SP 2006.

Skupina B: Europa protiv Amerike

Vedran Stilin • srijeda, 07.06.2006.

Skupina u kojoj bismo na prvi pogled odmah izdvojili dva favorita svakako je ona B. Međutim, nogomet je nepredvidiva igra i Svjetsko prvenstvo se odigrava svake četiri godine tako da i nešto slabije reprezentacije mogu iznenaditi one najbolje…

Kad vam ždrijeb donese Englesku i Švedsku u istoj grupi svakako ne možete biti zadovoljni jer tako su vam šanse za prolazak u daljnju fazu smanjenje na minimum. Ipak, s tim se zasigurno ne slažu reprezentacije Paragvaja te Trinidada i Tobaga. Jedni su već okusili najveću nogometnu svjetsku smotru, dok je drugima ovo prvi ulazak među najbolje 32 momčadi.

Južnoamerički predstavnik Paragvaj na SP stiže s možda najmlađom postavom jer namjera je njihovog izbornika Aníbala Ruiza Leitesa skupiti iskustvo za naredna velika natjecanja. Međutim i s tom mladom momčadi svjesni su da ne dolaze bez ikakvih šansi, barem da zakompliciraju stvari favoritima.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Momčad koja prijeti iz sjene također je i Trinidad i Tobago. Ova karipska država po prvi puta je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu, ali s obzirom kakav nogomet su prikazali u nedavnim prijateljskim ogledima s Peruom (1:1), Walesom (1:2), Slovačkom (1:3) i Češkom (0:3) teško da će izboriti drugi krug natjecanja. Ipak, sam plasman u završnicu je veliki uspjeh za ovu malu državu, a sve ostalo što pozitivno naprave bit će samo jedan veliki plus.

Dva europska velikana za koje bi zastoj nakon grupne faze bio ravan katastrofi su Švedska i Engleska. Šveđani već duže vremena imaju reprezentaciju koja ulijeva strahopoštovanje, ali njihov najveći problem je kompaktnost same momčadi. Česte razmirice unutar sastava razlog su što ova kvalitetna reprezentacija nije postigla nešto više u današnjem nogometu. S obzirom na kvalitetu spadaju u sami europski vrh, ali «žute minute» razlog su zbog kojih im se ne daju prevelike šanse u daljnoj fazi natjecanja. Ukoliko sve bude prema planu grupu bi trebali apsolvirati u svoju korist.

Na kraju smo ostavili Englesku koja na svako natjecanje ide «po zlato» da bi karte za povratak kući već kupovali nakon četvrtfinalnih utakmica. Razlog zašto je to tako svakako su domaći novinari koji do nebesa uzdižu momčad, da bi nakon jednog slabijeg rezultata skroz ih pokopali. Tako i na ovo prvenstvo dolaze s namjerom otići do kraja. Istina je da posjeduju jake individualce, ali pitanje je kako će to sve djelovati na najvećoj svjetskoj smotri. Za grupnu fazu ne bi smjeli strahovati jer ipak tu bez daljnjega odskaču od svojih protivnika (posebice Paragvaja i Trinidada i Tobaga), a o svemu ostalom ovisit će dan ili trenutak raspoloženih pojedinaca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!