SP 2006.

SAD - Gana: Afričko slavlje

Tomislav Pacak • četvrtak, 22.06.2006.

"Crne zvijezde" su uspjele! Reprezentacija Gane plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva pobjedom nad SAD-om od 2:1. "Afrički Brazil" će tako na noge - pravom Brazilu, Gancima će to biti ispunjenje svih snova. S druge strane, nakon odličnog nastupa u Koreji i Japanu, Amerikanci sada idu doma prije nego su se nadali, iako treba priznati da su bili u jednoj od dvije najteže skupine prvenstva.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Susret u kojima su obje momčadi ganjale pobjedu, iako se pokazalo da bi Gani dovoljan bio i bod, bio je očekivano otvoren i relativno bogat prigodama. Gana je pokazala dovoljno mirnoće u završnici, ali još više čvrstine i vatre u obrani, Amerikanci nisu mogli parirati snazi afričke momčadi.

U petoj minuti Essien je dobio žuti karton što za ovu utakmicu nije bilo posebno bitno, no za Ganu je to ipak veliki udarac jer će na Brazilce bez najboljeg igrača. Prvih dvadeset minuta proteklo je bez većih prigoda, ali s dosta tempa. Gana je više držala loptu i težila kombinatorici, dok su Amerikanci bili puno direktniji te su okomito pokušavali ugroziti danas raspoloženog Kingstona.

Prva velika pogreška na utakmici odmah je kažnjena pogotkom. Claudio Reyna, najiskusniji Amerikanac, izgubio je nepotrebno loptu na svojoj polovici, točnije, ukrao ju je Draman, ušao u šesnaesterac i lijepo pogodio suprotni kut za 1:0 Gane. Zaista katastrofalna pogreška kapetana momčadi koji nije imao SP za pamćenje... Osim po zlu.

Amerikanci su prvu ozbiljniju prigodu propustili u 35. minuti - McBride je lijepo glavom spustio loptu za Landona Donovana koji s 13-14 metara puca iznad gola. Međutim, prvu sljedeću priliku Amerikanci su iskoristili. DaMarcus Beasley osvojio je loptu na sredini terena, probio se po lijevoj strani i dao odličnu nisku loptu u sredinu gdje je u mrežu zakucava Dempsey. I kad se činilo da će SAD na odmor otići napunjene optimizmom, Gana je u drugoj minuti sudačke nadoknade dobila mali poklon od Markusa Merka te je znala to iskoristiti.

Naime, duel Pimponga i Onyewua Merk je vidio kao prekršaj američkog braniča, iako se čini kako nije bilo puno materijala za kazneni udarac. Stephen Appiah nije previše o tome razmišljao, sigurno je zabio s bijele točke za 2:1, momčad Brucea Arene ipak je demoralizirana otišla na odmor.

Osjetilo se to u drugom dijelu, Amerikanci nisu imali previše ideje kako razbiti ganski zid. Afrikanci nisu napadali s previše igrača čuvajući odličan rezultat, a Amerikanci nisu imali super raspoloženog igrača koji bi donio prednost. U 55. minuti Keller je sjajno obranio udarac Amoaha. Deset minuta kasnije, McBride u padu glavom pogađa gredu, bila je to najbolja prilika SAD-a.

Ipak, nakon što nisu iskoristili pritisak u tom dijelu utakmice, Amerikanci nisu više mogli ozbiljnije ugroziti Kingstona unatoč zamjenama koje je radio Arena. Gana je izdržala, i nakon pobjede protiv SAD-a, te posebno impresivne pobjede protiv Češke, zasluženo je prošla u osminu finala kao jedini afrički predstavnik...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!