodak možda i nije bio najbolji scenarij. Darijo Srna namjestio je loptu na 25 metara od gola i fantastično pogodio gornji desni kut vratara Kalca. Kalac je ujedno i jedina Hiddinkova pogreška, kod prvog gola ga se ne može kriviti, no za drugi gol je jedini krivac.

Nakon sjajnog pogotka Srne, Hrvatska se automatski povukla u obranu, Australija je pritisnula i bilo je jasno da tako ne možemo izdržati gotovo cijelu utakmicu. Viduku Tomas nikako nije mogao kontrolirati, mučio se dosta i Šimunić, iako treba reći da je Joe bio daleko uvjerljiviji od stoperskog partnera Tomasa. Australci su bili izrazito rastrčani, nama gotovo ništa nije polazilo za rukom. Olić je bio indisponiran, Pršo se trudio, ali malo toga dobrog napravio, Kranjčar je bio malo u kontaktu s loptom, Niko Kovač i Tudor odigrali su slabo...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U sedmoj minuti sudac Poll progledao je kroz prste Šimuniću koji je rukama povukao Viduku u šesnaestercu, pa smo se spasili prve neugodnosti. Australci su lako dolazili pred naš gol, obrana je bila puno preblizu Pletikosi, koji je bio među rijetkim raspoloženim igračima. U 30. minuti dva puta su zaprijetili "klokani", Cahillov udarac glavom obranio je Pletikosa, potom je skinuo i udarac Kewella.

No, pritisak Australaca urodio je plodom u 38. minuti. Tomas je u šesnaestercu igrao rukom, sasvim nepotrebno, Poll je opravdano pokazao na bijelu točku. Precizan je bio Craig Moore i tako razveselio veliku vojsku "žutih" navijača.

Nakon pogotka, opet je krenulo sve ispočetka. Hrvatska je postala agresivna, krenula u napad i odmah je to izgledalo puno bolje. Pršo je u 42. minuti imao vrlo lijepu situaciju, no puca visoko iznad gola.

Odmor nije donio kadrovske promjene u našem sastavu, ali je Kranjčar uveo neke taktičke promjene, barem ih je pokušao uvesti. Krenuli smo opet dobro, Kranjčar je u 50. minuti silovito opalio iznad gola, tri minute kasnije Niko Kovač glavom loše zahvaća loptu nakon ubačaja Srne, a pritisak je urodio plodom u 57. minuti. Kranjčar je dao kratko za Niku Kovača koji se s dva "lažnjaka" oslobodio čuvara i uputio relativno slab udarac po sredini gola, no Kalac katastrofalno reagira i propušta loptu u gol. Novo veliko slavlje na tribinama gdje su bili kockasti navijači, ali uslijedila je repriza prvog dijela.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Australci su stisnuli, hrvatska obrana je puštala na dosta strana, ali nekako smo se čuvali uz pomoć sreće, suca i Pletikose. Kranjčar je na vrijeme mijenjao, ubacio je Leku umjesto Nike Kranjčara, potom i Modrića umjesto Olića, ali igrala je samo Australija. U 71. minuti Pletikosa fantastično brani udarac Kewella s nekih 8-9 metara. Četiri minute kasnije Tomas opet evidentno igra rukom, no Poll to ovoga puta nije vidio ili nije želio vidjeti.

Međutim, zla kob se nije mogla izbjeći. U 79. minuti nakon gužve u našem kaznenom prostoru, lopta dolazi do Kewella (koji je, istina, bio u zaleđu), a australska desetka s nekoliko metara šalje loptu u gol. Kako se pokazalo - odlučujući gol.

Potom se opet sve okrenulo, Hrvatska je krenula u napad, Australci su se panično branili. U 85. minuti novi šok za "kockaste", Dario Šimić dobio je drugi žuti karton, ostali smo s desetoricom. Ipak smo i takvi imali meč loptu, Tudor je ostao sam u vrlo izglednoj situaciji u šesnaestercu, ali predugo je oklijevao i na kraju su Australci to nekako izbili.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Uskoro je i Emerton dobio drugi žuti karton, a onda se i Poll izgubio jer je dao Šimuniću drugi žuti karton, ali to nije shvatio pa je Joe ostao u igri. No, Šimunić kao da je odlučio 'zaraditi' crveni karton, pa je uskoro dobio i treći žuti karton, ovoga puta Englez ga je poslao van.

Nade više nije bilo, Australija je izdržala i zasluženo prošla dalje. Nama preostaju analize ovog neuspjeha, ali treba pričekati hladnije glave. Ovdje još samo treba pohvaliti fantastične navijače koji su uistinu bili 12. igrač naše reprezentacije. Problem je što nam vjerojatno ne bi bio dovoljan ni trinaesti...

SP 2006. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Brazil 11:0+13
2Hrvatska 32:3-12
3Australija 12:201
4Japan 10:001

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.01.2015. u 14:11
    Kad se toga prisjetim pomislim da bi trebali cjenit što odlazimo na sp.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.01.2015. u 13:17
    Ludi Cico.
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava28.06.2012. u 20:48
    ludi Joe
    Torca-Dubrava